[]

Sözlüğü Vpn dahil hiçbir şekilde girilemeyecek şekilde engellemek?

Mümkün mü?

Mümkünse nasıl?

Niye öyle engellemiyorlar, VPN ile girebiliyoruz zaten?

 
direkt sözlük sunucularına müdahale edilmediği sürece mümkün değil. vpn dediğin başka ülkedeki bi bilgisayar. gidip almanyadaki sisteme nasıl sansür koysun mesela?

senin o vpne bağlanmanı engellemeye çalışıyorlar sonuçta ama o da bi yere kadar...
  • konetsu  (22.02.23 10:33:31) 
@konetsu

Çin ve İran'da durum nasıl? Oradakiler hiç giremiyor diye biliyordum.
  • Cesario  (22.02.23 10:36:18) 
çinde vpn veya çin dışı internete erişim tam olarak engellenmiş değil ki? bunun tek yolu var, ülkedeki internet sağlayıcıların kullanıcılara yurt dışı çıkışı vermemesi. bu durumda vpn'e de bağlanamayacağından vpn üzerinden erişim sağlayamaz. kuzey kore gibi filan olması lazım dünyadan tamamen kopmaları gerekir. orada öyledir belki?


  • konetsu  (22.02.23 10:40:43) 
Su musluktan akarken sen musluğu kapattığında suyun akmasını engelliyorsun ama arkadaki tesisattan dandik mandik başka bir çıkış açarsan suya yine ulaşırsın, öyle düşün. Suyun geldiği yer direkt çeşme değil çünkü. Suyu komple kesmek için tesisatı şebekeyi suyun geldiği barajı falan engellemen lazım. O zaman da başka barajdan şebekeden çeşmeden su alırsın yine ulaşırsın suya. Sunucudan engelleyebilirsin, gerçi sunucuya müdahale edebiliyorlar mı hukuken bilmiyorum ama diyelim ki ettiler, o zaman ben sunucuyu yurtdışına taşırsam onu da yapamazsın artık. Twitter gibi kısıtlarsın ama o zaman ben yine VPN'den girerim.

Bir de şöyle düşün bro: VPN gibi arka yolları ya da reklam engelleme uygulamalarını toplumun çok küçük bir kesimi biliyor, yani biz kendi içimizde bildiğimiz için herkes biliyormuş gibi düşünüyoruz ama öyle değil o iş 10 kişi biliyorsa 100 kişi bilmiyor, o nedenle bi risk oluşturmuyor.
  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (22.02.23 10:43:24 ~ 10:50:34) 
çin özelinde olay daha çok milletin umursamaması diyebiliriz. dünyanın nüfus olarak yarısı çin desen zaten çin içinde her şeyin kendi dillerinde alternatifi var. her şeyi kopyalıyorlar :D eksikliğini hissetmiyorlar. bir de wikideki bilgi doğruysa ingilizce bilen neredeyse yok i.imgur.com

ingilizce bilmedikleri için internetin geri kalan kısmı ilgilerini çekmiyor. dünya ile iletişimleri olmadığı için de ingilizce öğrenmeye gerek görmüyorlar böyle bi döngüde. yoksa teknik olarak isteyen zorluklara rağmen yine istediği siteye erişir. çinde bence özellikle yabancılar yaygın bir şekilde vpn kullanıyordur.
  • konetsu  (22.02.23 10:58:38 ~ 11:01:20) 
ben siteyi yayınlarken atıyorum belçika'daki bir sunucuya gönderiyorum yani site sahibinin dosyaları direk belçika'ya gidiyor

sen benim siteme girmek istediğinde belçika'dan dosyaları çekiyorsun. bunu yaparken de kendi internet sağlayıcını işte ttnet, superonline ve vodafone falan kullanıyorsun.

hükümet işte bu sunuculara tr genelinde bu siteye erişim vermeyin diyor. yani kısıtlama böyle oluyor.

dolayısı ile ben vpn ile başka yerden bağlanırsam tr'de gözükmeyeceğim için siteye girebiliyorum ve dns ayarlarımla da işi çözebilirim.

hükümetin bir daha dosya upload etmeyeceksin gibi bir yaptırımı olamaz zaten imkansız o her yerden yüklenebilir.
  • duyurukullanıcısı  (22.02.23 11:14:03) 
@biseysoracaktim

Opera vpn ile bağlanıyorum, çok yavaş gerçekten bağlantı. Ücretsiz.

TunnelBear nasıldır? O da 3 yıllık abonelik satıyor 120 dolar'a. Çok ya. Opera vpn ile ücretsiz girerim daha iyi.
  • Cesario  (22.02.23 12:48:10) 
Teknik olarak teoride mümkün ama pratikte zor. Şöyşe düşünebilirsin caddeyi trafiğe kapattın her arabaya sorman lazım sen nereye gidiyorsun diye ekşi dışındakilere izin veriyorsun. Ama arkada trafik uzayacak. Dolayısıyla interneti kullanılamaz hale getirirler.


  • administ  (22.02.23 13:11:25) 
administ bu zaten şuanki engel yöntemi işte. dns sunucularına diyorsun ki ben eksisozluk.com'a gidiyorum adresi nedir, o da ip adresini söyleyip seni oraya yönlendiriyor. domain sisteminin işleyişi bu. şuanki engel dns seviyesinde olmalı çünkü vpnsiz sadece dns ayarıyla girebiliyorum. tabi dns hijacking, deep packet inspection vs. daha derine indikleri de oluyor bu engellerde. türk isplerin dnsleri şuan sen bu engelli adreslere gitmek istersen yok kardeş oraya yönlendiremiyorum seni diyor adresini vermiyor işte...

vpn kullanırken ise sen o dns'e(veya türkiye içindeki route'da bulunan herhangi bir sunucuya) bak ben eksisozluk.com'a gidiyorum demiyorsun. onlara göre sen atıyorum nordvpn'e gidiyorsun, sonra nordvpn senin için eksisozluk.com'a gidip verileri alıp sana aktarıyor. bu nord pia vs. çok bilinenler genelde ip adresi ile blacklist'e alınabiliyor ama tümünü engellemeleri de mümkün olmuyor. en olmadı vps alıp kendi vpnini kurarsın yine erişirsin yani. sunucu aktif olup yayın yaptığı sürece erişimi kesin olarak engellemek mümkün değil.
  • konetsu  (22.02.23 14:12:08 ~ 14:13:16) 
@konetsu
Benim demek istediğin DPI aslında. Bahsettiğim senaryoda complete data inspection oluyor. Sonuçta localden vpn’e giden trafiğide bahsettiğim şekilde kontrol edebilme imkanı var ancak mevcut trafiği de zora sokuyor. Encrypt dataya ne yapabilirler diye soracak olursan da orada da belirli patternler var onlar kullanılıyor.

  • administ  (22.02.23 14:35:41) 
vpnde dpi sadece protokolü belirlemede kullanılabiliyordu en son incelediğimde. atıyorum wireguard protokolünü tespit ederse o bağlantıyı engelleyebiliyor ama senin bağlanmak istediğin sitenin eksisozluk.com olduğunu göremiyor. vpnler dpi'ın farkında ve buna karşı önlemler alıyorlar son durum nedir hangi ispde hangi protokoller çalışıyor hangileri engellenebiliyor bilmiyorum ama şuan hala teoride mevcut teknolojide tümüyle bir engelleme yapmaları teknik olarak mümkün görünmüyor. tabi poweruserlar dışındaki kitle için yeterli zorluğu sağlayıp büyük oranda erişim oranını azaltabilirler. ama en basitinden koca amerika tor'a engel olamıyor onion websiteleri aktif olarak yayın yapabiliyor. gelecekte veri güvenliği ve özgür iletişim mi daha çok gelişecek sansürcülük mü bilemiyorum tabi ikisi yarış halinde ama şuan yeterli teknik bilgiye sahip kişi için engel yok. tabi bilinçli kullanıcının vpn kullanabilmesi çözüm değil bu zihniyetin değişmesi bu sansürcülüğün bitmesi lazım.


  • konetsu  (22.02.23 14:56:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.