[]

Genç esnafa akıl verin. Borcu nasıl tahsil ederim?

Mobilya dükkanımız var. Mahallede oturanlara ve kısmen de olsa bildiklerimize veresiye veriyoruz.
2 yıl önce mahalleden bir müşteriye 1 ay sonra ödemeli 4 bin liralık ürün sattık. Kendisi borcu hala ödemedi. Borcu veresiye defterinde yazılı.

Telefondan arıyoruz açmıyor. Ancak mesaj atıyor. Kendisinin zor durumda olduğunu, icralık olduğunu ve şu tarihte şu miktarda ödeme yapacağım, namus sözü erkek sözü vs. gibisinden mesajlar atıyor. İlk başlarda empati yaptık sabrettik.
İki yıldır bu sanıyorum bize verdiği 7. söz idi, tutmadı. 8.'sini de tutmayacağı açık.

Bu borcu mahkemeye verebilir miyim? Değer mi?

İkinci derdim ise şu: Nadir de olsa bazı müşteriler ödemediği halde takside ödedim diyor. Ne kadar kutsalı ve ölüsü varsa hepsinin üzerine yemin ediyor. Biz de hakkımızı helal etmeyeceğimizi açıkça söyleyip, fazla diretmeyip siliyoruz. Tabii o müşteri kara listeye alınıyor ve bir daha borç verilmiyor ancak bu durumla da karşılaşmamak için ne tür bir yol izlenebilir? Senetsiz satış olduğu için elde belge de olmuyor.

Not: Veresiye vermeye ben kesinlikle karşıyım ancak patron tarafından uygulanan bir yöntem. Veresiyede yüzde 10 fire veriyor. Bu fire moralimi bozuyor. İnsanlar tarafından aldatılıyoruz. Kandırılıyrouz.

 
4 bin lira üzerine soğuk su iç. mahkemeye versen daha fazla masraf yaparsın. bundan sonra veresiye de vermeyin

ikinci sorun, siz bakkal işletiyor olabilir misiniz. aldığınız para karşılığı fatura kesmiyorsanız bari mali değeri olmayan fiş kesin. belgesiz iş yapmayın.
  • paintov  (19.07.23 01:11:36) 
Veresiye devri bitmedi mi? Kredi kartı, banka kredisi gibi yollar var. Bankanın güvenmediği adama ben niye güveneyim derim. Senet menet de yok diyorsunuz, tam çılgınlık bana göre. Veresiyelerdeki fire miktarı ise %10 baya şanslısınız. Bu oran güvenilir bir veriye dayanıyorsa, veresiye satışlarda fiyatın üzerine %10-15 fire payı ekleyip verin o zaman. Benim hayatta gireceğim top değil tekrar altını çiziyorum.


  • Tisatiaşer  (19.07.23 01:38:04) 
4.000 lira ile uğraşma uğraşsan da alamayacaksın gibi görünüyor enerji harcamaya değmez.
Şu anda internet üzerinden olsun alışveriş merkezleri olsun büyüklü küçüklü bütün esnaflar elden taksit olayını bitirdiler, herkes kredi kartına taksit yapıyor. Her kredi kartına taksit yapan birkaç tane sistem var onları araştırın tek posla bu işi halledersiniz. Elden taksit olayını tamamen kaldırıp kredi kartına taksit yapın yani.

  • etna  (19.07.23 07:14:54) 
4000 borcu olana mesaj atin ya 2000 getir borcu silelim ya da mahkemeye fln vericem de. 1000 2000 ne kurtarsan kardir artik.


  • oscar  (19.07.23 08:10:17) 
Senet vs. yoksa, o parayı unutun. Zaten alabilecek karakterde bir kişi, gelip buraya "nasıl alabilirim?" diye sormaz. Başınıza bela alırsınız. Hele patron takmıyorsa, siz hiç takmayın.

Veresiye satış şu şartlarda olabilir: normal yollardan daha pahalı kalıyor veya istediğiniz kadar müşteri çekemiyorsanız, veresiye satış iyi olabilir. Ödemelerde %10 gibi fire varsa da, fiyata yansıtırsınız bunu. Normalde 4.000 TL ise 4.400 TL dersiniz ve arada ödemyenlerinde parası çıkmış olur.


.
  • kartallar yuksek ucar  (19.07.23 08:50:41 ~ 08:51:22) 
"İlamsız İcra Takibi" bu gibi borçlar için sanırım.
Ben de çok iyi bilmiyorum ama bir araştırın. Veya birazdan bilen birisi doğru veya yanlış olduğunu söyleyecektir.

  • michael_knight  (19.07.23 09:26:53) 
üstteki arkadaş yazmış, ilamsız icra takibi başlatın. 4000 TL'lik takibin 200 TL kadar masrafı olur en fazla. borçluya tebliğ edildikten sonra 7 gün içerisinde itiraz etmesi lazım. itiraz etmez ise takip kesinleşir, haciz koydurabilirsiniz.


  • rich folks hoax  (19.07.23 10:12:45) 
patron verin diyorsa sizin yapabileceğiniz bir şey yok. iki senedir 4 bin lirayı tahsil edemiyorsanız tahsil etmeseniz de olur artık. noterden bir ihtarname de gönderebilirsiniz. illa tahsil edeceğim diyorsanız da daha küçük taksitlere böleceksiniz.

veresiye veriyorsanız da vermiyorsanız da satışları bir program üzerinde tutmak daha iyi. insanlar size para verdikçe elinizdeki programı güncelleyip bir çıktı alıp vatandaşa vereceksiniz. böylece para ödendi mi ödenmedi mi tartışması olmaz.

senetle uğraşmak istemiyorsanız da bir veresiye satış sözleşmesi hazırlayın, her müşteriye imzalatıp dosyalayın. elinizde yazılı bir belge olsun en azından.
  • duyulmasi gerektigi kadar  (19.07.23 10:15:04) 
Ürünleri geri getir diyin. Madem karşılayacak durumu yok, sözünde de durmuyor; öyleyse versin geri. "Yarın adamları gönderiyorum, gelip mobilyaları götüreceğiz. Haberin olsun" dersiniz. "Eğer kullanmak istiyorsan gelir bugün 3 katını ödersin. Olmuyorsa da kullandığın süreye say". Oldu bitti işte.

2 yıl kullandığına saysın, madem icralık; mobilyalar icra ile el koyulacağına siz alın. Bundan daha makul bir çözüm göremiyorum. Ayrıca 2 yıl kullanım ücretini alabiliyorsanız alın. Bu kadar basit.
  • burka  (19.07.23 11:02:08) 
bu veresiyeleri yaparken kefilli senet almıyor musunuz ? elinde senet varsa icra işi çok kolay. ayrıca senetler olduğu için şu taksidi ödedim bunu ödemedim gibi bir kaçamak da olamaz.

anladığım kadarıyla senin patron evkur gibi çok yüksek karla satıp aradaki zararı buradan çıkarıyor.
  • orpheus  (19.07.23 13:38:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.