[]

Kimin deprem tahmini inandırıcı?

Sanırım en çok iddiası olan ve kendi araştırmalarını delillendiren 4 hoca var Naci Görür, Celal Şengör, Şener Üşümezsoy ve Övgün Ahmet Ercan.

Naci Görür ve Celal Şengör ikilisi yakın bi gelecekte Adalar fay hattında 7,5 üstü deprem olur diyor.

Şener Üşümezsoy Adalar fay hattının enerji üretmediğini Silivri segmentinde küçük bi kırılma olacağını onun da 6,5 civarı olacağını söylüyor.

Övgün Ahmet Ercan ise 2040-45 civarı deprem olur diyor.

Yani bu adamlar kahvede geyik yapan adamlar değil hepsi yaşını başını almış okumuş etmiş araştırmış belli sonuçlara ulaşmış koca koca hocalar, ben hangisini dinlesem "doğru diyor lan hoca, adam haklı valla" diyorum. Siz kimin tarafındasınız? Teşekkür ederim.

 
Hangisi jeofizikciyse ona inanırım. Çünkü bu deprem tahmin etme ve zamansalligini çıkarma işi fizik matematik ve istatistik bilgisi de gerektirir.


  • Mcfly  (18.02.23 16:01:23) 
Baktım bi tek Övgün Ahmet Ercan jeofizik yüksek mühendisi gözüküyor, diğerleri jeolog olarak geçiyor.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (18.02.23 16:08:47) 
Geçen biri paylaşmıştı twitter'da ama bulamadım tekrar. ahmet ercan'ın bu alanda ciddi manada hiçbir bilimsel çalışması yok. atıfta bulunulan makale sayısı bir elin parmaklarını geçmez ancak naci görür ve celal şengör bu işin uzmanlarıdır ve bilimsel ağırlıkları, atıfta bulunulan makale sayıları binlerden fazladır.

zaten hiçbir şey olmasa bile ahmet ercan'ı 5 dakika dinleseniz bilimsel olarak bir halt anlatmadığını ve tamamen şovmenlik peşinde koştuğunu anlarsınız. tek işi celal şengör'e laf edip gündeme gelmek. o yüzden ciddiye alınacak biri değil.

bu konuda naci görür ve celal şengör çok daha güvenilir bilim adamları. falcı bacı gibi tarih vermezler çünkü depremin tarihini tahmin etmenin imkansız olduğunu ancak büyüklüğünü tahmin edebileceklerini söylerler.

edit: buldum, bu flood'u okuyabilirsiniz.
twitter.com
  • ilgeru  (18.02.23 16:11:52 ~ 16:14:23) 
Naci Görür daha aklı başında biri. Celal Şengör'ü güvenilmez buluyorum. Koronavirüs varken doktorlar çıkıp yalan yanlış şeyler konuşuyordu. Deprem olduğunda ekranda kalmak için bu kişilerin yalan yanlış şeyler konuşmadıklarını nereden bilelim. Celal Şengör'ün olayları abartma huyu var. Bazı konulara saplanıp kalmış ve karşı görüş kabul etmeyen biri. Bu bir bilim insanı için kabul edilemez bir şey. Geyik konusunda da yanılıyorsun. Celal Şengör gayet geyik yapan biri. Amacım küçümsemek değil ama televizyona sık çıkan kimseye güvenmem.


  • dissendium  (18.02.23 16:25:39) 
Cenk Yaltırak'ı da izleyin. En modern analiz onunki gibi görünüyor.


  • cosmicstring  (18.02.23 17:27:20) 
Yazdığınız kişiler sonuç olarak şunu söylemiş oluyor:

1. En az 6.5 şiddetinde deprem olacak.
2. Deprem "bugün" olabilir
3. Deprem 2045 yılına kadar herhangi bir gün olabilir.

Yani at yarışı gibi bir tahmin değil. Tek ve kesin bir tahmin kimse veremez.
  • alfired  (18.02.23 17:32:34) 
Ahmet Ercan ve Şener Üşümezsoy'u çok da şey etmeyin.

Celal hocam jeolojinin peygamberidir. Bu alanda Dünya'nın sayılı isimlerindendir. Yer bilimleri camiasında uluslararası ortalamanın üzerinde yer alan bütün üniversiteler ve alanda çalışanlar kendisini bilir. Sektörün en iyileri arasında yer alan birçok üniversitede de kürsüsü vardır. Gerek siyasi ve yaşam görüşleri gerek ifade şekli, medyatik olması vs. sebebiyle gereksiz tepki almasına bakmayın.

Naci hocam da alanında yetkin birisidir. Kendisinin ve Okan Tüysüz'ün de alanda yaptığı çalışmaları inceleyebilirsiniz.

@ilgeru +1
  • nawar  (18.02.23 18:10:07) 
Tarih veren adama hayatta inanmam. Nasıl tarih aralığı verebiliyorsun, ne kadar bilimsel bu?

Adami tanimiyorum ama tarih veren adami dinlemek kahvehanede millete deprem hakkındaki görüşlerini sormakla ayni bana gore.
  • stavro  (18.02.23 18:19:52) 
NaciGörürSpor.

Yıllardır takip ederim. Çok tutarlı, dozunda, ön plana çıkma gayreti olmayan birisi. Gerçekleşen birçok depremle ilgili de ön uyarısını yapmıştır zamanında.

Celal Şengör de alanında çok yetkin biri ama ikisini karşılaştırırsam Naci Hoca derim.

Şener Üşümezsoy ve Ahmet Ercan ilgi budalası tipler gibi geliyor bana.
  • msb  (18.02.23 19:30:03) 
ben de kime inanacagimi bilmiyorum ama celale inanmiyorum yani keyif ala ala deprem olacak muhabbeti yapan bi adami dinleyemiyorum cunku. yok aspergermis bilmem ne geciniz. bu adami ilahlastiran bi grup var. o yuzden hep o one cikiyor. bi ogrencisiyle arasinda gecen seyi bile savunmuslardi hatirlarsan. baskasi yapsa yargilansin nidalari atilirdi ama o yapinca samimiyetten diyenler cikmisti skdjd.

nacinin dedigine gelince gecen de bi duyuruya yazdim. 24 yildir eli kulaginda denmez bi sey icin. anlamsiz buluyorum maalesef bu yuzden.

sener sirf giyim tarzi yuzunden ciddiye alinmayan biri. adamin bi tarzi var ama insanimiz bilim insanini ille gomlek ceketle gormek istiyor nedense. o da oradan kaybediyor..

ahmet icin de yok makalesi yok bilmem ne diyorlar da imkansiz yani bi profun makalesi olmamasi o da ayri konu.

ozetle sanirim sener hoca bana makul geliyor ama.
  • Kittie  (18.02.23 20:03:27) 
celal şengör en son otuz dokuz binin üzerinde atıf almış biridir, ilber ortaylı sekiz binlerde. mesela üşümezsoy altı atıf alımış ve o da devlet bahçeli üzerine yaptığı çalışma :D


  • fakat  (19.02.23 00:38:01) 
Kittie +1


  • epitaf  (19.02.23 01:51:53) 
celal'i kaale almiyorum: www.youtube.com yasadigi toplumdan bu derece kopuk birinin sozunu fazla dikkate almam deprem gibi toplumsal bir konuda. Ya da yalan soyluyor manset olayim, cikintilik yapayim cabasinda. Iki durumda ofsyat yani.

Ahmet Ercan'i dinlerken tansiyonum cikiyor, biz ne diyecek diye dinliyoruz, hoca spikerin Turkce'sini duzeltmeye calisiyor falan. yedi nokta dort diye bir sey yokmus yedi onda dort dogrusuymus.

Usumezsoy'a ben rastlamiyorum yandas kanal, gazetelere cikiyor sadece sanirim, o yuzden ustu cizik bende. Gitsin derpem yapay miydi degil miydi onu tartissin o.

En akli basinda konusan Naci Hoca gene.
  • freedonia  (19.02.23 09:54:48) 
sececek olsaydim veri ile bizzat ugrasan, daha cok yalniz calisan, birton kirli veriyi aklinda tutabilecek kadar kafasi kirik olan, ileri seviye matematik biliyor ve ileri seviye bilgisayar kullanabiliyor gibi durani secerdim.


  • dunal  (19.02.23 15:15:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.