[]

Eve Usta Çağırmanın Psikolojiyi Yıpratması

Ben senelerdir evde ne bozulursa araştırıp kendi imkanlarımla tamir ediyorum. Bu konuda kendimi acayip geliştirdim. Son çare ustaya başvuruyorum. Yalnız yaşadığım için de ustalarla diyaloğa girmek psikolojime ağır gelmeye başladı. Bir kere yalnız görünce konuşma tarzları değişiyor -son gelen usta bana asılmıştı- otomatik olarak bir şey bilmediğim düşünülüyor, gereksiz hizmetler de itelenmeye çalışılıyor ve aldığım hizmet çok içime sinmiyor. Başlarda ustalardan hiç çekinmiyordum ama zaman içinde deneyimlerim yüzünden usta çağırmaktan çekinir oldum.

Şimdi dünden beri tesisatla ilgili bir sorun yaşıyorum daha önce iki defa kendim yapabilmiştim. Bu sefer olmuyor, son bir yöntem daha deneyeceğim ve olmazsa usta çağıracağım. Kendimi kimsesiz hissediyorum. Anormal bir durum değil mi bu? Kendimi telkin etmeli ve güçlü kalmalıyım değil mi? Bunu çözümü olarak “biri eşlik etsin” demeyin lütfen. Usta varken yalandan telefonla birini arıyor gibi yapmak da çok gurur kırıcı geliyor.

Benim cesaretlenmeye ihtiyacım var.

 
Armut'muydu, o uygulamada ustalar puanlanıyor sanırım.
Olumlu yorumu çok olan birini seçmek işi kolaylaştırabilir.

  • vizivozo  (11.05.23 11:42:51) 
bir işin uzmanı değilseniz zaten hangi hizmetin size gerekli olup olmadığını bilemeyebilirsiniz. ama siz ne kadar cesaretli olursanız olun karşı tarafı değiştiremezsiniz. sizi yalnız gören ve niyeti olan size yazar zaten. sizin yanlış yaptığınız bir şey yok o yüzden sizin yerinize başka biri muhatap olursa daha iyi olur bence.


  • paintov  (11.05.23 11:45:12) 
"Muhatap olmayın, sorun neyse söyleyin yapsın" desem ya düzgün yapmaz, ya saçma sapan fiyat çeker. Başında durup daha önce yaptığınızı falan söyleyip işten anladığınızı gösterseniz ya küçük görür ya da daha kötüsü şirin olduğunu falan düşünür, gereksiz samimiyet kurmaya çalışır... Yani referansla bulabileceğiniz profesyonel, gelip işini yapıp giden, manasız diyaloğa girmeyen birini bulmaya çalışabilirsiniz. Onun dışında ustayla uğraşmak, kabir azabıyla eşdeğer bir deneyim ne yazık ki. Şimdiden kolay gelsin.


  • salihdt  (11.05.23 11:47:24) 
Ha, işten anlamayınca gelen kazıklanıyor muyum hissi, kadın erkek hepimizde oluyor.


  • vizivozo  (11.05.23 11:47:36) 
Maalesef ormanın şartlarına uygun davranmak zorundasınız, madem yanınızda biri olamıyor ve telefonda biriyle konuşuyormuş gibi yapmak da hoşunuza gitmiyor;

o zaman giyiminiz ve tavırlarınız ile maskülen rolü yapabilirsiniz, yani çıt kırıldım hanım hanımcık biri değil de biraz tuttuğunu koparan kadın rolü işe yarayabilir.

Gerçi sizin istediğiniz bu değil, siz kendinizi değiştirmeden ve rol yapmadan cesaretlenmek istiyorsunuz. Ama pek mantıklı değil, maalesef oyunu kurallarına göre oynamalıyız.

Mesela gece yarısı köpek çetesinin olduğu sokaktan geçmemeliyiz, çünkü büyük ihtimal ile sıkıntı çıkaracaklar. Bunun gibi bu da, maalesef ama böyle. Her gelen usta ırz düşmanı demek değil bu, ama en kötü ihtimale karşı gardımızı almak zorundayız.

Bu arada sıkıntı nedir? Büyük ihtimal ile yardımım olur fikir verme anlamında.
  • John Bloor  (11.05.23 11:48:01) 
@paintov, elbette uzmanı değilim ama şöyle bir olay yaşandı mesela. Duşakabin çevresinde göl oluşuyordu. Ben alt kısmını söküp incelediğimde fayanstaki delikten suyun geri teptiğini gözlemledim. Usta gelip baktı direkt dedi ki “Silikonlardan sızıyordur silikon çekelim 700 lira” Ben de silikonlardan su sızmadığını gösterdim. Sonra o da inceledi ve silikonlarda sorun olmadığını gördü. “Makine ile açmak gerek” dedi. O da bin küsür liraydı kabul etmedim. Boruyu söküp deliğin içine 40 liralık asidi dökünce sorun çözüldü. Bunları da kafama göre yapmadım internetteki ustaların videolarını izleyerek yaptım.

@john Bloor, güzel cevaplar aldım ama duygularımı en iyi siz anlamışsınız ayrıca teşekkür ederim. Gereksiz bir gururum var. Her şeyi tek başıma yapabilmeliyim diye düşünüyorum. Yardım istemekte zorlanıyorum. Yoksa çevremde gel desem gelecek insan da var. Belki böyle yapabilirim bu seferlik.
  • ruhen hastayim ben  (11.05.23 11:54:30 ~ 11:57:50) 
Ben de benzer şekilde hissediyorum. Hatta şimdi bu verdiğim cevabı en yakın arkadaşım görüp bana yazacak; ben eve usta çağırmaktan korkuyorum :) bildiğin korkuyorum.

Çünkü eve belinde silahla gelen elektrikçiyi de gördüm, “güzelim sen bu evde yaNlız mı yaşıyorsun?” diyen tesisatçıyı da gördüm. O yüzden dünyanın ennn sakar insanı olarak, neredeyse tüm ev işlerini öğrenmek zorunda kaldım. Şaşılacak derecede de güzel yapıyorum her şeyi. Benim tek eksiğim boyum kısa. Bir merdiven alırsam hiç kimseye ihtiyacım kalmayacak.

Senin ihtiyacın olan şeyler, tam teşekküllü bir takım çantası, şarjlı matkap ve iyi bir youtube kullanıcısı olmak. Bunlar olduktan sonra, her şeyi yaparsın. Biz de isterdik bazıları gibi her işi beyimize yıkmayı ama, olmuyor öyle.

Sana cesaret veremiyorum sister kusura bakma, çünkü eğer evde yalnızken bir ustayı alt edebilecek güce sahip değilsen, bu cesaret anlamsız. Üzgünüm ama ülkemizi tanıyoruz yani. Adam belinde silahla geldi diyorum. Ne yapacaksın cesaretli olup mesela?

2. Uyguladığım yöntem ise şu, mahallede bir tane esnaf ile “abi-kardeş” ilişkisi kurmak. Arada geçerken selam vermek, bayramlarda denk gelince “bayramınız mübarek olsun, hayırlı günler” demek. Böyle olunca, bir ustaya gerçekten ihtiyacım varsa bu adama gidiyorum diyorum ki “abi ya senin vardır tanıdığın, bana bir kombi tamircisi lazım. Bi arasana ya”

Buna gelen cevap direkt kombicinin aranması, “kardeş bizim bi komşu kızımız var kombisi ateşlemiyormuş bi bakıver akşama ha çok da para alma e mi” şeklinde oluyor. Gelen adam da ayağını denk alıyor bu sefer. Yalnız esnafı iyi seç. Gidip de tekelci ile yapma bunu. Ben terziyi seçtim mesela. Ayakkabı tamircisi amcalar da olur.
  • irene  (11.05.23 12:01:49) 
Kazıklanma korkusu için çok yerden fiyat al.
Taciz korkusu için ise fazla muhatap olma, gülümseme ya da ustayı evde tek bırakıp dışarı çık. Asılma sandığın durum onların genel tarzı olabilir. Bunlar halk insanı. Biraz fazla samimi olabiliyorlar.

  • roe  (11.05.23 12:06:39) 
her ne kadar medeni bir ülke gibi görünsek de cinsiyet, cinsellik konularında afganistan ile eşitiz. usta, garson, taksici, evli, üniversiteli, amca vs.. hiç farketmez. eğer yalnız bir kadın bu meslek grubundan bir cro-magnon'un elini düşerse bu muameleye maruz kalır. hem yoruldum diyorsun hem de güçlü olayım diyorsun. mücadele ettikçe daha da yorulacaksın. bir kere bu mücadeleye 1-0 geride başlıyorsun. çünkü adamların bilinçaltında sen 6 yaşında üzerinde hakimiyet kurulacak bir objesin. onun rahatlığı var adamlarda. zorlama bence. yanına birini al.


  • dokunmakalbime  (11.05.23 12:08:24 ~ 12:20:46) 
duyuruyu ben yazmışım gibi... kendimi en savunmasız ve çaresiz hissettiğim konulardan biri ve yapabileceğimiz çok bir şey yok maalesef. ters ve mesafeli durarak çözmeye çalışıyorum. eğer benim daha önce denediğim bir şeyi deniyorsa abim/babam denedi, olmadı öyle falan diyorum :/ ustayı ise apartman görevlisine sorarak bulmaya çalışıyorum. başka bir iş içinse çevremden daha önce çalışmış kişilerden referanslı bulmaya çalışıyorum.
fazla ücret konusunda ise, tek durmaya çalışmanın, belki de her şeyi fazla kendi başına halletmeye çalışmanın bedelini ödüyorum deyip geçiyorum :/

  • boyalı kuş  (11.05.23 13:58:29) 
tanıdık ustanın olması çok önemli bir şey.
bulunduğum şehirde muhakkak iyi bir elektrikçim ve tesisatçım, hatta iyi olduğunu bildiğim bir de boya ustası vardır.

bu biraz sizin enerjinizle ve psikolojinizle de ilgili.
bugüne kadar evde duvarı da kırdırdım, mutfak da yaptırdım, basit işler için de usta çağırdım, kalorifer peteği de değiştirttim, başıma da hem bir şey gelmedi, hem de sağ olsunlar evdeki diğer işler için bile "abla ben hallederim" dediler.
tercihen aile olan bir tanıdığınızı arayıp usta tavsiyesi isteyeceksiniz, en garanti yöntem budur.
armut çok kötü bir hizmet veriyor bence.
armut'a bakmaktansa, google'dan arayıp mahallenizde dükkânı olan, yorumları da iyi bir ustaya bakın daha iyi.
ya da mesela bildiğiniz bir elektrikçi vardır, arayın tesisatçı sorun.
o da bir yöntem.

işinde iyi ve kazıkçı olmayan, gayet düzgün ustalar da var.
bir meslek grubunun tamamen kötü ve pislik insanlardan oluşması gibi bir şey yok.
belki komik gelecek ama alınan hizmette sorun yaşamak aslında bilinçaltımızla ve eril enerjimizle ilgili.
kendinizi kimsesiz hissetmeniz o yüzden.
çünkü usta dediğiniz yalnız başınıza yüzleşmek ve muhatap olmak zorunda kaldığınız "yabancı erkek" aslında.
  • blatta hiberna  (11.05.23 14:26:21 ~ 14:29:38) 
berbat olay ve çözümü yok. tanıdık usta önemli.

sorun nedir tam belki yardımcı olabiliriz?
  • kisa  (11.05.23 14:39:13) 
Ben ustalara ''dayı'' diyorum. O zaman laubali olmuyorlar.


  • Kahvedesu  (11.05.23 14:39:22) 
sana güzel taktik vereyim. evine galoş al. daha en başta kapıyı açtığında bir dakika içeriye girerken galoş giyin de. galoş giymeden girmesine izin verme. çok net ol. burada zaten psikolojik üstünlüğü aldın.

galoşu giydikten sonra da evin içinde gezinmesine izin verme. diğer odaların kapısı kapalı olsun. buyrun gelin buradan diyip seni takip etmesini iste. banyo tesisatı olduğunu düşünelim, usta banyoda olduğunda yanına banyoya girme kapıdan gözle. aklında hep ustanın 5 yaşında elleri ayakları kirli bir çocuk olduğunu düşün. bekle, öyle yapma şöyle yap, elini yıka, onunla silme şununla sil, iyice yıka kendini gibi emir verirsin değil mi? aynen öyle davran. adam ayaklarını ıslattı ve banyodan çıkmak mı istiyor, kenarda paspasın olsun. bir dakika çıkmayın de, beklet. banyonun kapısının önüne paspası ser, buna bas de.

yani işin özü, emir ver. yapmıyor mu, sarkıntılık mı yapıyor, mansplaining mi yapıyor, seksist şeyler mi söylüyor? napıyorsun? çık dışarı, istemiyorum hizmetini, hadi bakalım diyip kapıya doğru yönel, takip etmesini iste yine ve uğurla. hadi başkasına yap bunları, bunları dinlemek için çağırmadım vs. anladın sen, böyle yapıştır. esneme payın sıfır olsun. bir kere bunu yap. usta mı yok, başka usta çağırırsın. bir dahakine kendine güvenin gelecek. emin ol.
  • gabe h coud  (11.05.23 15:31:41) 
Herkese teşekkür ederim. Bu sıralar aynı anda bir sürü problemle uğraşmam gerekti ve zayıf hissettim kendimi. İnanın cevapları okurken kendime geldim. Üstelik sorunu da kendim hallettim. Yanında bir sürü güvenilir usta numarası almam da bonus oldu. İyi ki varsınız.


  • ruhen hastayim ben  (11.05.23 15:47:48) 
Birinin referansıyla usta cagirabilirsin. Hatta ustayi o arayip gondersin.


  • kimilolo  (12.05.23 11:00:15) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.