[]

Elektrik prizinden yangın çıkıyordu? (işi bilenlere soru)

Yeni çamaşır makinesi aldık. Kablosu yetmedi. Uzatma kablosu kullandık. Teknik servis bir şey demedi. Annemin hatası oldu. Teknik ekip gidince kalitesiz bir uzatma kablosu bağlamış.

Sakıncalı olduğunu bildiğim için Viko marka kalın bir kablo sipariş ettim. Neyse o gelene kadar bir kere çalıştıralım dedik. Yangın çıkacağını tahmin edemedim.

Makineyi çalıştırdıktan 10 dk sonra uzatma kablosunun kafa kısmı alev aldı resimdeki gibi:
d.pusulahaber.com.tr

Şalteri indirince kendi kendine söndü. Daha sonra viko marka uzatma kablosuyla çalıştırdık hiçbir şey olmadı.

SORU: Elekrik prizi/mandalı/anahtarı zarar görmüş olabilir mi? Tornavida ile açıp kontrol etmeli miyim? Yoksa güvenle kullanabilir miyim artık?

Elektrik anahtarının son hali: eksiup.com

Ayrıca alev alırken sigorta atmadı.

NOT: Evde yangın tüpü bulundurun. 1 tane küçük de olsa yangın tüpü sipariş ettim.

 
Hiç bir şey olmaz, böyle devam.

Dandik olan uzatma aşırı dandikmiş be, soba değil çamaşır makinesini bile kaldıramamış.
  • John Bloor  (04.03.23 10:14:48) 
Selamlar,

Öncelikle geçmiş olsun. Uzatma kabloları genellikle 0.75mm2'lik kabloyla yapılıyor. Bu uzatma kabloları ısıtıcı, klima vs gibi yüksek güç gerektiren cihazlarla kullanılamaz.

Normal bir kullanıcı buna dikkat etmez, kablonun 2.5mm2 olmasını öneririm. Kablonun dış kalınlığına aldanmayın, kablonun üstünde kesit yazar. 0.75mm2 6amper taşıyabilirken 2.5mm2 olan kablo 25amper taşır. Çoğu cihaza fazla fazla yeter.

Eğer kabloyu hazır bulamazsanız kablo, fiş, üçlü'yü ayrı ayrı alıp kendiniz de yapabilirsiniz.

edit : bence sizdeki kablo 0.5mm2 bile olabilir, kontrol eder misiniz ?
  • kimlanbu  (04.03.23 10:22:27 ~ 10:22:54) 
@kimlanbu

Teşekkürler. Yanan kabloyu çöpe attık. Şunu aldık:

www.n11.com

edit: anma akımı 16 amper yazıyor özelliklerde. kaç mm olduğunu göremedim. sizce kaç mm'dir?
  • Cesario  (04.03.23 10:42:58 ~ 10:46:37) 
Yerinde olsam prizi de değiştirirdim. Zor bir şey değil zaten. Sebebi ısı sebebi işe delikleri genişlediyse iyi tutunamadığı için tekrardan ısınıp yangın çıkarma ihtimali var.


  • Omelas'ı Terk Eden Köylü  (04.03.23 11:50:25) 
16A diyorsa 1.5mm2 dir muhtemelen.


  • kimlanbu  (04.03.23 13:37:22) 
50 TL'ye Bauhaustan Viko marka elektrik duvar prizi aldım. Değiştireceğiz.

Tesisatçı 400 TL çekti. İnsanlık ölmüş, kim kime geçirirse..
  • Cesario  (04.03.23 14:57:30) 
Sorularınıza diger arkadaşlar cevap vermiş. Fakat ben farkı bir şey diyeyim. Çamaşır makinenizin baglı oldu prizin panodaki sigortası bozuk. Normal şartlarda atması lazımdı. Atmamış siz elle müdahale etmişsiniz. Acil olarak sigortanızın degişmesi lazım


  • limonlu eksi  (04.03.23 23:25:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.