[]

Psikolog seçerken nelere dikkat edilmeli?

Psikoterapi için psikolog seçerken nelere dikkat edilmeli? Yani aklımda bir takım ölçütler var. Yanlış, önyargılı falan da olabilir tabi. Eleştirilerinizi ve katkılarınızı bekliyorum.

1) Merdivenaltı üniversitelerden değil eli yüzü düzgün bir üniversiteden mezun olmuş olmak. Yani kusura bakmasınlar belki çok yetkinlerdir ama mezuniyette Okan, Haliç, Arel falan görünce pas geçiyorum ben...
2) Çok genç olmamak. Yani 20lik velet ne bilir hayat hakkındaki? Ne kadar iyi eğitim almış olursa olsun tecrübe lazım.
3) Doktortakvimi.com'da hakkında güzel yorumlar yazılmış olması?

 
hacettepeden mezun, 45 yaş üzeri bir psikologa gittik yorumları da güzeldi ama memnun kalmadık.. biraz da şans işi sanırım.


  • gizemli dede  (02.07.23 06:06:38) 
klinik psikoloji yüksek lisans büyük oranda özel üniversitelerde var bu arada. o yüzden yüksek lisansı bu tarz okullardan birçok klinik psikoloğun. devlet okullarında kontenjan çok az çünkü. bir de bir çoğunda yok. boğaziçi'nde psikoloji bölümü var ama klinik yüksek lisansı yok.


  • blackkmamba  (02.07.23 07:55:35) 
gec bu 3 maddeyi.
bu olcutlerden gecen birine gidiyorum su an. bu tamamen sans isi galiba.
ben de yenisini arastiricam gozukuyor.
ben bir de ilk seansi ucretsiz on gorusme seklinde olan birini istiyorum her seyden bagimsiz.
  • Kittie  (02.07.23 08:48:28) 
1) Üniversite doğrudan fikir vermez. Ama en azından ben gidecek olsam psikoloji lisansı (yüksek lisanstan bahsetmiyorum) devlet üniversitesi mezunu ya da burslu vakıf üniversitesi mezununa giderdim. Bir de ilk maddenize ek olarak devlet üniversitelerinde klinik psikoloji yüksek lisansı kontenjanı toplamda 200 kişi civarı falan. Yılda 5 bin psikolog mezun oluyor. İnsanlar devlet üniversitelerinde yüksek lisans yapamadığı için 300 bin gibi devasa paralar verip vakıf üniversitelerinde yüksek lisans yapıyor. Oralara kabul almak da kolay değil çünkü talep çok fazla, ayrıca o parayı bulmak birçok potansiyeli olan iyi psikologlar önünde engel.

2) Özgeçmişini incelerdim. Çalışkan olup olmadığını anlamaya çalışırdım, bana göre çalışkan (alanla doğrudan ya da dolaylı olarak ilgili alanlarda eğitimler, kurslar, etkinlikler yapmış mı) diye bakardım.

3) Çalıştığı ekolleri incelerdim. Ama burada da yine maddi durum faktörü giriyor; mesela 1000 liraya da BDT var, 50.000 liraya da var. Kimisi çok nitelikli, kimisi niteliksiz. Aldığı eğitimleri hangi kurumlardan aldığı önemli. Belirli ekollerin belirli yetkin dernekleri var. Bunları bir danışanın bilmesi zor ama iyi terapist arıyorsa bilmeli.

4) Psikolog kişinin sosyal medyası varsa (Instagram, Twitter, Linkedin) onlara bakardım. "Psikolog" vb. unvanını yazdığı hesapta mesleki olmayan kişisel şeyler paylaşıyorsa, bir bakıma danışanlarına kişisel hayatına girme izni vermiş gibi algılardım ve ona gitmezdim. Etiğe ne kadar uyuyor onu incelerdim.

5) Ön görüşme yapmayı teklif ederdim. Sorunumu kabaca anlatır ve nasıl ilerleneceğini, neler yapılacağını, hangi ekolü kullanacağını, sorunumda ilerleme kaydedilmezse ne yapılacağını sorardım. Ön görüşmede bana dürüst, güvenilir, yargılamayan ve bilmediği konuları bilmediğini kabul edecek alçakgönüllülükte gelirse profesyonel olduğunu düşünürdüm.

6) Evet yaş arttıkça tecrübe artar ve bu da iyi bir şeydir. Ama "20'lik velet ne bilebilir hayat hakkında" kısmına katılamıyorum, siz hayat hakkında bir şey bileni aramayacaksınız; siz sizin hakkında olanı size anlatabilecek olanı arayacaksınız. Genç terapistin hevesli olma, dinamik olma, özverili olma, görece daha ulaşılabilir olma gibi zamanla azalacak avantajlarını göz ardı etmemek lazım.

7) Seans ücretine ve popüleritesine bakardım. Çok popülerse asla gitmezdim. Seans ücreti ortalamanın çok çok üstündeyse asla gitmezdim. İyi terapist her zaman hak ettiğini alan değildir, terapist bir esnaf da değildir. Her zaman topluma bakar ve kendi yaşamını zora sokmayacak en uygun fiyatı belirlemeye çalışır.

8) Son olarak, klinik psikoloji yüksek lisansı bir insana yetkinlik vermez, yani onu daha iyi terapist yapmaz. Sadece klinik ile daha ilgili bir terapist yapar. Kimilerinin psikoloji lisans eğitimi hocaları sayesinde psikoterapi havasında geçer. İyi terapist bol bol okuyan, öğrenen, kendini geliştiren, her terapi ekolü hakkında bilgiye sahip, psikoloji tarihini anlatabilecek, terapi ekollerinin bilimsel olarak karşılıklarını açıklayabilecek, sağaltım oranları hakkında bilgi sahibi ve kendisinin yetkinliğini ve yeterliliğini bilen kişidir. Bu becerileri hiçbir okul vermez, bu becerileri kişinin kendisi kazanır.

Doğru terapisti seçmek zor iştir ama o kişi bulunursa buna değer.
  • psipsipsi  (02.07.23 08:56:07 ~ 08:59:26) 
kesinlikle kişisel referans önemli.

hangi üniversiteden mezun olduğu hiç önemli değil. yaş tabi bir kriter 20 yaş ile 40 yaşında tecrübeli insan bir olamaz ama 20 li yaşlarda tüm ilgisini size verecek bir psikolog bazen daha faydalı da olabilir.

bu işin bütçesinin bir kısmını doğru terapisti bulmaya ayırın. gidip tanışın güven duymazsanız devam etmeyin.
  • orpheus  (02.07.23 15:21:31 ~ 15:23:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.