[]

Kiracıyı evden nasıl çıkarabilirim

Merhaba,
kendime ait bir evim yok ve eve ihtiyacım var. daire annemin üzerine ait, kiracı oturuyor 2 sene oldu ve ben oturmak istiyorum. fakat kiracı çıkmıyor. bu durumda ben evi kendi üzerime alsam tapuda annem bana satmış olarak gösterse kiracıya ihtar çekip çıkmasını sağlayabilir miyim?

ne yapacağım? çok teşekkürler.

 
annen oğlum oturacak deyip ihtar çekebilir.


  • jelly bear  (26.04.23 15:51:08) 
kendi üzerine alsan bile ihtardan sonra 6 ay + 1 yıl mahkeme + 1 yıl istinaf. bu sürede minimum zam yapar kiracı haklı olarak. bu süre sonunda mecbur çıkar.

benzer durumda kiracı konumundayım. (ev sahibim evi kızına satacakmış)
%350 zam yapalım ya da çık kızım gelecek diyor.

kiracıyla sözleşmeniz var öyle şakkadanak evden çıkarılamıyor kiracı. mesela ben kira sözleşmeme güvenerek bebek planladım, araç kredisine girdim vs.

kiracı da insan yani onun da hayalleri, planları var. evde oturmak en tabii hakkın ama yasal süreleri sonuna kadar kullanmak da kiracının hakkı.

ayrıca tapu devrini min. tutardan göstereceğiniz için hülleli satış olacak. bu da mahkeme sürecinde kiracının elinde bir koz.
  • yazar yazmaz yazan yazar  (26.04.23 15:53:30) 
Çıkacak masrafı görünce vazgeçersiniz muhtemelen. Evi üstünüze devrettiğinizde ödeyeceğiniz miktar en az rayiç bedelinin %4'sidir, hem devreden hem de devralan arasında paylaştırılır.

Üstüne kira gelirinden de olacaksınız.

Daha noter vs kısmı ve kiracıyı çıkartmak için uğraşacağınız efor ve masrafı saymadım.
.
Madem eve ihtiyacınız var ev tutun kendinize daha az yorulur masraf yaparsınız.

Ayrıca ben oturmak istiyorum ama kiracı çıkmıyor cümlesi biraz çocukça. Kira sözleşmesi ticari bir sözleşmedir ve iki tarafın da hakları vardır. Ev tutmak ve taşımak masraf, sırf ev sahibinin çocuklarının paşa gönlü istiyor diye kimse bu masraflar girmek zorunda değil. Sözleşmeyi feshetmenin de kendine göre kuralları var. Sonuçta evi tutan da en azından birkaç sene oturmayı planlayarak tutuyor o evi.

Bunu bir ev sahibi olarak yazıyorum.
  • anten  (26.04.23 15:55:27 ~ 16:02:52) 
Avukat tutsun anneniz, evde sizin oturacağınızi söyleyip. Birinci derece yakinda oluyordu galiba şehirde başka gayrimenkul yoksa.

Böyle islere girmek yerine ilk bu yola bakin. Düzgün olan bu. Diğeri daha masraflı olur ve gene davasiz çıkmaz kişi. Sonuçta size satsa da kira kontratı size geçiyor bu sefer
  • logisticsmanager  (26.04.23 15:58:38) 
Evi kendi üzerinize almanızın bir getirisi yok, neticede evi sözleşmesiyle beraber satın alıyorsunuz.

Yapmanız gereken @jelly bear 'ın da dediği gibi evde oğlum oturacak diyerek ihtar çekmek. Bu durumda da çıkmazsa 6 ay sonra mahkemeye vereceksiniz. Burada önemli olan sizin ihtiyacınızın olduğunu kanıtlamanız. Oturabilecek başka eviniz varsa vs. olmaz.

Ya da aynı ilçede(yada beldede) kiracının otaracağı başka evinin olduğunu kanıtlamanız gerekiyor.
  • iustitia omnibus  (26.04.23 15:59:59) 
İcra yolu ile satış diye araştırin, avukata sorun.


  • kisa  (26.04.23 16:01:13) 
Annen ile 1. derece akrabalık bağın var ve üzerinde ev yok. Annen kendi adına senin için tahliye talebi gönderebilir.

@anten normal şartlarda +1 ama mevcut durumda -1 2 senedir oturuyormuş kiracı. Muhtemelen 3 kuruş kira ödüyor. Oradan gelecek kiranın, sen bugün kiraya çıktığında pek bir karı olmaz. O kira senin kiranın ciddi kısmını karşılasa neyse ama yarısı bile olmayacak. Uzun vadede her türlü daha karlı. Üzerine geçirmek için masrafa girmenize de gerek yok.

Tahliye süreci önce arabulucu sonra mahkeme derken uzun sürecek tabii ki. Kiracıya taşınma parası ve bir miktar kira yardımı şeklinde rüşvet ödeyerek anlaşarak çıkarıyor bazı ev sahipleri evlerine geçebilmek için.
  • nawar  (26.04.23 16:04:25) 
Ben olsam ev sahibi ile sulh yolunu arardım. Çünkü kiracı en iyi ihtimalle 1 yıl sonra çıkar eğer mahkeme işlerine girersen.

Otur anlat açık açık. Para teklif et. Atıyorum bölgedeki rayiç kiranın altı aylık miktarı olabilir.
  • alperz  (26.04.23 17:12:18) 
Gerçekten ihtiyacınız varsa @yazar yazmaz yazan yazar süreler konusunda güzel bilgi vermiş.

İşin kısa sürede çözülmesini isterseniz taşınma masrafları+emlakçı masrafları+depozito masraflarını karşılayacağınızı söyleyin. Eğer masraf çok geldiyse şimdi kendinizi kiracının yerine koyabilirsiniz. Tek taraflı bakmayın olaya.

Anyalya'da kayınpeder benzer durumda, ev sahibi fahiş kira arttırımı yapmak istedi, sonra çık kızım oturacak dedi. Sonuç : 1.5 senedir hala oturuyor, zam oranını %25 yapıp devam edeiyor. Kiracının avukatı sağlamsa sonunda kaybedeceğini bilmesine rağmen uzatmak için her şeyi yapar 2-2.5 sene uzatır davayı.

Özetle iki yol var, adamın masraflarını fazlasıyla karşılayıp güzellikle halletmeye çalışabilirsiniz ya da avukata gidip yasal hakkınızı kullanıp 2 seneden fazla bir süre sonra oturmaya başlayabilirsiniz.
  • kimlanbu  (26.04.23 17:21:42) 
kimlanbu + 1


  • alfired  (26.04.23 21:52:16) 
para falan verme, mahkemeye ver, dava masraflarını da karşı taraftan alıyorsun. hatta bir avukat aracılığı ile yap ki vekalet ücretini de ödesin.


  • Erestor  (26.04.23 22:44:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.