[]

Beyin karşılığı bayan değil mi?

"Beyler ve bayanlar" dedim bir yerde. İş yerinden biri "kadın diyeceksin" diye düzeltti. Bayanın yanında da bey dedim. Beyin karşılığı bayan değil mi deyince ikimiz de mavi ekran verdik.

Bayan kelimesi konusunda son yargı nedir? Yasaklandı mı tamamen yoksa beyin karşılığı olarak kullanılıyor mu halen?

derdini şey edeyim diyebilirsiniz ama evet bugünkü derdim bu..

 
Bos yapmis. Ciddiye bile almaya gerek yok.


  • another satisfied lover  (10.03.23 22:43:05) 
son zamanlarda "bayan" demek yasaklandi galiba, garip..


  • cooperr  (10.03.23 22:45:10) 
Lakap ve ünvanların kaldırılması hakkında kanun:

Madde 1 – Ağa, Hacı, Hafız, Hoca, Molla, Efendi, Bey, Beyefendi, Paşa, Hanım, Hanımefendi ve Hazretleri gibi lakap ve unvanlar kaldırılmıştır. Erkek ve kadın vatandaşlar, kanunun karşısında ve resmi belgelerde yalnız adlariyle anılırlar.

Bey kelimesini kullanmak yasak yani

Doğrusu Bay ve Bayan

Son yıllarda feministler 'Bayan' kelimesine takmış durumda. Kadın denmesini istiyorlar. Mantığını bilmiyorum.
  • Mirket  (10.03.23 22:51:22) 
Yani gerekli bir tepki mi tartışılır ama bence karşılık olarak

Bay/Bayan
Bey/Hanım(efendi)
Erkek/Kadın (biyolojik olarak doğrusu dişi ama Türkçede insanlarda kullanılmıyor tabii)
Adam/Kadın

Baylar ve bayanlar daha doğru sizin durumunuzda. Beyler ve hanımefendiler de olur. Beyler ve bayanlar ehhh bence bu da olur da tepki gösteren de olabilir böyle

Bayan kelimesiyle ilgili asıl sorun Kadın kelimesinin yerine kullanılması. Bunun sebebi de zamanında Erdoğanın da söylediği "Kadın mıdır kız mıdır bilemem" bakış açısı. Kadınlık kavramını başka mevzulara bağlama hususuna tepki olarak bayan kelimesine karşı çıkıyor kadınlar. Bazı tuvaletlerde Erkek/Bayan yazıyor mesela bu çok saçma ve tepkiyi hak eden bir durum. O yüzden genel olarak da tepki görüyor bayan kelimesi
  • nundu  (10.03.23 22:51:43 ~ 23:00:30) 
“Bey”in karşılığı “hanım” ve / veya duruma göre “hanımefendi”dir.
“Bayan” ise “bay”ın karşılığıdır.

Atıyorum Brad pitt’i oscar ödül töreninde sahneye çağırdığın bir senaryo dışında “bay pitt” şeklinde bir kullanımda bulunmuyorsan, özetle günlük hayatta “bay” nasıl kullanımdan neredeyse kalktıysa, “bayan” da aslında aynı durumda.

Sadece atıyorum uçak / otobüs bileti alırken “bay ve bayan Öztürk” şeklinde kullanımı kaldı.

Günlük hayattaki diğer kullanımlar ise, popüler tartışmadan tamamen bağımsız olarak, Türkçe açısından yanlış bir kere.
  • profit  (10.03.23 22:51:51) 
hitap olarak Mr. ve Mrs. anlamında kullanım kurallara uygun. Erkek ve kadın yerine kullanımı uygun değil.

"Hanımlar beyler" demek dönemin şartına daha iyi uyuyor çünkü senin durumunda olan gibi Türkçe bilmeyen tipler olabiliyor. Mesela birine hitap edeceksin ad-soyadı Ayşe Duyuru diyelim, Bayan Duyuru demek normalde yanlış değil.
  • nhk ni youkosu  (10.03.23 22:53:14) 
"Beyler ve bayanlar" gayet kullanılabilir bi ifade bunda sıkıntı yok.

Bunun dışında;
Erkeğin karşılığı kadın,
Bayın karşılığı bayan,
Adamın karşılığı kadın,
Beyin karşılığı hanım.

Sorun şurada çıkıyor:
"Buraya az önce bir bay geldi" demeyiz. Ama "buraya az önce bir bayan geldi" şeklinde yanlış kullananlar oluyor. Bu kural olarak doğru değil.
Çünkü "buraya bir erkek geldi" derizi, karşılığında "buraya bir kadın geldi" demen lazım.

Bay ve bayanın kullanımı şu şekilde olabilir. (daha çok fazla resmi ortamlarda)
Bay Uğur Şahin
Bayan Özlem Türeci
Bu kullanım Türkçe'de çok az zaten.

Yanlış kullanımda, bayan demek genel olarak kadın dememek için uydurulan bir şey oluyor. Bütün mesele bu.
  • sailor  (10.03.23 22:53:47) 
baylar bayanlar
beyler hanimlar
nundu reis+
  • ala09  (10.03.23 23:07:47) 
bay-bayan hitap, erkek-kadın cinsiyet.

bayan kelimesine tepki kadın kelimesi yerine erkek-bayan denilmeye başlanmasından kaynaklanıyor. bu son 15 yılda falan ortaya çıktı ve insanlar farkında olmadan bunu kanıksadı. özellikle belli bir kesim tarafından kadın denilmemeye çalışılmasının nedeni de kız mıdır kadın mıdır bilemem söylemindeki ilkel zihniyet. tepki gösteren kadınların çıkış noktası; altında bu nedenin yattığını bu toplumda yaşayan kadınlar olarak çok iyi bilmeleri ve hemen her gün türlü şekillerde deneyimlemeleridir.

günlük hayatta kullanılan dilde toplumun sosyolojisini oluşturan en temel yapı yaşlarından biridir ve bu nedenle bu dile dikkat edilmesi gerektiğini ben de savunuyorum bir kadın olarak. benim mesleki bir başarımdan bahsedilirken on erkeğe bedel şeklinde bahsedilip başarımın erkek birim ölçüsü üzerinden ifade edilmesini istemiyorum. en eğitimli kesimin bile hemen her öfke durumunda karşı tarafın anasına bacısına kızına küfretmesini doğru bulmuyorum. hiç bir kadına bekaret ayrımını vurguladığı var sayılan kız-kadın dememek için bayan denilmesini de onaylamıyorum. dil toplumun inşaasında önemli olan, kadına şiddeti besleyen en önemli olgulardan biri bu toplumda. bu öyle öğğğğk feminazilerde her şeye karşı denilemeyecek kadar çok katmanlı bir sorun.
  • Phoebe  (10.03.23 23:27:59 ~ 23:28:48) 
Phoebe o kadar güzel açıklamışsın ki, bul beni yiğidim demek istedim sana :D


  • profit  (11.03.23 00:08:00) 
@Phoebe'ye ben de hak vereceğim ama,
Kadın-Kız ayrımını getirip bekarete kilitlemediğimiz durumlarda da sorunlar var.
Kadın kelimesini hangi yaştan başlatacağız mesela?
Daha genç olanlara ne diyeceğiz?
Mesela, Lise ya da ortaokul öğrencilerine, erkekler bu tarafa dedikten sonra diğer tarafa yönlendireceklerimize ne diyeceğiz?
Belirli bir yaşı kıstas alacaksak yaşı belirleyemezsek durum ne olacak?
  • Mirket  (11.03.23 00:32:24) 
Soruya cevap; boş yapmış, gereksiz tepki.

Baylar/bayanlardaki bay ifadesini biraz yabancı bulup yerine bey tercih edilmiş bence günlük dilde. Yabancı filmlerde geçer mesela “bayım” ifadesi.

Öte yandan artık her yerde kadın ifadesi kullanacaksınız baskısı da irrite ediyor, ve evet lütfen bana hitaplarda tercih edilmesin! Gayet de itici geliyor, çünkü yersiz ve zorlama. Kadın denilmek değil hanım/hanımefendi denilmesini tercih ederim.

Cinsiyet olarak kadın erkek olduğunu da bilmeyen olduğunu sanmıyorum.

Tuvaletlerde de erkek/kadın ya da bay/bayan yazar. 15 yıldan fazladır da bu ülkede yaşıyorum, o tez de doğru değil. Ha bunu yanlış yazan bir yer olmuşsa o da tekil cehalet örneğinin aleme şümul edilemeyeceğini gösterir.
Yani, arkadaş burda yanlış yazmışsın bay/bayan ya da kadın/erkek olacak dersin olur biter, yok bana her yer ve zamanda her cümlede kadın diyeceksin demezsin, bu tepki çok saçma.

Evet, benim gibi düşünenler de epey varız ancak “kadın diyeceksiniz” terörü karşısında sesimiz çok çıkmıyor :))
  • epitaf  (11.03.23 06:57:01) 
Hocam bu problemin ve karmaşanın nedeni toplumun kız- kadın kullanımına dayanıyor.
Oğlanlar yaşı büyüyünce erkek/adam vs anılıyor biliyoruz.
Kızlarda ise durum bazen farklılaşıyor. Aslında normal olanı bir kız çocuğunun büyüdüğünde kadın olarak anılması.
Ama kadın kelimesine toplumun bazıkesimlerinde hatalı bir anlam yüklenmiş, kadın olmak evli olmakla, bakire olmamakla özdeşleştirilmiş. Hala kız mısın kadın mısın soruları ile karşılaştığı oluyor kadınların. Bu soru karşısında herkes anlıyor aslında bakireliğin/ cinsel aktifliğin sorulduğunu. Bu bakış açısı gerçekten çağ dışı.

Şimdi bu hatalı kullanım nedeni ile de bir grup insan kadın kelimesini kullanmaktan kaçınıyor. Kibarlaştırmak istiyor çünkü aklında cinsel aktif olmakla bir çağrışım yapıyor kadın kelimesi. Bu nedenle kadın kullanmaktan kaçınıp bayan diyor.
Halbüki kadın kelimesi yerişkin yaşa gelmiş insan dişisidir. Cinsel bir anlamı yoktur. Kibarlaştırılması gereken bir kelime değildir.

Kadınların da biz kadınız diye isyan etme nedeni bu. Kadınlar bayan kullanımına değil, kadın kelimesi yerine bayan kelimesinin kullanılmasına karşı.

Baylar bayanlar diyebilirsin,
Hanımlar beyler diyebilirsin.
Kadın kullanmak yerine bayan kullanma yeter.
  • zimbirik  (11.03.23 11:54:40) 
@mirket

Erkek ve oğlan için aynı endişeyi taşımıyorsun mesela.
Oğlanlık ve kızlık kavramı henüz yetişkin olmayan insanlar için kullanılıyor. Erkeklik ve kadınlık da bunların yetişkin hali. 18 yaşından sonra artık erkek ve kadın demek absürt kaçmaz.
Öncesinde ise bunlar hala çocuk olduğu için kız ve oğlan kullanımıdaha makbul.

Bir üniversiteliye hitap ederken eğer aklına “20 yaşında gencecik kıza kadın mı diyeyim” gibi bir düşünce geliyorsa kadın kelimesi zaten kötü ya da kaba bir şey olmadığı için kadın demende hiç bir sakınca yok.
Lise öğrencisine de kız demende hiç bir sakınca yok. Zaten yasalar karşısında 18 yaşında yetişkin oluyoruz.
  • zimbirik  (11.03.23 12:02:32) 
@zimbirik
İnsanların yaşları alınlarında yazmıyor. Yazsa da sırtı dönükse ne yapacağız. Sen 18 yaşını barem koymuşsun ama bu yaşı herkes tasvip ediyor mu? Ayrıca farklı yaş grubundan bir topluluktan bahsediyorsak? Mesela 'Şu bayanların oturduğu masa var ya' demeyeceğiz de 'Şu kadınların ve kızların oturduğu masa mı diyeceğiz? Öyle diyeceksek yanlış yapmamak adına masaya yaklaşıp bir yaş tahlili mi yapıp geleceğiz.
Ayrıca bu ülkenin nüfusunun ezici çoğunluğu, kadınıyla erkeğiyle, evlenmemiş dişi bireye 'Kadın' dersen seni dövmeye kalkabilir.
Ayrıca kargaşayı önlemek için 'oğlan' kelimesini önermişsin ama Anadolu'nun birçok yerinde 'Oğlan' kelimesi homoseksüel genç erkek birey anlamına gelir.
Ayrıca konuya cevap veren kadın bireylerden 'Hanım' 'Hanımefendi' lafı kullanılabilir diyenler olmuşsa da şu da var.
img-s1.onedio.com
Çok küçük bir azınlık bu kelimeye takmış durumda ama ne nedenini ve ne de dedikleri gibi olsa ortaya çıkan kavram kargaşalarının çözümünü açıklayabiliyorlar.

@Eksiduyuruhesabim
Kanunlar herkesi bağlar. Nereden çıktığı sanılarak bazı yerlerde kullanılabilen diğer yerlerde kullanılmayacak bir şey değildir o.

Ayrıca 'Bayan' kelimesi, kullanılması Atatürk tarafından öngörülmüş bir kelimedir. Bir dönem Türklerde isim olarak da kullanılmıştır. Bayan Han Avar devletinin kurucusudur. Nişantaşı'nda bir parkta büstü de vardır.
  • Mirket  (11.03.23 12:56:19 ~ 13:02:16) 
Tepki bu durumda anlamsız kalmış, ancak bayan kelimesi mimli bir kelime ve bu konu da çok yersiz değil bence. Ülkede kadınların iş hayatında yaşadığı sorunlar belli.

Yani açıkçası herkes bunun farkında zaten. Kendisi ortamda yokken kadın yönetici ve iş arkadaşları hakkında dönen muhabbetlere hepimiz şahit değil miyiz? Benim kaçırdığım bir şey var mı?

Bazen bazı sözcükler demode olur veya zaman içinde kazandığı anlamdan ötürü dışlanır. Buna benzer birçok sözcük var. Birçok sözcüğün kökeni gayet sıradan anlamlar taşısa da zaman içerisinde kazandıkları aşağılama, hakaret, dışlama anlamlarından ötürü kullanmıyoruz. Bir kısmı sadece tercih edilmiyor, bir kısmı doğrudan küfür anlamı taşıyor.

Bu sözcükler hep böyle değillerdi, zaman içinde böyle oldular ve bunların değişim sürecinde de eminim bunu kabullenmek istemeyen birçok kişi olmuştur.

Dil değişir, bence çok ayak diretmemek lazım. Kullanmayıverin ne olacak ki?
  • akhenaten  (11.03.23 14:34:47) 
@mirket

Aynı yaşlarda bir grup erkeğin/ oğlan çocuğunun oturduğu bir masaya nasıl hitap ediyorsan diğer cinsiyet için karşılığını bulup hitap edebilirsin.

Erkek - kadın
Oğlan - kız
Bey - hanım
Bay - bayan.

Bunun dışına çıkmasan yeterli. Yaş tahmini yapmana gerek yok. Nitekim erkeklerde de yapmıyorsun.
  • zimbirik  (12.03.23 00:26:28) 
'Oğlan çocuğu' da ne demek ki?

Ben 'oğlan' demem. Sebebini de söyledim.
'Bey' ve 'Hanım'la ilgili de kocaman kanun maddesi koyduk. Görülmüştür sanırım.
'Bay' ve 'Bayan'da hemfikir olduk sanırım.
  • Mirket  (12.03.23 00:36:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.