[]

Almanca Ön Ekler (Präfix) Hakinda

Ben bunlarla alakali dogru dürüst bir kaynak bulamadim mesela ver basa geldiginde sahiplik anlamina yakin birsey katiyor lieben - verliebt gibi ama su sekilde anlatmiyor hicbir yer, bu konuyu nasil anlarim? cünkü bir fiil 40 tane ön ek alinca 40 farkli anlama sahip oluyor




 
aslında bir mantığı var bunların. @edmond'ın dediği gibi değil tam.

bir kere verliebendeki ver ön eki sahiplikle alakalı bir şey değil. zaten buradaki ver bir ön ek değil. bu fiilin kendisi. bu nedenle burada kurulan bir mantık her zaman çalışmayabilir.

fakat ayrılabilen fiillerde bu mantığı ister istemez kuracaksın almancan geliştikçe. auf ab über unter hinter vor falan gibi kelimeler fiillerle birleştiğinde çoğunlukla spesifik bir anlam katıyor. bunları ezberlemek manasız cümle içindeki durumuna göre sen onu anlıyorsun.

mesela abwarten demiş @edmond. warten genel olarak beklemek iken, abwarten bir zaman noktasından itibaren beklemek anlamını taşıyor. ab zaten bir noktadan sonrası anlamında demek.

mesela sınav sonucunu bekliyorsun. sınava girmen beklemeyi başlama noktası ise abwarten dersin.

abschaffen örneğini vermiş, orada da benzer mantığı görüyoruz. mesela abschreiben denir öğrencilere. tahtada yazanları deftere geçirirsin. bir referans noktasından almak. ya da abfahren trenin bir noktadan ayrılması falan.

aynı şeyi vor için düşünelim. vorlesen bir topluluk önünde (before anlamı var) bir şeyi sesli okumak demek. vorschreiben önceden bir taslak hazırlamak falan gibi anlamları olan bir şey. vordenken önceden düşünmek vs vs...

her fiil için kesin böyledir diyemeyiz ama bir mantık kurmak için yeterli. ingilizcede de bu böyledir zaten. böyle ekler rastlantısal değil.
  • bohr atom modeli  (06.07.23 09:45:58) 
@bohr atom modeli,

cok tesekkurler hocam
  • fernando mustafa  (13.07.23 00:04:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.