[]

Kira kontratı bitmeden çıkmak

Bir kiracı bir yıl dolmadan bir evden çıkmak istediğinde kalan ayları ödemeli sanırım. Peki kontratta bir süre belirtilmediyse o zaman istediği zaman çıkabiliyor mu? Ya da kontratta süre yoksa bile şu kadar ay önce çıkmak istiyorum diye haber mi vermeli?




 
Kontratlar 1 seneliktir. Her sene yenilenir. Yenilenmese bile otomatik ve aynı şartlarda yenilenmiş sayılır. Ayrıca süre belirtmeye gerek yoktur.

Kiracı evi 1 sene dolmadan boşaltmak isterse, ev sahibinin talebi üzerine kiranın kalanını ödemek zorundadır. Ancak bu durumda ev sahibi yıl boyunca evi başkasına kiraya veremez.
  • Mirket  (30.04.23 12:58:25 ~ 13:01:32) 
Cevap için teşekkürler. Peki kalan ayları ödemeyi göze alarak evden çıkılacağı nasıl haber verilmeli? Emlakçıya mı,ev sahibine mi? Noter aracılığıyla mı?


  • asteriks  (30.04.23 13:31:33) 
yazın çıkıyorsun zaten. kiracı bulunur. kiralar arttığı için de memnun bile olabilir. çok sorun olacağını sanmıyorum. yine bir süre önceden haber vermen iyi olur. son ay direkt çıkıp gitmek ayıp olur.


  • hknty  (30.04.23 13:41:59) 
Ev sahibiyle konustum. Evi tuttugumun ustunden 2 ay gecmemisti bile. Tamam dedi. Yerime cabucak birisi bulundu. Ciktim. Ev sahibi yerine gore mutlu bile olabilir kalan aylari odeme zorunlu falan degil. Yasal olarak is mahkemeye binerse yerine kiraci bulunacak sure hesaplaniyor ve ona gore kira aylari odeniyor. Yani senin evine konuma gore bilir kisi diyor ki 2 ayda yeri dolar. 2 kira oduyorsun. Googlea yazip ogrenebilirsin bunlari da. Bir de dedigim gibi yerine gore ev sahibi bayram bile edebilir


  • optimistbakunin  (30.04.23 16:32:16) 
"Yılın kalanının kirasını ödemek" şeklindeki ifadeler yanlış.

Arayın, konuşun. Eğer para koparmaya çalışırsa siz kiracı bulabileceğinizi söylersiniz ve evin boş kalmayacağını bir şekilde garanti altına alırsanız bence hiçbir sorun olmaz.

Benim bir kiracım 6 ayın sonunda evden çıkmaları gereken bir durumları olduğunu iletti. Ben de çıkana kadar evi görmeye gelenlere yardımcı olmasını rica ettim ve o çıktıktan sonra ev 10-15 gün boş kaldı ama zaten yeni gelen kiracının kirası daha yüksek olduğu için zarar gibi düşünmedim hiç.

İnsan olan anlar.
  • armagan abanuz  (30.04.23 16:49:40) 
Bro bu devirde kimse zorluk çıkarmaz ya, yani benim evde oturan kiracıyla benim bi sorunum yok sözleme de yeni yenilendi ama bana çıkıyorum dese "balımsın" derim zira yeni kiracı ile muhtemelen şimdiki kiranın 2 katına anlaşma yapabilirim, öyle de düşün.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (30.04.23 16:55:10) 
Arkadaşlar normal şartlarda haklısınız da ev sahibi sorun çıkarabilir. Aslına bakarsanız adam iyi bir adam. Ama apartmanda yaşayan kızı sıkıntılı bir tip ve evle o ilgileniyor. O yüzden yasal olarak kendimi garantiye almak istiyorum. Googledan baktım ama net bilgiye ulaşamadım ya da ben anlamadım. Teşekkürler cevaplar için.


  • asteriks  (30.04.23 18:54:19) 
kira anlaşması yıllık olup bunu 12 eşit taksit halinde ödüyorsunuz. örn; kiranız 1bin tl. yıllık 12bin tl yaptı. siz bunu aydan aya ödüyorsunuz. 2 ay oturdunuz ve çıktınız. kalan 10 ayı ödemek zorundaydınız. bu imzalamış olduğunuz sözleşmede uzun uzun "... muacceliyet kesbeder." diye yazardı yani borcun tamamını ödemek zorundaydınız.

şimdi neden di'li geçmiş zamanda konuştum. borçlar kanununda yapılan bir düzenleme ile bu durum 2012 yılında meskenler, 2020 yılı için ise ticarethaneler için kaldırıldı. artık böyle bir durum yok. sizden bunu talep ettiklerinde "borçlar kanununda yapılan düzenlemeyle bu hakkınız 2012 yılında yürürlükten kaldırıldı" dersiniz olur biter.

usulen 1 ay öncesinden haberdar ederseniz malik de sağa sola kiralık evim var diye haber salar. bu ortamda zaten haftasında siz çıkarken bir yandan eşya koyarlar.
  • phonex  (01.05.23 06:49:56 ~ 06:52:13) 
Kanunen kalan süreyi ödemeniz gerekli, ama bu konuda emsal olan mahkeme kararları var.

Kanun diyor ki "boş kalan ev en fazla iki ay içinde yeni bir kiraci bulabilir" bu yüzden bu konuda mahkemelik olsanız bile en fazla iki aylık kira ödersiniz, kalan ayların hepsini değil.

Kaldı ki bu zamanda ev sahibi memnun bile kalır evden çıktığınız için +1

Hiç karıştırmayın bu konuları, çıkacağınızı söyleyin ve çıkın.
  • John Bloor  (01.05.23 10:34:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.