[]

yüksek lisans tezinde illaki data bulmak-kullanmak gerekir mi?

uk'de master yapıyorum, önümüzdeki ay proposal yazmam gerekiyor, araştırmaya devam ediyorum aslında güzel konular, fikirlerim var. ancak hiç birinde gidip sağdan soldan data toplamak ya da netten bulmakla ilgili değil. sınıf arkadaşlarımla konuştum hepsi bir yerlerden data bulmuş, başka ülkelerden, okullardan vs baktığım geçmiş çalışmalar da hep bu yönde. konum çok geniş ve analize açık olduğu için direkt bir data mevzusuna açıkçası girmek istemiyorum.

haftaya çarşamba hocamdan randevu aldım gidip konuşacağım da canım sıkıldı tüm hafta sonu harıl harıl çalışacakken hevesim gitti. sadece türk bir arkadaşımla konuştum, o da data toplamam, data ile çalışmam gerektiğini, research yaparsan ya da literature review yaparsan çok çok zor olacağını aşırı detaylı çalışmam gerektiğini söyledi. bunun uygunu, bilinmesi gerekeni nedir acaba? bu ay tez dersine başladık bu konu da hiç konuşulmadı ama son günlerde arkadaşlarımla konuşmalarım ve incelediğim tezlerden dolayı şüphe girdi aklıma.

daha açık olması için; akıllı şehirler üzerine tez yazmayı düşünüyorum, dünyanın en büyük 5 akıllı şehir örneğini case study olarak inceleme + eleştiri ve daha sonra da IoT + Ai vs ile bunların gelecekte gelişmelerini çalışmak istiyordum aslında (hatta çin örneğini hem teknoloji hem de yönetimsel olarak bitirdim 15 sayfalık çok sağlam bişeyler çıktı mesela). spesifik data bakmıştım aslında ama alanımı aşırı daraltıp çok ufak çalışmak hiç içimden gelmedi.

özellikle akademisyen büyüklerimden, sonra da başta us or uk'de çalışma yapmış birilerinden yorum alırsam çok sevinirim. yoksa hocama mail atıp pazartesiye çekeceğim görüşmeyi

 
Akademisyen değilim ama IoT / akıllı şehir alanında çalıştım. O zaman baya bi makale okumak zorunda kalmıştım, öyle bi yorum yapayım, ne kadar ciddiye almak istersin sen karar ver.

Yapmayı planladığın şeyin, yani "5 büyük şehrin case study'si"nin, maddi değeri sıfır. 20'li yaşlarında, hiçbir sektör tecrübesi olmayan, muhtemelen IoT veya AI üzerinde teknik hiçbir bilgisi olmayan birinin yazacağı yazı, iyi yazılırsa blog postu olarak okurken belki keyif verir, ama ciddi bir çalışma için hiçbir işe yaramaz.

Niye? Çünkü bahsettiğin konuların zibilyon tane ayrıntısı var ve her bir ayrıntı için ele alman gereken milyon tane parametre var. Sadece trafik ışıklarını "akıllı" yapmak için bile binlerce saatlik mesai gerekiyor (ve yine işin içinden çıkabilen yok). Sadece bi binanın aydınlatması, iklimlendirilmesi bile henüz çözülememiş sorunlar. Biz 1 tane bina için çalışma yapmadan önce yüzlerce sensör takıp, 6 ay sadece veri topluyorduk ki ne yapmamız gerektiği hakkında en azından kaba bi fikrimiz olsun. Kaldı ki sen bütün şehirden bahsediyorsun.

Çalışmanı yapsan kabul edilir mi? Belki edilir, çer çöp bi sürü makale okudum ben de. Ama birine bi faydan dokunur mu? Hiç zannetmiyorum.

Onun yerine çok spesifik bi örnek bulup, veri toplayıp, veriler hakkında çıkarım bile yapmadan sadece görselleştirip data bıraksan o bile daha faydalı bi iş olur, en azından sonradan benzer bi iş yapmayı düşünen biri senin makalenden faydalanır.

Misal, bina örneğinden gidiyorum, kapıların manuel vs otomatik olmasının, hangi mevsimde ne kadar ısı değişimine neden olduğu ve elektrik tüketimi üzerine etkisini gösteren bi inceleme olsa çok sevinirdim ben. Bi de bunu yaparken binanın amacını, hangi saatlerde kaç kişinin hangi odalarda nasıl dağıldığını falan yazsan baya işe yarar. Ya da bu "akıllı" trafik ışıklarının, trafiğin belli noktalarındaki yoğunluğa etkisini ölçüp koysan, en azından hangi algoritmanın ne kadar efektif olduğunu anlama şansımız olur. Yani teoride bu hesabı yapıyorsun ama sonuçta pratikteki etkisini görmeden bilemiyorsun.

Altı üstü bi master tezi için "dünyanın en büyük 5 akıllı şehrini" eleştirmek çok iddialı bi iş için zaten. Veri topla, sınıflandır, literatüre katkın olsun, senden sonrakilerin işini kolaylaştır. Çok daha iyi.
  • plutongezegendegilmi  (29.04.23 17:04:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.