[]

Sporcular buna ne diyorsunuz?

Vpn ile girmeme değmeyen bir deneyim yaşadım yine sözlükte:

eksisozluk.com

Ne düşünüyorsunuz?

 
İşten sonra yapılan spor neden zararlı onu merak ettim sadece. 5 sene aradan sonra tekrar spor salonuna yazılma arefesindeyken ilgimi çekti.


  • kimlanbu  (28.02.23 15:11:11) 
Sporcu değilim de ne bir kaynak eklemiş ne bir şey, popüler görüşün (spor yapmanın iyi olduğu) aksi yönünde iddialar bunlar ve kaynak eklenmemiş; benim için değeri sıfır.


  • vedatchilipeppers  (28.02.23 15:17:05) 
bu kadar abartı düşünmüyorum ama insanların çoğu bilinçsiz spor yapıyor ve bu yarardan çok zarar veriyor. mesela koşu gibi çok masum bir antrenman bile uzun süreli yapıldığında sağlığa zararlı olabiliyor. keza mesela crossfit gibi çok iyi görünen bir spor türü bel ve omurların canına okuyabiliyor orta vadede.

insanların çoğu ham bir vucuttan, kısa vadede bir sportmen çıkarmak için hızlıca çok yükleniyor, bu riskli olabilir. ama entrydeki kadar marjinal bir "spor yapmayın" mesajına katılmıyorum
  • roket adam  (28.02.23 15:18:01) 
Doğru tarafları da var yanlış tarafları da, misal vücut kas inşa etmeyi sevmez, sistemi her zaman kas kaybetmeye ve yağ kazanımına yönlendirir çünkü kas kazanımı fazlada enerji tüketimi yağ kaybı kötü günler için gerekli olan yedek enerji deposunun boşaltılması demektir. Ayrıca yoğun antrenmanlar yine bazı hormonların yükselmesine bazı maddelerin artmasına neden olabilir. Misal testosteron+igf1+growth hormon aktif olmayan kanser hücrelerinin çoğalmasına neden olabilir ya da ne bileyim kaslara tahribat verdikçe kreatinin seviyesinin yükselmesine neden olabilir ya da karaciğer enzimlerinin profilini bozabilir. Bunlar teorik olarak olabilecek şeyler ama pratikte geçerliliği ne kadar yaygın onu da araştırmak lazım. Tabii ben burada entry sahibinin gözünden bakarak bunları söyledim, faydalarını saymama gerek yok. Kafası karışık olan Kar zarar skalasında eğri kendisine göre nereye gidiyorsa ona göre karar verebilir.

Bunların dışında antrenman yapmak kalp kasını büyütmez, kalp aksını büyüten şey "kalp yetmezliği" nedeniyle aşırı çalışan kalbin büyümesidir, bilakis antrenman yapan kişinin aerobik kapasitesi arttığı için daha az eforla daha çok iş yapar, bu da kalbin büyümesinin önüne geçer.

Sabah erken saatlerde değil de 5-6 gibi "çok erken saatlerde" antrenman yapılmaz zira kanda bol miktarda kortizol bulunur, kortizol aynı amanda yıkıcı bir hormon olduğu için yüksek faaliyette kas kaybına neden olabilir, onun da bağlantılı olduğu bağışıklık hastalıkları olabilir ama saat 9-10 sonrası problem yok.

İş sonrası neden sakat anlamadım en verimli saatler öğle sonrası akşam üstü arasıdır ama gece 22 gibi antrenman yapılmaz tabii zira adrenalin gibi hormonlar uyku hormonlarını bastırdığı için uyku bozukluğu yapabilir.

Bir de yazarın bahsetmediği yanlış antrenmanlar nedeniyle oluşan eklem omurga sakatlıkları var ama onun bahsettiği konu daha çok fizyolojik sakatlıklar sanırım o nedenle buraya da çok girmiyorum.

Bunların dışında antrenman yaptığım için çok bakamadım asdasd ama kısaca böyle.
  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (28.02.23 15:22:03) 
evrimsel açıdan bakıldığında yürüyüş hariç sporlar yararlı değildir hatta zararlı olabilir deniliyor evet.


  • entropik  (28.02.23 15:34:23) 
atıyor işte işkembeden.

stres hormonu salgılatacak, kas kaybına sebep olacak şekilde yapılan spor zararlı tabii. planlı ve ölçülü, spor, egzersiz insanın yapabileceği en iyi şey.
  • gabe h coud  (28.02.23 15:47:17) 
abi boş yapıyor işte troll, ciddiye alınacak bir tarafı yok. Haftada 3-4 gün 1-1.5 saatlik normal bir antrenman ve iyi bir beslenme düzeninin kime ne zararı olabilir ?


  • hayati cozemeyen adam  (28.02.23 16:23:54) 
adam trollük yapmıyor, insan vücudu için yeterli olan düşük orta yoğunluklu egzersizler hatta mombod dadbod denilen tipte hafif yağlı vücutlar, tabi koltukta ya da bilgisayar başında 120 kilo couchpotato olmaktan bahsetmiyorum

body fitness vs son 20 yıl anaakım olduğundan fazla kas kütlesi = sağlık şeklinde yerleşti kafamızda

sporcu olarak yaşıyorsanız ya da sadece görüntü olarak hoşuma gidiyor bile deseniz buna saygı duyarım
  • freebird5406_2  (28.02.23 16:52:37) 
@freebird5406_2

10 yıldır spor hayatımda ve çoğu kişinin aksine sağlık için değil görüntü için yapıyorum. Keşke herkes görüntüsüne dikkat etse :’) Bunun yanında sağlıksal açıdan da faydasını görüyorum ne yalan söyleyeyim. Daha önce yaşadığım sağlık sorunlarıma veda ettim mesela.

Bir de tam tersi “şişirilmiş” kas yığını bile yağ ile şişirilmiş damarlardan daha sağlıklı geliyor bana bilmiyorum :/ Sporun her türlüsü hareketsiz yaşamı alır gibi.
  • ruhen hastayim ben  (28.02.23 17:02:49) 
ağırlık kaldırma özelinde konuşayım: mükemmel formda yapmadığın sürece evet zararlı. nice koçyiğitler curl yapayım derken boyun fıtığı oldu. deadlift'in bele zararlı olduğu efsanesi de böyle çıktı. yanlış formda oturmak da, yürümek de, ağırlık kaldırmak da zararlı evet.

onun haricinde: adam bence troll.
  • alperz  (28.02.23 17:10:51) 
Haklı tarafları var. Mesela squat abartılırsa dizleri bitirir. Deadlift doğru yapılmazsa bele zarar verir. Öküz gibi yemek ve öküz gibi çalışmakta zarar verir. Fazla ağır çalışmakta zarar verir. Spor salonunda görüyorum adam bench Press'te, Militray press'te, squat'da, Deadlift'te ağır kaldırmak için kıçını yırtıyor. Zararlı bu tip olaylar.


  • komando kani var bende  (28.02.23 21:04:18) 
Hareket etmeye kimse itiraz etmiyor. Abartili sporun insana zarar verebilecegini söylüyor ki baslikta "hayvan gibi yemek" tabiri mevcut.

Yoksa trekking, bisiklet, yemek sonrasi yürüyüs(kan sekerini düsürür), hepsi önemlidir.

Bir de spor yapmak, saglikli olmanin garantisi degildir eger genetik olarak bahtsizsan. Misal, maç sirasinda kalp krizi geçirip ölen futbolcular...
  • Avoiding The Puddle  (28.02.23 21:31:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.