[]

Dolar 30'a doğru koşarken ev/araba dolar bazında ucuzlamış mı olacak?

Hani hep diyorduk ya araba, ev dolar olarak da çok pahalı, 2 katına çıktı, ucuzlarsa dolar bazında ucuzlar diye.

Dolar 30'a doğru koşarken bu dediğimiz yaşanacak mı yoksa fiyatlara daha mı çok zam gelecek?


Bağcılardaki evle Miami'deki evin aynı fiyattan satılmasını mantığım bir türlü almıyor.

 
zamlar gelmeden dolar bazında ucuzlar ama, zamlar gelecektir.


  • jelly bear  (07.06.23 09:36:57) 
Ben ekonomiden zerre anlamıyorum, bunu belirterek başlayayım.
Bizim ülkede ekonomi bir tuhaf. Mal sahibi önce "döviz yükselecek" diye fiyat yükseltiyor, sonra döviz yükselince bir daha fiyat yükseltiyor. Dolayısıyla ülkede hiçbir şey ucuzlamıyor.

Geçen sonbaharda aldığımız ikinci el arabanın eşdeğerlerine bakıyoruz bazen, seçimden önce bile fiyatı dolar bazında yükselmişti.
  • kobuzchu kiz  (07.06.23 09:43:59) 
Tl 28-30 arasında kendi gerçek değerine gidiyor ama buradaki sıkıntı esnaf, mal sahipleri ve şirketler önden zam yapmaya o kadar alıştıki tekrar zam yapacak olurlarsa doların tekrar artması gerekecek böyle bir durumun nasıl önüne geçerler bu olursa 40-60 bandına bile gidebilir ilerleyen yıllarda.


  • abi bi dizi buldum on numara  (07.06.23 09:46:02 ~ 09:46:25) 
elinde doları olan hızlı hareket ederse özellikle nakite sıkışmış mütaahit veya evi satmak zorunda olan mülk sahibinden görece olarak döviz bazlı ucuza gayrimenkul alabileceğiniz bir döneme giriyoruz.

fakat dolar bi yerde dengelendiği durumda gayrimenkul fiyatları da aynı dengeye en geç 6-18 ay içerisinde gelecektir.
  • nuisance  (07.06.23 10:15:00 ~ 10:17:44) 
Dolar, müdahalelerle ılımlı bir şekilde artacaktır. Birden artması, sıçrama yapması ekonomide telafisi zor yaralar açar. Buna yöneticilerimiz müsaade etmez.

Konut fiyatları arz talep dengesizliğinden arttı. Doğal nüfus artışı, göçler, deprem ve son zamanlarda hızlanan kentsel dönüşüm faaliyetleri, konut talebini patlatırken, arz buna yetişemez hale geldi. Bugünden yarına da bu talep açığı kapanmaz. Uzun süre sonuç değişmez.

Sıfır ve ikinci el araç piyasasında durum farklı. Seçim öncesi yatırım araçlarının hiçbiri para kazandırmaz hale gelip halkın kefen paraları erimeye başlayınca insanlar mal almaya yöneldi. Erişilebilir ve tekrar paraya çevrilebilir oluşu araç piyasasını patlattı. Doların yükselişi, faizlerin normalleşmesi, yani yatırım araçlarının para kazandırır hale gelmesi araç piyasasında süreci tersine çevirecek, fiyatlar görece ucuzlayacaktır.

@John Bloor'un söylediği, ithal ürün fiyatlarındaki anormallikler, ithalatçıların Dolar'a erişiminin kolaylaşması ve halkın panik halinde parayı mala çevirme eğiliminin son bulması, yani arzın artıp talebin azalmasıyla son bulacaktır. Tabii lüks tüketime yeni yeni vergiler konulup fiyatları ayrıca şişirilmezse.
  • Mirket  (07.06.23 10:20:47) 
Talep artacağı için fiyatlar daha da artacak. TL ile şu anda hiçbir şey almak mümkün değil. Doları olan, dolar kazanan ev-araba alacak.


  • socially awkward  (07.06.23 10:48:27) 
@kobuzchu kiz'a katılıyorum ben de.

Bizim ülkede ekonomi bi tuhaf, bunun sebebi de öyle zannediyorum ki halk olarak ekonomiden anlamıyor olmamız.

Ne zaman, ne yapılması gerektiğiyle ilgili bir fikrimiz yok. Böyle olunca piyasa delirmiş gibi davranıyor, bir şeylerin mantığını çözmek daha da zorlaşıyor. Hiçbir ülkede piyasalar tam olarak rasyonel davranmaz ama bizde baya bir sürrealizm hakim.

İki grup insan düşünün bir grup yangın konusunda eğitimli kişilerden oluşsun, diğeri yagın konusunda hiçbir bilgisi ve deneyimi olmayan kişilerden oluşsun.

İki grubun da bulunduğu yerde yangın çıksa iki grup da kriz ortamına girmiş olur ancak ilk grup sağlıklı refleksler gösterebilirken ikinci grupta müthiş bir panik hakim olur ve yangın söndüğünde muhtemelen ilk grup diğerinden çok daha az hasar almış ve psikolojik olarak çok daha az yıpranmış olarak hayata devam eder.

Bu da böyle bir şey.
  • akhenaten  (07.06.23 11:24:38) 
ülkedekilerin yüzde 99'unun tek statüsü cebindeki para üzerinden olduğu için hiçbir şey hiçbir şey bazında ucuzlamaz çünkü talep -fiyattan bağımsız- azalmayacak.


  • gule gule  (07.06.23 11:29:05 ~ 12:27:16) 
Bağcılardaki ev zaten miami'deki evle aynı fiyattan satılmıyor aslında.

Evet o fiyattan ilanlar yayınlanıyor ama satış kaçtan oluyor ona bakmak lazım.
Ben şu anda evimi 100.000.000'dan da ilana koyabilirim.

Bu konuda mesela hepsiemlak yıllık bazda çok güzel veriler tutuyor ve yayınlıyor. Google'da araştırırsanız yıl yıl emlak fiyatları ne oranda artmış raporları var. Şu manada önemli, kulaktan dolma değil, milyonlarca ev ilanı ve satışının datasıyla konuşuyorlar. Buradaki veriler de satış işlemlerinden baz alındığı için aslında artışların o kadar yüksek olmadığını gösteriyor.

Ha şöyle bir şey var, türkiye'de ekonomi ve yatırım kültürü zayıf. Yani dolar 5 tl artsın, herkes ev araba almaya çalışıyor bir daha alamam diye. Böyle kendi kendimizi kandırıyoruz fiyat artırarak.

Piyasanın ne kadar akıl dışı hareket ettiğini şöyle kendiniz görebilirsiniz.
Aynı sitede mesela satılık ilanlarına bakın. Aynı tipte, aynı metrekarede, aynı dekorasyonda 2 ev arasında bile %50'ye yakın fiyat farkı olabiliyor. %10 %15 fark anlaşılabilir ama biri 4milyon isterken öbürünün 6-7 milyon istemesi komik ve akıl dışı.
  • anten  (07.06.23 12:25:16) 
6 sene önce 100.000 usd olan ev hala 100 000 usd altına düşmüş değil.
Dolar bazında hiçbişi ucuzlamaz
Ama dövizle kazananlar için trdeki mal sahibi malının ederini dolar kuruna göre artırma aşamasında iken sen ben artam zamlara yetişemeyiz , elin gavuru hızlı çıkar basar dövizi alır.
Ayrıca bu evleri kim bu fiyata alır demeyin, çat çat satılıyor
  • photo85  (07.06.23 23:55:58) 
Şurada konuyu güzel özetlemişler.

twitter.com
  • Mirket  (08.06.23 17:25:41) 
biseysorcaktim +1
türkiye'nin en büyük problemi kalabalık olması. dünyaya entegre, talebi yüksek genç bir nüfus var ancak bu talebe yetecek yer de yok kaynak da yok.

kobuzchu kız ve ona katılan akhenaten'e katılmıyorum. türk insanı ekonomiden gayet iyi anlıyor. son bir kaç yılda ev ve arabaya yapılan yatırım çok mantıklı idi, enflasyon vardı, kredi ucuzdu, dünyada da her şey dolar bazında artıyordu. ama artık bunlara yapılan yatırım mantıklı değil. mal sahibinin fiyatı yükselirken sundugu gerekçe ise her zaman doğru veya dürüst olmak zorunda değil, sonucu doğru mu orası önemli.
  • abelardo  (08.06.23 18:24:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.