[]

Kiraz çekirdeği zehirli değil miydi?

Selamlar
Elimde kiraz sapları vardı ödem dışında neye faydası var diye bakınırken şuna denk geldim

www.hurriyet.com.tr

Burada bildiğin faydalı vs yazıyor kiraz çekirdeği için. Kiraz çekirdeği içinde siyanüre dönüşen bir madde vardı o yüzden çiğnemeyin çok fazla yutmayın falan deniyordu bi ara. Eee o bilgiye göre bu linkteki yazılar tehlikeli öneriler olmuyor mu? Hatta geçen burada biri erik çekirdeği yuttum diye soru sormuştu ordan da aklıma geldi dozu mu önemli burada zehir konusunda? Eğer yok zehir konusu ciddiyse ve bu yazı yanlışsa bunun hakkında bir şey yapılamaz mı? Şak diye üst sıralarda çıkıyor çünkü yazı.

 
Aşırı tüketimden kaçının diyor zaten, hatırladığım kadarıyla zararlı olması için tek seferde kilolarca çekirdek yutman gerekiyor bu da mümkün değil


  • freebird5406_2  (12.06.23 18:08:56) 
Yani tek tük tüketimde bir zarar yoksa yazı da sıkıntı yok çok fazla. Ben de minnak yeğenim bir kere elma çekirdeği yuttu sanmıştım(sonra buldum çekirdeği çok şükür yutmamış)o zaman bi zararı var mı diye bakarken görmüştüm ve biz çocukken çıkarmaya üşenip yutardık arada erik, kiraz çekirdeği falan o yüzden de şaşırmıştım hatta iyi bize bişey olmamış demiştim. Şimdi de bu yazıyı görünce "ee hani 1 tanesini bile yutsak zehirleniyorduk" dedim. Her gördüğünü şakkadanak yapan çok insan var memlekette o açıdan sormak istedim


  • yazdonumu  (12.06.23 18:17:27) 
Zehirleyebilmesi için dış kabuğunun kırılmış olması gerekiyor.
Biz bütün halinde yutunca bütün halinde çıkarıyoruz o çekirdeği.

  • michael_knight  (12.06.23 18:35:44 ~ 18:37:39) 
Ee peki mide asiti kabuğunu eritmiyor mu? Çoğu şey için mide asiti kuvvetli eritebilir vs deniyor mesela. Yuttuktan sonra kabuğun bütünlüğünün bozulma ihtimali yok mu? Eğer varsa bu bayağı büyük bir risk olmuyor mu? Riskin ciddiyeti belirtilemeden bu tarz bir yazı bana sakıncalı geldi ilk okuyunca o yüzden zaten gelip sormak istedim. Mesela kabuk bütünlüğünün yuttuktan sonra bozulduğu senaryoda kaç adet çekirdek risk teşkil eder? "Yani sonuç olarak kiraz çekirdeğini yutmak zararlı olmasa da bazı durumlarda kötü sonuçlara yol açabilir." Yazıyor bi yerinde. 1-2 tanesi güvenli sınırsa hadi bu cümleler gene neyse de eğer 1 tanesi bile ciddi risk ise bu basite alma çok tehlikeli değil mi?
Bir de
"Ayrıca çekirdeği toz haline getirip bu şekilde de tüketme şansınız vardır." Da yazılmış yazıda. Yani kabuğun koruyuculuğundan bağımsız kaç adet çekirdek güvenli sınır olarak kabul edilebilir? Şu yazıyı okuyup çekirdeği öğüten de çıkar diye düşündüm. Mideyi temizlemek için sıvı sabun yutanlar var neticede.
Not: bu arada yazıyı okuduktan sonra cidden merak ettim konuyu o yüzden bu detayları soruyorum.
  • yazdonumu  (12.06.23 19:02:49) 
Taze kayısı ve kiraz çekirdeğinde özellikle 15 yaş altı ve 65 yaş üstünde çok yemek riskli.


  • deer hunter  (12.06.23 20:06:54) 
Tane halinde yutulduğunda bu tip şeyler sindirilemediği ya da sindirimi zor olduğu için safra kesesini ve karaciğeri yorabilir. Bunun kabuğunu sindiremiyorum bildiğim kadarıyla. Aynı şey sindirimi zorlayan diğer ürünler için de geçerli. Çekirdeğin kabuğunu kırıp içindekini yersen içindeki amigdalin, sindirilirken siyanür ortaya çıkarıyor. Miktarı arttığında zehirler tabii ki. Haberde de kabuğuyla birlikte kaynatmak ya da suyunu süzmek gibi şeylerden söz etmiş zaten.


  • nawar  (12.06.23 20:55:54 ~ 20:56:26) 
İyi de alıntıladığım yerlerden birinde öğütmekten bahsediyor. Sadece kaynatma vs olsa neyse hadi


  • yazdonumu  (12.06.23 23:38:35) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.