[]

Türkçe I harfi Rusça Ы harfinden mi alınma?

Yanlış bilmiyorsam avrupa dillerinde I harfi yok, dil devriminde alfabeyi yaratırken bunu Rusçadan mı alıntıladılar?

tarihçe ve kökenini bilen var mı I harfinin?


 
Öyle olduğunu sanmıyorum. Büyük ihtimalle Latin alfabesindeki "I" harfidir. Her ne kadar Rusça'daki Ы (1900lerin başında "I" şeklinde yazılır) ile Türçe'deki I aynı sesi verseler de harf devriminin amacı Türkçe'yi bilim yapılan dillere yaklaştırma ve Türkçe seslere uygun bir alfabe üretmekti. Bu yüzden daha çok Latin alfabesi kullanan diller örnek alındı. Ama alınan harflerin birebir aynı bağlamda alınması gerekmiyor. Örneğin Türkçe'deki "Ç" Fransızca'daki "Ç" sesi ile aynı değil. Aynı olay "I" için de geçerli diye düşünüyorum: bu harfi aldık ama kendi ortografimize göre bir yere oturttuk.

Kaldı ki, Atatürk dahil o zamanın aydınları Fransız ve Avrupa ekolüne göre eğitim alıyordu. İdeolojik olarak Rus temelli bir devşirme pek mümkün değil.
  • lesmiserables  (25.02.23 17:09:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.