[]

Çocuğumuza aktaracağımız gen değişime uğruyor mu?

Biz olası çocuğumuza hangi özelliklerimizi aktarıyoruz? bu aktardığımız özellikler bizim doğumumuzdan çocuğumuzun doğumuna daha doğrusu işte rahme düşmesine kadarki sürecin tamamında edinilen özelliklerden mi oluşuyor? atıyorum ailem hep kısa boylu dar omuzlu diyelim, ben çocukluğumdan beri yüzme ve basketbol ile ilgilendim ve boyum 190+ omuzlarım şu kadar. bu kendimizin sonradan edindiği özellikler çocuğa aktarılacak gen üzerinde etkili mi? hangi yaşa kadar edinilen özellikler etkili mesela?

özellik dediğime bakmayın aktarılan her ne varsa bunu merak ediyorum. mesela diyelim atıyorum ben 30 yaşıma kadar normal yaşadım 30'dan sonra dış faktörlerin etkisiyle mental sıkıntılar yaşamaya başladım ve gittikçe arttı psikolojik bir hastalık sahibi oldum diyelim. bu hastalık sahibi olduktan sonra çocuk yaptığımızda onun da yatkın olma olasılığı doğuyor mu mesela?

biraz aptalca anlattım ama kaba taslak kafamdaki sorular anlaşılmıştır umarım

 
insanda 23 çift kromozom var. her çift anneden ve babadan gelen birer kromozomdan oluşmakta. insanın genetik materyali mutasyonlar dışında sabittir. üreme hücreleri de bu genetik materyalin gen kombinasyonlarıyla oluşmaktadır. eğer üreme hücrelerinde bir sebepten mutasyon (örn. radyasyon) oluşursa ebeveynin beden hücrelerinde taşımadığı bir gen çocuğa aktarılır. mutasyonlar haricinde hastalık, bozukluk ya da kas kütlesi vb. kişinin yaşamında edindiği özellikler çocuğa aktarılmaz. ancak, başta belirttiğim kromozomların çiftler halinde olması durumu, anne ve babada görülmeyen, çekinik genlerde taşınan bir özelliğin çocukta görülebilmesine neden olabilir.

mendel genetiği, mayoz bölünme, cross-over, mutasyon, modifikasyon gibi konuları araştırarak daha detaylı bilgi alabilirsiniz.
  • inveniam viam  (08.07.23 11:41:14) 
Kısa cevap: evet. Hatta sadece sizin değil, hamilelikte annenin ya da çocuğun küçüklükteki hayatı da genetik yapıyı değiştirebiliyor.

Bu mendel genetiği vs. doğru ama eksik, biraz geçen yüzyılın bilgisi gibi bişey.

Son 20 yılda falan "epigenetics" diye bi muhabbet keşfettiler. O da şu, gen var ama her gen her yerde çalışmıyor ya, neyin nasıl çalışacağı neye göre belirleniyor onun muhabbeti.

İşte mesela senin kolundaki deri hücresininin DNA'sı ile, beynindeki nöronun DNA'sı aslında birebir aynı, ama hücrelerin yapıları bambaşka. Bunun sebebi, o hücrelerdeki genlerin bazılarının çalışıp bazılarının çalışmaması.

E bu çalışıp çalışmama olayı neye göre belirleniyor? Hücrenin yerine göre bi etkisi varsa, başka çevresel faktörler de etki edebilir mi? gibi gibi sorular sormuşlar. Sonuçlar baya civcivli.

Misal, çocuğun ebeveynlerinden birisinin çocuklukta ortalıkta olmaması genetik yapıyı değiştirebiliyor. Hangi mevsimde doğduğu değiştirebiliyor. Çok strese maruz kalmak yine aynı şekilde bazı genlerin "deaktive" olmasına sebep olabiliyor vs.

Bu değişiklikler çoğunlukla çocuklukta görünse de yetişkinlerde de görülebiliyor ve bir kısmı çocuklara genetik olarak aktarılıyor da. Yani sende bi gen vardı, stres yüzünden deaktive oldu, çocuğa da aynı şekilde deaktif bir gen olarak iletilebiliyor.

Ama "şu yaşa kadar şunu yaparsan böyle olur" kadar net bir bilgi yok bildiğim kadarıyla.
  • plutongezegendegilmi  (08.07.23 12:38:03) 
bu sorularin cevabini dunya uzerinde bilen yok henuz.

mevcut akademik bilgiyi mutlakmis gibi alip satmaya gerek yok. 20 sene once bildiklerimizle bugunkuler cok farkli.

@pluton'un dedigi gibi epigenetics diye arastirabilirsin bu konuyu. evrimin tecrubelerin nesilden nesile aktarilmasini sagliyor olabilecegi ile ilgili calismalar var.
  • antikadimag  (08.07.23 19:17:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.