[]

3 yaşında konuşmayan çocuk normal mi?

Yeğenlerim ikiz. Hiç konuşmuyorlar 1-2 kelime dışında.

Baba, mama vs dışında konuşmuyorlar. Bir de bir tanesi öğrenmiş pikachu pikachu diye dolanıyor ortalıkta.

Dayı de diyoruz. Dilimle lak-lok ses çıkarmışım farkında olmadan. Dayı de deyince ağızlarıyla lak-lok ses çıkarıyorlar.

Yaşıtları masal anlatıyor, Beşiktaş marşı söylüyor, ana bacı küfür etmeyi öğrenmiş bizimkiler anne, dayı diyemiyor.

Millet doktora götürün falan diyorlar da maddi durumları kötü ablamın.

Doğal akışına bırakmış durumdalar, konuşurlar mi doğal akışta yoksa 1-2 sene sonra çocuklara otizm falan teşhisi mi konur? :/

Çevrenizden iyi kötü örneklerle neler dersiniz? Ne olur bizim çocukların durumu?

Not: Çocuklar tüp bebek tedavisiyle oldu. Doğumdan önce test falan yapıldı bakıldı ama otizm anlaşılıyor mu bilmiyorum. Dolarla falan ödeme yapılmıştı. Sağlam da para harcanmıştı.

 
Teknik olarak hiç bir bilgim yok ama bir sağlık sorunu olma ihtimali varsa bekleyeme de gerek yok...
Bununla ilgili araştırma yapıp, gözlem yapmalısınız bence.

  • gadlemler  (24.02.23 01:23:24) 
Otizm için değil o testler. Acil doktor çok değerli zamanı harcıyor olabilirsiniz.


  • sibertenik  (24.02.23 01:43:40) 
çok emin olmamakla birlikte tablet ve tv ile haşır neşir olan çocukların geç konuştuğunu duymuştum.

Tek yönlü iletişim olduğu için böyle bir şey var sanırım.
  • respect  (24.02.23 01:52:40) 
uyaran eksikliği olan çocuklarda akranlarına göre geç konuşma olabiliyor. tv tablet telefon bağımlısı çocuklar gereken uyarıcı ilgiyi alamadıklarında daha geç konuşabiliyor. elbette bir uzmana gözükmekte fayda var ama bir telaşa da kapılmasınlar. günümüzde gittikçe normalleşiyor geç konuşma neredeyse.

bu arada otizm konusu salt konuşma ile açıklanabilecek bir durum değil. bu bir spektrum. çok geniş bir gösterge skalasına sahip. hatta çoğu zaman kendine özgün bir durum. bu konuda endişelenmek için bir çok hususta çocuk gözlemlenmeli. göz teması, ismini söyleyince bakması vs vs bir çok parametre var internette de görmüşsünüzdür ama bunlar bile tek başına yeterli değil. mesela kimi çocuk seslendiğinizde bazen bakar bazen oralı olmaz. bu da gayet normaldir.
  • debian  (24.02.23 02:59:10) 
Konuşurlar…
Bir hafta içinde değişiyor çocuk, bir hafta içinde aniden yürümeye falan başlıyorlar .
Normalde bu yaşlarkae konulmaları gerekiyor yüklemli cümle falan kurmaları lazım .
Uyaran, fazla oyuncak varsa kaldırın bence .
Başka çocukları görmeleri , başka insanlar görmeleri lazım bence ,
Tam pandemi çocukları, bunlarda yaşanıyor ..
Bir de insanoğlu fıtratında tembel heralde,
Ailesi çocuk su demeden susadın mı diyor , ( mama , aç ) demeden acıktın mı diyor sanırım…
Çocukta uğraşmıyor konulacağım diye .
  • dunyatuhaf  (24.02.23 06:18:36) 
Sabah 6 da yazdım, düzeltme işin falan hiç uğraşamayacağım. Karışık bir yazı olmuş .


  • dunyatuhaf  (24.02.23 06:19:48) 
Kesinlikle normal değil. O yaştaki çocuklar kelime hazneleri sınırlı olsa da cümle bir kurup konuşuyor. Doktora götürmekte fayda var. Çocukta bir sorun olabilir. Otizm olabilir sendromlu olabilir. Bu konularda zaman çok önemli. Ailenin Sigortası elbet vardır devlet hastanesine götürün.
Sigorta yoksa gelir testi yaptırın. GSS kapsamına girip bari öyle götürün para Ödemezsiniz

  • limonlu eksi  (24.02.23 07:45:26 ~ 07:49:48) 
otizm tanısı 4 yaşından önce çok belirgin değilse konulmuyor. 2 yaşındaki bir çocuğun 2 kelime cümleler kurup 50 kelime üzeri konuşması beklenir. 3 yaşında konuşmaması konuşma geriliğine işaret eder. söylendiği gibi tvye ve tablete maruz kalan çocuklarda konuşma geç gelebiliyor. tüp tedavisiyle alakası olmayan bir durum.


  • mikahakkinen  (24.02.23 09:09:29) 
bence normal değil. 3 yaşında ikiz yeğenlerim var çatır çatır konuşuyorlar.


  • inheritance  (24.02.23 09:38:48) 
Bende 3 yaşından sonra konuşmaya başlamışım ve birkaç kez doktora götürmüşler endişelecek bişey olmadığından bahsetmişler şuan konuşuyorum öyle de oldu :) not:3 yaşıma kadar anne bile dememişim.


  • madurumdamadurum  (24.02.23 10:45:30) 
değil bence de. doktora görünsünler


  • paintov  (24.02.23 11:23:05) 
ikiz arkadaşlarım var şu an 37 yaşındalar, onlar da çok uzun süre konuşmamışlar. ikisi de boğaziçi mezunu. biri konuşmayınca öteki de konuşmamış, çokça doktora götürüldüklerini söylemişti. okul öncesi kendi kendilerine birden dile gelmişler. muhakkak doktora gidilmeli ama özellikle ikizlerin birbirlerinin davranışlarından çok etkilenebildiğinden bahsetmişti.


  • felfela  (24.02.23 11:44:43) 
Eşimin kuzenlerinden biri 3 yaşında, telefon tablet bağımlısı. Diyorlar ki hiç iletişim kurmuyor.

Yemeği önüne geliyor, suyu önüne geliyor, etkileşim kuracağı şey de telefon tablet olunca, neden konuşsun ki.

Bi uzmana götürmüşler, cihazlardan uzak tutun etkileşim kurmaya çalışın sürekli demiş, bir kaç ay sonra yeni yeni konuşmaya başlamış.

Yani 3 yaşında da olsa başlayabiliyor. Ama 4ten sonra korkmakta yarar var.
  • ananiyimioguz  (24.02.23 11:55:37) 
Çocuk/çocuklar çok izole yetiştiyse olabilir. Hiç parka gitmiyor mu ? Tanıdıkların çocukları ile sosyalleşmiyor mu ? Ailesi onunla devamlı anlaşılır ve tane tane konuşmuyor mu ? Eline telefon tablet verip saldım çayıra derseniz bu durum "normal".

Benim ufaklık 2 yaşına doğru konuşmaya başladı, şu an 4.5 yaşında ingilizce meyve, sebze, renkler, sayılar, belli kalıpları kullanabiliyor. Annesi anlamıyor diye ingilizce küfrediyor. "What the f***, what the hell..." diye. Heyecanlandığında veya korktuğunda ingilizce'ye dönüyor, markette annesi bilerek saklandığında "mommy mommy where are you" diye ortalıkta dolanıyordu geçen sene.

Arkadaşlarımın çocuklarından 1.5 yaşında cümle kuranlar vardı, kızlar daha erken konuşuyor gördüğüm kadarıyla. Bizimki o sırada daha temel kelimeleri kullanabiliyordu. Benzer endişeyi yaşamıştım açıkçası. Telefon/tableti sadece yemekler esnasında verip sosyalleşmesi sağlamaya çalıştık o dönemde.(şu an kendi telefonu, tableti var ve elinden düşürmüyor)

Pandemi döneminde eve kapalı kalsa da elimizden geldiğince sosyal tutmaya çalıştık.
  • kimlanbu  (24.02.23 12:08:52) 
istanbuldalarsa isadem merkezlerinde ucretsiz gelisim testi yapiliyor oradan yardim alabilirler. ayrica 3 yas sonrasi 153'u arayip beyaz masa'dan belediyelerin de psikolojik danismanlik merkezlerinden randevu alabilirler. bunlar istanbul icin ama. eger istanbul'da degillerse tum devlet hastanelerinde cocuk norolojide cocuk gelisimciler yapiyor bu testleri ve gelisim kontrollerini. tamamen ucretsiz, mutlaka gotursunler doktora. evet cok endiselenmelerine yine de gerek yok gec konusma olabiliyor bazi cocuklarda ozellikle de uyaran eksikligi varsa, yukarida da soylenmis zaten. ama ikiz olmalari dusundurdu beni, mutlaka birbirleriyle iletisim kurma cabalari olurdu. o yuzden mutlaka ama mutlaka bir uzman gorsun, bu zamanlar gercekten cok degerli, ihmal etmesinler ustune dusmeleri sart.


  • in vino veritas  (24.02.23 12:10:27) 
Kuzenim 1.çocuğu dahi gibi.2.si 6 yaşında konuşmuyor. Terapi alıyor. Yine aynı.


  • Kahvedesu  (24.02.23 12:52:07) 
Listedeki uzmanlardan destek alabilirsiniz: www.dktd.org


  • fotrsapka  (24.02.23 13:13:30) 
Bir tanıdığın sürekli ekran başında büyüyen erkek çocuğu 3 yaşında ana okuluna başlayınca konuşmaya başladı. Uyaran eksikliği nedeni ile konuşmadı başta.

Benim ikizi olan bi kız arkadaşım da çocukken geç konuştuklarını, ailesinin endişelenip onları doktora götürdüğünü söyledi. Doktor, ikizlerin geç konuşabileceğini, birbirleriyle konuşmadan anlaşabildikleri için konuşmaya gerek duymamış olabileceklerinden bahsetmiş. O arkadaşım da ortalama üstü bi zekaya sahip çok hızlı konuşan biriydi.

Ama bu riske atılacak bir şey değil. Doktora gitmesi lazım.
  • zimbirik  (24.02.23 14:22:14) 
edit: aşağıda @deartheodosia çok güzel bir cümle kurmuş. yazacaklarımın özeti bu. konuşmuyor, çünkü konuşmayı tercih etmiyor. konuşmak istemiyor. çünkü zaten derdini konuşmadan da pekala anlatabiliyor.

benim oğlum 3 yaşında kreşe başladıktan sona çözüldü, o saate kadar "ne" (anne), "nene"(anneanne), "baba", "dede" dışında kelime kullanmıyordu. biz de endişe ettik. kuzenim konuşma terapistidir, ona söyledik, normal dedi, olabilir dedi.

üstelik tabletle, televizyona ilgisiz falan da büyütmedik. çocuk kendi kendine bi işaret ve ses dili geliştirdi ve biz maalesef onun ne dediğini anladık. mesela su isteyince ağzıyla hüüp yapıyordu, acıkınca ağzını şapşapşap yapıyordu. çok küçükken sokaktaki çöp kovasına elleyecekti, "elleme ege ööğ o" dedim, çöpün adı "ööğ" kaldı. ne kadar çöp dediysek de 3 yaşına kadar çöpe "ööğ" dedi. arabalarıyla oynarken mesela arabayı ğınn ğınn diye efekt yaparak sürersin ya, araba da "ğın ğın" kaldı. üstelik yani özellikle "bak havhav, bak düt geçiyor" falan demediğimiz halde. kendi kendine işaret ve efekt dilinde cümle kurmaya başladı, çöp kamyonunu gösterip "ööğ ğın ğın" dedi mesela. konuşmuyor ama cümle kurarak anlatıyor.

siz anlıyorsunuz diye kendini kasıp konuşmuyor dediler, anlamayalım dedik. anlamayınca aslında anlayıp da anlamıyor gibi yaptığımızı fark ettiği için yine konuşmadı. bu "ne dediğini anlamayın, o zaman konuşur" diyen bir arkadaşımızla buluştuk, güneşin altında gezerken "baba" dedi, "ığğğ" diye önce güneşi gösterdi, yine "ığğğ" diyip kafasına şap şap vurdu. bu bize "anlamayın" diyen arkadaş "çocuğun kafası pişmiş, şu pusetin tentesini kapatsana" dedi. dedim noldu hani anlama diyodun?

kreşe başlayıp ne anlatmak istediğini gerçekten anlamadıkları bir ortama girer girmez çenesi açıldı.

otizmli de değil, dahi falan de değil, normal düz çocuk kendisi. şimdi 11 yaşında car car konuşuyor.

siz yine bir uzmana danışın ama çok da endişelenmeyin.
  • kibritsuyu  (24.02.23 16:40:36 ~ 25.02.23 13:54:38) 
haha, bu benim çocuğum :) 2.5 yaşında şu an, iki kelime dışında konuşmuyor. ama her şeyi takip ediyor, oyun grubuna gittiğinde mesela ayakkabılıktan kendi ayakkabılarını bulup seçiyor, giyiyor. ben yemek yaparken o da malzemeleri ekliyor, karıştırıyor vs. ama konuşmayı tercih etmiyor.

babam psikiyatrist, hiç gerekli değil diyor şu aşamada konuşma terapistleri için. çevremde de yaşça büyük, old school doktorlar var, birçoğu profesör. bi durum yok diyorlar. ama bizim yaş grubumuz acil doktor, acil terapist, acil otizm uyarıları veriyor.

ben problemi biliyorum aslında, günün çoğunda yalnızca benimle birlikte. ben de konuşuyorum ama kısa cümleler genelde. annecim gel, bak gibi. konuşma duymadığı için konuşmuyor. kitap okumak istediğimde sıkılıyor, dikkat süresi kısıtlı. tv açmıyorum. yaşıtlarıyla oyun grupları dışında bir arada olmuyor, evde de sessiz sessiz vakit geçiriyoruz öyle. ama birisine sorsan hemen otizm, otizm der.

bu yaz yarım gün kreşe başlamasını istiyorum, hızla açılacağını düşünüyorum sosyalleştikçe. bakalım.
  • deartheodosia  (24.02.23 18:05:12 ~ 18:08:33) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.