[]

Bir yillik kiraci olsaniz yüzde 25’ten fazla kira artisina evet der misiniz

Gördügüm kadariyla kira zammina yüzde 25’lik kisitlama konulmasi ve ardindan bu uygulamanin uzatilmasi, ev sahiplerini, evlerini mümkün oldugunca yüksekten kiraya vermeye yönlendiriyor. Döviz kurunun ziplamasi da tuz biber oldu.

Ev sahipleri hakli olarak “Bu enflasyon ortaminda yüzde 25’ten fazla zam yapamayacaksam, o zaman mümkün olan en yüksek fiyattan kiraya vereyim” diye düsünüyorlar fakat bunun da bir sonu yok. Bir yilin sonunda yine zarardasin. Gecen yil bu siralar Eskisehir’de bilindik bir sitede kiralar 7500 civariyken, bir tanidigimiz evini 9000’den kiraya verdi. Ooo cok yüksekten vermis, dedik. Daha bir yil dolmadan o sitedeki evler 20 bin bandina cikti.

Bugün anneme ev tuttugumuz semtteki kiralarin son durumuna baktim. Evler burada 2023 ocak ayinda 4000 civarindaydi.

Biz o zamanlar biraz daha merkezi semtlerdeki 5000-6000’lik evlere bakiyorduk ama depremden hemen sonra bu evler 8000’i buldu. Su an 13-15 bin bandindalar.

Nisan ayinda daha az merkezi bir semtten 6000 liraya bir daire kiraladik. Semte göre bu verdigimiz kirayi yadirgadik ama el mecbur.

Bugün ilanlari tekrar kurcaladigimda kiralarin uctugunu gördüm. “6000 de buraya cok canim” dedigimiz semtte 9-10 binlik ilanlar var. Tahminimce kira kontratinin yenilenecegi tarihte muhitte 12-13 binlik evleri görmeye baslariz.
….
Kendimi yeni kiracilarin yerine koyunca, Eskisehir’de aylik 15 bin lira kira veriyor olsam, yüzde 25’lik hakkimi tepe tepe kullanmak isteyecegim sonucuna variyorum. Üc yil ve daha uzun süreli kiraciysam daha fazla ödemeyi teklif ederdim, diyorum.

Sonra ev sahibiyle empati kuruyorum. Mesela anneminki o dönem semte göre yüksekten kiraladi ama o da evini seneye nisan ayinda bir baskasina kiraya verecek olsa 12 bin liradan kiralayabilecegini tahmin ediyordur, diyorum.

En sonunda kendimi yüzde 35 gibi bir orana razi olmus buluyorum.


Özellikle yeni kiracilar, siz ne yapacaksiniz? Azicik dertleselim.

 
Ben tüfeden fazla yaptım geçen yıl. Bu yıl maksimum tüfe kadar yaparım. Niyetim o. Ama 1 yıllık kiracı %25 yapıp geçmeli ya ev sahibi 1 yıllık kiracıyı darlamamalı.


  • ruhen hastayim ben  (09.07.23 23:15:33 ~ 23:16:39) 
Haziranda eve çıkalı bir yıl oldu. Nisan ayında ev sahibi geldi. Yüzde seksen oranında zam yaptı aidat içinde olmak üzere. Aidata zam geldikçe kiraya da zam yapıyor. Neyse. Biz kabul etmedik en başta. Ama yüzde yirmi beş ihtimalini zaten kafasından silip gelmişti eve. Daha az bir miktar teklif etmek zorunda kaldık düşüneyim dedi. Bir hafta sonra evi satıyorum çıkacaksınız sözleşme bitince diye darlamaya başladı. Tahliye taahhütnamesi imzaladığımız için elimiz kolumuz da bağlıydı açıkçası. Zaten seneye mezun oluyorum diye davayla vs de uğraşmak istemedim açıkçası. KYK çıkmıyor, özel yurtlar ailem için zor olacaktı bu yüzden dediği miktarı kabul etmek durumunda kaldık.


  • black holes in the sky  (09.07.23 23:25:45) 
Benim ev sahibi 1. yıl bile dolmadan 9. ayda %50, 9 ay sonra bir daha %70 yaptı. mecbur kabul ettim çünkü hala bulunduğum semtteki evlerin %40 altında kalıyor zamlı haliyle bile. %25 olayı saçmalık zaten, evim-mülküm yok ama insanların halinden anlamak lazım, herkes her şeye 4-5 kat zam yaparken ev sahipleri niye günah keçisi oluyor? bu işin sorumlusu belli, halk tercihini yaptı neticesine katlanacak.

Eğer evde huzurla oturmak isteniyorsa ev sahibi ile arayı bulup anlaşmak lazım bir şekilde. ben şimdi %25 diye diretsem bir sürü tantana, taşınacak olsam emlakçı parası depozitosu vs bir sürü sıkıntı.

Ayrıca olayın vahametini anlamak için rakamlarla konuşalım tablo daha net belli olsun. ben bu eve 2021 de 1.750 den girdim, 2.650 ve 4.500 olmak üzere 2 zam gördüm 1,5 sene içinde. 2021 de aynı semtte 1.200 den giden evler şu an 7.500-8.000 civarına kiralanıyor.
  • zikardo  (10.07.23 02:52:09 ~ 02:59:02) 
yapmamaya çalışırım. Evi o fiyattan kiraya kendisi vermedi mi?
Piyasa az çok belli değil mi?
Yönetmelik belli mi?

Bitti gitti.
  • anten  (10.07.23 09:08:16) 
Sadece son 10 günde %25-%30 her şeye zam geldi. El-insaf.


Ev sahibi kıllık yapıyorsa, ara zam yapmaya çalışıyorsa, hakkının çok üzerinde zam yapmaya çalışıyorsa, %25 yapıp geçin. Ancak en düşük Tüfe oranında (%60), tercihen de %100 civarında zam yapmanızda fayda var. Karşılıklı konuşup, anlaşmakta fayda var.


.
  • kartallar yuksek ucar  (10.07.23 09:53:21) 
Benim varsayimim su; ev sahibi, kira zammina kisitlama geldigi icin evini kiralayabildigi en yüksek fiyattan kiraliyor. Bu yüzden en azindan ilk yil kiraci olarak yüzde 25'lik bir hakkim varsa, bunu kullanmaliyim.

Ev sahibinin yüzde 25'ten fazla zam yapamayacagim, madem simdiden ilani yüksekten koyayim daha az zarar edeyim demesini anliyorum ama birinci yilin sonunda kiraciya gidip, e burada kiralar simdi de ikiye katladi, en az yüzde 80 zam isterim demesini hakkaniyetli bulmuyorum. Cünkü o döneme göre yüksek olan mevcut kirayi belirlerken yüzde 25'lik üst siniri göz önünde bulundurdu.

Fakat kiracilik süresi uzadikca ikinci yilin sonunda tüfeyi baz alirdim. Kiram, maasima oranla cok ucuz kaldiysa ev sahibini magdur etmez, daha yüksek oranlarda zam yapardim. Bunlarin haricinde ara zammi kabul etmezdim.

Galiba ben ilk yil icin yüzde 25-35'i asma taraftari degilim genel olarak.
  • chihirovekohaku  (10.07.23 13:07:52 ~ 13:16:47) 
Benim Eylül'de artıyor kiram. Geçen sene %80 zam yapıldı. Ben TÜFE olsun diye açmıştım konuşmayı (%50 idi o zaman) ama %80 oldu ki ben maaşıma %50 zam almamıştım. Neyse. Bu sene (ki 5. seneye giriyoruz) ne olacak bilmiyorum ama bizim bina kentsel dönüşüme girecek kat malikleri baya takip ediyor o nedenle elim biraz daha güçlü diye düşünüyorum. Ama tabi mahalledeki kiralar bu arada benim ödediğimin 6-7 katına çıktı. Göreceğiz.


  • peki madem  (10.07.23 13:49:30) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.