[]

Borsa eğitimi alınarak borsadan para kazanılır mı ?

Arkadaşlar bu soru ciddi soru.
Borsa eğitimi alsam borsadan para kazanabilir miyim ?



 
Eğitim almak iyi bir şey
Ama asla yeterli değil.
Ekonomiyi, ülke siyasetini, Dünya siyasetini çok iyi okumanın yanında çelik gibi bir irade gerekiyor.

Kısaca Rusya_Ukrayna savaşında Çin nerde? diye bir soruyla karışaştığın zaman 15 dakika ve dolu konuşamıyorsan eğitimin bir faydası olmaz.

Ben mesela seçim sonucunu birebir tahmin ettim. Şimşek' e bakanlık teklif edileceğine ya da edilse bile onun kabul edebileceğine ihtimal vermediğim için % 25 erimiş durumdayım.

Her şeyin normal olduğu dönemlerde, iyi bir teknik analiz bilgisiyle, az bir miktar kağıdı yıllarca gözlemleyerek ve aza tamah ederek güzel paralar kazanılabiliyor.

Eğer sen kazanıyorsan mutlaka kaybeden birinin parasıdır o kazandığın.
Ve daima büyük oyuncular küçük yatırımcının parasını yer. Sen, hani büyük köpek balıklarının yazında gezen, ondan artan parçalarla beslenen küçük balıklar vardır ya, o küçük balık olmayı öğrenirsen ancak o zaman kazanrsın.
  • Mirket  (08.07.23 01:18:49 ~ 01:44:50) 
bir şeyleri anlamanıza yardımcı olur ama öyle sihirli bir değnek yok. çok kazanamayabilirsiniz ama en azından "az kaybetmeyi" öğrenebilirsiniz, ki bu çok daha önemli.


  • synesthesia  (08.07.23 01:35:37) 
Son dönemde borsada en çok parayı eğitim almayıp bodoslama dalanlar kazandı:) eğitim elbette önemli ancak tek başına yeterli değil. Bir de şu sıra ortalık üstat dolu. Eğitimi kimden veya nereden aldığın da önemli tabii.


  • primetime  (08.07.23 07:23:11) 
alsatçı olmak için faydalı olabilir ama uzun vadeli yatırım yapacaksanız gerek yok. arsa gibi, al ve 10-15 sene bekle.


  • Leonardo~Da~Vinci  (08.07.23 10:42:09) 
Belki evet belki hayır çünkü borsa yatırımı eğitim, yatırımcı psikolojisi, bilgi vb. pek çok parametrenin birleşiminden oluşan bir denklemdir. Bu eğitimi almanız size sadece borsa değil tüm yaşamınızda kullanabileceğiniz bir yatırım olacak çünkü finansal okur yazarlık alanında farkındalık kazanıp kendinizi eğiteceksiniz. Bunu ister borsada kullanırsınız isterseniz günlük harcamalarınızı düzenlersiniz. Finansal okuryazarlık ile başka yatırım olasılıklarını değerlendirirken de (örneğin ev, arsa, araba, eğitim, iş) doğru kararlar verebilirsiniz.

Sorunuzu ciddiye alarak şu önerilerde bulunabilirim:

1. "Borsa" eğitimi aldım bitti değil. Alttaki yorumlarda da dendiği gibi aslında bunu internetten de pekala edinebilirsiniz. Profesyoneller tarafından verilen eğitimlerin farklı faydaları olabileceğini düşünüyorum ancak öncelikle kendi başınıza başlayabilirsiniz.

2. Finans bloglarını, ekonomi sayfalarını takip edin. Hayatınızın bir parçası yapın, düzenli okuyun.

3. Yatırım kitaplarını muhakkak okuyun. Bazıları (aslında pek çoğu) sıkıcı ve tekrar eden bilgiler sunacaklar ama bu iş böyle birşey. Neticede paranızı riske edeceğiniz yatırımı belirliyorsunuz. Bu tür bir karar için ince eleyip sık dokumak gerekmez mi?

4. Yatırımcı psikolojisi çok önemli. İşin bu kısmının büyük oranda insanın karakterinden geldiğini düşünüyorum. Geri kalan bölümünü ise finansal bilginizi, farkındalığınızı artırarak geliştirebilirsiniz. Zeki, dahi, başarılı olmak yatırımcı karakterine sahip olacağınız anlamına gelmiyor. İnsan rasyonel hareket eden bir varlık değil. Burada kendinize rağmen kararlarınızın arkasında durmanız gerekecek.

www.investopedia.com Finansal ABC için bence çok iyi bir başlangıç
seekingalpha.com - Finansal sosyal medya gibi birşey. Buradaki incelemeleri seviyorum ama ücretli. Birkaç makaleden sonra okumaya izin vermiyor.
www.lattedenborsaya.com - Türkçe yatırım blogu, özellikle profesyonel yatırımcıların mektuplarını tercüme ediyor.
pintidegiltutumluyum.com - Bir başka Türkçe yatırım blogu

Kitaplar (Tüm kitapları okumamakla birlikte bilgi sahibi olduklarım):
1. Borsa Sihirbazlar: Bu kitabı bulmak çok zor oldu, sahaftan alabildim. Kesinlikle tavsiye ederim.
2. Zengin Baba Fakir Baba: Çok popüler bir yatırım kitabı ama o kadar nitelikli bulmadım. Göz atsanız da yeterli olabilir.
3. Akıllı Yatırımcı:
  • burka  (08.07.23 12:03:34) 
eger gunluk hisse alip satimindan bahsediyorsaniz egitim alin. fakat uzun vadeliyse iyi birkac hisse alip unutabilirsiniz. borsa egitimini almak ihtiyaciniz olan teknik bilgiyi saglar fakat dunya'nin hicbir yerinde borsa politikadan bagimsiz degil. turkiye gibi ulkelerde politika cok degisken. bu ekstra bir zorluk cikariyor. bugun kardesimiz dedigimze yarin terorist diyoruz. ozellikle avrupa'da siyaset cok daha stabil, fakat turkiye yok darbesiydi, yok cemaatiydi, yok savasiydi surekli aksiyon olan bir ulke. bunlari da takip etmeniz gerekiyor. gundelik ve durtusel kararlar aliniyor. bu sadece hukumette degil muhalefet kanadinda da var. muharrem ince, fatih atayli'nin programinda devlet ikinci ev almaya izin vermemeli, olanlarinda evine el koymali demisti. ben eminim 6'li masada ali babacan olmasaydi kilicdaroglu da bunu soylerdi.


  • Sour  (08.07.23 12:16:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.