[]

Arabanın yağını sizce değiştirmeli miyim, uzun yol öncesi ne yapmam lazım?

5-6bin km yol yaptım. 11 ay oldu değişeli. Yağ çubuğundan kontrol ettiğimde yağda eksilme ya da renk değişikliği yok.

İstanbul-Antalya 2bin km yol yapacağım.

Yağını sizce değiştirmeli miyim yoksa Antalya dönüşünde mi değiştirmem lazım? Ayrıca yağ, polen, hava vs filtrelerini de değiştirmem lazım mı?

Ayrıca antifriz motor suyu da olması gereken seviyede. Antifriz değişimi yapmama gerek var mı?

Başka nelere dikkat etmeliyim uzun yol öncesi?

Rot başları ve salıncak vs?

Lastik kontrolü yapacağım. Daha yeni lastikleri öne mi alayım mesela?

Fren balata değişimi yapacağım ön ve arka.

Not: benzinli atmosferik 1.4 bir araba.

 
Benzinli ve atmosferik motor bir araç için yağda eksilme, renk ve kıvam değişikliği yoksa bu değişimi uzun yol dönüşünüze bırakın, gereksiz bir masrafı önlemiş olursunuz. Yağ ve hava filtrelerinin değişimini de yağ değişimiyle birlikte dönüşte yaptıracağınız periyodik bakıma bırakın. Lastikleri bir lastikçide kontrol edin, araç önden çekişliyse daha yenileri öne taktırın. Bu sırada lastikçiye rot, rotil, salıncaklar, kollar vb. gibi alt takımın genelini kontrol ettirirsiniz. Balataları zaten değiştirecekmişsiniz. Tek ayrıntı motor suyu, seviyesi tam olabilir ama etkinliği ne haldedir, onu ölçtürmeniz lazım. Lastikçiye gittiğinizde bome aparatı varsa antifriz derecesini ölçtürün, "iyidir" derlerse bu da tamamdır. Kazasız belasız bir yolculuğunuz olsun.


  • zaman ilac degil insanlar unutkan  (12.06.23 01:17:54) 
@zaman

Balata değişimi sonrası lastikler sök tak yapılacağı için rot balans yapmaya gerek var mı?

Diğer sorum akü ile ilgili de kontrol basit bir işlem mi, ne durumdadır vs?

Edit: teşekkürler.
  • Cesario  (12.06.23 01:30:51 ~ 01:33:21) 
Hayır, sadece balata değişimi için rot-balans ayarına gerek yok. Akü de aynı şekilde bir akücüde antifriz gibi sağlığını ölçtürebilirsiniz. 12.4 V ve üzeri çıkıyorsa sorun yoktur.

otomobilyorumlari.org
  • zaman ilac degil insanlar unutkan  (12.06.23 01:36:22) 
araç bilgisayarı daha var diyorsa yağ ve filtreleri değiştirme. ama ben uzun yola çıkmadan önce bakıma sokarım öyle çıkarım.

v kayışıdır, kasnaktır bi baktırın. ustaya söyleyin değişmesi gereken sarf malzeme varsa değişsin.

antifriz suyuna dokunma gereken seviyedeyse.

rot balans yaptırmak istiyorsan yaptır ama fren balata değişimi yaptırdıktan sonra yaptır. sök çıkardan sonra balans kaçabiliyor bazen.

fren balatası değil de fren diskleri ne alemde? diskler eğer bitmeye yakınsa balatalarla beraber değiştir.

far ayarı da yaptırın bu arada.

yağ bakımı yaptırırken bilgisayara bağlarlar. orada bazı hatalar çıkar. hata kontrolü de yaptırın.
  • false pretension  (12.06.23 02:34:53 ~ 02:40:08) 
Fren balatalarını neden değiştiriyorsun mesela? Gözle gördünüz mü azaldığını, bittiğini?

Yağ bakımı = Eksilme yokmuş, dönüşte değiştir, fltereleri de.

Antfriz/soğutma suyu = araç çok eski değilse, bir yerlerden kaçak yapıp sonradan suı eklenmediyse; soğutma sıvısında bir sorun kolay kolay olmaz. Öyle ki 10 yaşa kadar sıradan bir otomobilde buna ihtiyaç kolay kolay olmaz.

Rot/Balans vs = Eğer araçta sağa sola çekme vs yoksa rot ayarına ihtiyaç yoktur. Belirli hızlarda direksiyonda titreme yoksa balansa da ihtiyaç yoktur.

Lastik = En önemli şey, araçta farklı tarihli lastikler mi var? kontrolünü mutlaka yaptırın.

Özetle, her gün kullandığın bir araçsa kolay kolay o yolda sıkıntı yapmaz.
  • John Bloor  (12.06.23 09:45:05) 
2000 km az degil ve zamani yaklasmis, genelde uzun yola cikmadan oncesinde ise bakima sokuyorum ben, ustalar da hep o yonde soyluyorlar bana


  • sweetoffice  (12.06.23 11:34:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.