[]

Sürekli İstanbul Depreminden Bahsedilmesi

Tamam İstanbul'da büyük bir deprem bekleniyor bunda hemfikiriz ama sıradan halka 24 saat bu bilginin pompalanması psikolojik bir sıkıntıya neden olabilir mi ya da halktan ne bekleniyor? Tamam ben de bilimin köpeğiyim bilim ne derse o ona da tamamım ama bu halk bu bilgiyle ne yapacak ki tam olarak, herkes hep birlikte Konya'ya mı taşınacak, ya da ne bileyim evi riskli mi değil mi onu öğrenmeye çalışsa riskli çıkınca evini yıkacaklar bu insan bu ekonomik sıkıntıda ne yapacak yani benim kafam karışık biraz. Devletin çözebileceği bazı sorunlar için halka yükleniliyormuş gibi geliyor bana. Ha bana "Bro sonunda ölüm olan bi olayda bunların bir önemi yok" derseniz onu da anlarım ama insanlara çok yükleniliyormuş gibi geliyor yine de bana. Teşekkür ederim.




 
Halk yukaridakileri sıkıştıracak

He kişisel oalrak alınabilecek önlemler de yok değil ayrıca. Kesin çözüm orada değil, biliyorum, ama var yapılabilecek bir seyler
  • abuzer  (15.02.23 17:27:30 ~ 17:28:51) 
Hukumette is olmadığı için belki halkın kafasi bu sefer çalışır, belki korkuyla falan baskı yaparlar diye düşünüyorlardir.

Hükümete vs ne diyecek bilim adamlari, konuşanı evinden aldıran bir hükümet var.

Insanlar depremi en önemli konu yapan kisiyi seçecek ve bu konuda aksiyon almayani görevden alacak, kulu köpeği olmayacak
  • logisticsmanager  (15.02.23 17:37:10) 
Zaten yıllardır, tam da yukarıda yazdığın ileri sürülen nedenler ile gündeme gelmiyor, sanki daha çok zaman var gibi risk önemsenmiyor.

Ve artık bu konunun cidden bir ölüm kalım meselesi olduğu anlaşılıp, gereken önemin sağlanması gerekiyor.

Tabiki bunun için de öncelikle halkın durumu kavrayıp hükümet yapılarını zorlaması sıkıştırması gerekiyor. Durum bu.

Yoksa bir dahaki depreme kadar şimdiye kadar olduğu gibi bekleriz ve olduğunda da BİNYILIN FELAKETİ demelerini izleriz. Zira gelecek sefer pek çok ülkenin dünya savaşlarında kaybettiğinden fazla insanımızı kaybedebiliriz.
  • yeninesiltupcu  (15.02.23 17:37:14 ~ 17:37:49) 
Açıkçası halk kimsenin umurunda değil. İstanbul sanayi, ticaret, turizm merkezi. Bütün şirketlerin merkezi orada. Deprem olunca üretim çökecek. Fabrikalar duracak. ABD gibi yayılmış bir ülke olsaydık İstanbul kimsenin umurunda olmazdı. Gerçek felaket o zaman olacak. Çünkü Doğu'ya gönderdiğin deterjan Kocaeli'de üretiliyor. Lojistik Kocaeli'de. Operasyonlar İstanbul'da. Kahramanmaraş sanayi olarak kritik olmadığı için bunun etkisini hissetmedik.

Ne yapılabilir? Yapılacak binlerce şey var. Halk ne yapabilir? Evi kötüyse taşınacak. İş değiştirecek. İstanbul dışına taşınan kişilere göç teşviği, kira, fatura desteği, hatta iş desteği verilebilir. Her gelen ülkeye alınmayacak. Yabancı işçi çalıştırılmayacak. Yeni yapılan evlerde inşaat denetimini devlet yapacak. Bunlar yapılır mı? Yapılmaz. Çünkü Türkiye akılcı bir ülke değil.
  • dissendium  (15.02.23 17:39:53) 
dissendium ben de büyük oranda senin gibi düşünüyorum.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (15.02.23 17:43:16) 
Bence konuya tersten bakıyorsunuz.
Şu anda medyada sürekli İstanbul depreminden bahsediliyor olmasının nedeni onun ilgi çekiyor, izleniyor olması.

Benim ve hepimizin dahil olduğu grup şu anda genellikle "depremden önce önlem almalıyız" konuşması dinlemeyi sevdiği için bunu yayınlıyorlar.
  • michael_knight  (15.02.23 18:50:17) 
Abi o farklı bi konu ama mesela sosyal medyada sürekli milletin yaşadığı bozuk binaları gösteriyorlar ne bileyim adamlar Bağcılar'ın kuşbakışı fotoğrafını çekip buradan kimse sağ çıkmaz diyorlar, ben buna takığım biraz. Tamam kardeşim herkes haklı ama burada oturan binlerce insan ne yapsın gerçekten anlamadığım konu bu, ne yapacak abi bu insanlar çözüm sunan yok ışınlansın mı bu insanlar bir kişi iki kişi değil ki, binlerden milyonlardan bahsediyoruz ya.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (15.02.23 19:09:05 ~ 19:10:01) 
Aksine bu sorunu devletin çözmesi imkansız. Devlet yeni binaların mevzuata uygun yapılmasını sağlayabilir ancak mevcut binalardaki yapısal sıkıntıların çözülmesi hem teknik olarak çok zor hem de çok pahalı. O yüzden halk panik yapmalı ki bu binalarda oturmasın, o kötü binalar tutulmasın, rağbet görmedikçe kentsel dönüşüme girmesi mantıklı hale gelsin. Halk panik yapmazsa o binalar yüksek kiralar almaya devam edecek, ev sahibinin o evi baştan yaptırmak için hiç bir teşviği olmayacak. O yüzden iş halkta bitiyor.

Bağcılarda oturan binlerce insan ne yapsın, bir çare bulacak. Gidecek başka yerde oturacak. Sağlam binada oturacak bütçesi yoksa istanbuldan taşınacak. Normalde olması gereken devletin o binaları mühürlemesi ve yıkması ama bunu oy kaygısından ötrü yapacak bir babayiğit çıkamaz bu ülkeden. Halkın kendisi bilinçlenmediği sürece bu sorun çözülemez.
  • roket adam  (15.02.23 19:12:32 ~ 19:13:48) 
Ne kadar çok insanda farkındalık oluşsa o kadar iyi. Ama merak etmeyin bir-iki haftaya kadar bu lafların hepsi bitecek. Televizyona çıksalar da millet "yeter artık bu deprem muhabbeti" diyip kanal değişirecek. Buradaki zemin etüdü, karot, taşınılacak sağlam şehir soruları da bitecek. Uyanan birkaç insan dışında herkes sanki deprem olmayacakmış gibi yaşamaya devam edecek. Tanıdık cenazesinde söylenen "her şey boş, hırslar ne kadar gereksiz, bu dünyaya çok da anlam yüklememek lazım" laflarının daha akşam olmadan unutulması gibi.


  • cosmicstring  (15.02.23 19:27:54) 
otomotiv satış sonrası hizmetlerde çalışan biri olarak söyleyeyim. türkiye'deki tüm otomotiv distribütörlerinin merkezi istanbul'da. sakarya'da fabrikası olan toyota'nın bile diğer kolu olan toyota türkiye pazarlama aş, anadolu yakasında. 2019 nisan'a kadar bir general motors türkiye olarak opel'in merkezi torbalı'daydı ama onu da psa grubu'nun merkezi anadolu yakasına taşıdılar. tüm türkiye'nin yetkili servis ustaları eğitimlerini anadolu yakasında yapar. çoğu firma remote çalışmaya da hala sıcak bakmıyor. türk otomotiv sektörü genel olarak güney marmara ve istanbul bölgesinde zaten. istanbul depremi tüm güney ve doğu marmarayı etkileyeceğine göre, deprem sonrası otomotiv sektörü diye bir şey kalmaz. istanbul depremi kesinlikle bir milli güvenlik sorunudur.


  • rain when i die  (15.02.23 19:41:06) 
Heh bı de bu var, iyi dedin @kaleci "ne yapsın millet, x sorunu var y sorunu var" deyip çözümü neden benden bekliyorsun ki :) ben sadece "Bir bilgim var. Yarin evin yıkılacak. Bu bilgiyi unutturmayayim" diyerek hatırlatıyorum. Herkes senin kadar da bilinçli değil sonuçta. Bana, "niye evimin yikilacagini unutturmuyorsun, korkuyorum ben. O zaman bana çözüm sun" demek yerine teşekkür etmen gerekmez mi


  • abuzer  (15.02.23 19:45:23) 
depremi biz görecek miyiz (90 ve sonrası doğumlular olarak), göreceksek 1 yıl içinde mi, 5 yıl içinde mi, 20 yıl içinde mi yoksa yaşarsak 70’imizde falan mı yoksa çocuklarımız mı görecek…


  • deartheodosia  (15.02.23 20:08:26) 
abuzer ben aslında senin bahsettiğin konudan da rahatsız değilim. Gerçi böle deyince sen de neyden rahatsızsın birader anlamadık diyeceksiniz ama benim problemim şu: X şehrinde oturan sıradan bi vatandaş neredeyse İstanbul'da yaşayan sıradan bir vatandaşa düşman olmuş bir şekilde, böyle agresif bir tutumla "öleceksiniz hepiniz öleceksiniz amk öleceksiniz, evet sen de öleceksin o apartmanda yaşanır mı amk ayısı çabuk git defol oradan" seviyesinde bi korku salma durumu var artık, olm evet herkes bunun bilincinde, en köylüsü en eğitimsizi bile biliyor böyle bir şeyi ama yok yani olmuyor yapacak bir şeyi yok insanın. Bugün Bağcılar'da en dandik binayı mesela geri dönüşüme soksan daire başına 300 bin lira isterler abi kim verecek o parayı, bir de böyle bir durum var. Hayır bir de bu deprem ne zaman olacak abi benim evim sağlam mesela yaşadığım yer de fena değil ama bu deprem 50 sene sonra olsa 50 sene bu korkuyla mı yaşayacağız yine de, bilemedim valla kafam çok karışık. Hadi 10 milyon kişi kalkıp başka bir yere göç etsek kim nasıl istihdam edecek bizi. Evet çözüm sunmak da kolay teorik olarak ama işler pratikte öyle yürümüyor gibi.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (15.02.23 20:28:27 ~ 20:30:10) 
@kaleci, 10 milyon kişiye aynı anda çözüm bulmaya çalışırsak bulamayız. En azından sıradan insanlar olarak bizim gücümüz yetmez. Ama herkes kendi kapısının önünü supururse xd boşver diğer insanları, biz seni tanıyoruz seni dusunelim. kendin için gerçekten SIFIR plan mi ortaya cikarabiliyorsun? Mesela ben ailem için hemen kısa vadeli çözüm aradım, seçenekleri belirledim.

Ben dahil hickimsenin "aq hepiniz oleceksinizzZzZ" niyetiyle çığlık attigini sanmiyorum.

He sen diyosan ki "ben zaten aklı başında insanım, depremi vs zaten hep düşünüyorum, hatirlatilmasina ihtiyacım yok" ben de diyorum ki "herkes senin kadar bilinçli değil, paylaşımlar sadece sen gör diye yapılmıyor. Kamuoyu olusurummaya çalışılıyor. Görmek istemediklerinin bildirimini kapat"

Benim de anlayamadigim şu, benim ne çıkarım olabilir ki uyarı yaparken? "Çözüm sun aq" deniyor falan bı de :) Sadece "sıktı artık" mantığıyla buna tepki verilmesini garip buluyorum. Günah keçisi aramak mi acaba biraz

Ve deprem için bahsedilen süre 50 sene falan değil. Keske öyle olsa. En istemediğin şeyi yapıp bu linki bırakmak zorundayım :) sori tekrar;

evrimagaci.org
  • abuzer  (15.02.23 20:47:55) 
Yani ben de abartıyor olabilirim tabii herkesin siniri bozuk herkes gergin. Ben eve ve yaşadığım muhite güveniyorum aslında, İstanbul'dan çıkmak istesem gidebileceğim tüm şehirler Marmara bölgesinde ama İstanbul'dan daha az riskli yerler var evimizin olduğu, belki oraya gidebilirim. Gerçi düşündüm de 2 katlı falan bi evimiz var Trakya'da oraya gidersem şahane olur gibi zaten evden çalışıyorum. Durduk yere çözüm buldum he.


  • Kaleci Saçlı Yırtıcı Forvet  (15.02.23 20:58:22) 
reyting icin konusuyorlar. mesela cok guvenilen bir bilim adamimiz tam 24 yildir depremin eli kulaginda diyor. tamam zamanini bilemiyoruz ama bu kadar da ongorusuz olmamali bilim.

bi tanesi de zevkle soyle yikim olacak diye anlatiyor sinirlerim tepeme cikiyor.

hic kimseye yani halka bi yarari yok soylenenlerin. insanlar kimsenin umrunda degil. insanlar napsin ki ayrica.. burasi bi devlet degil mi? halkin imkanlari belli sayelerinde. e yardim edin bari insanlara. kentsele girmek kolay mi?! anca konussunlar. bunlari boyle ana haberlerde falan konusacaklarina yetkililerle konussunlar. yardim etmek isteyen boyle yapar.

diyeceksin belki konusmadiklari ne malum. o zaman seffaf olunsun halk da napabilecegini gorsun. halktan bi sey beklenmiyor yani kisacasi. tamamen reyting unsuru bu isler. korku salmaktan beslenen grup soylemi bunlar.

bi de ekside boyle seyleri savunmuyorlar mi sinir oluyorum. cok bos beles insanla birlikte yasiyoruz. bugun doga rutkaa karsi cikilmis. yok bilimi susturamazsiniz bilmem ne demisler... yahu sana ne faydasi var bilimin soylediklerinin desen cevap veremezler anca bilimi susturamazsiniz klisesinden yururler. insanlar tek boyutlu dusunuyor.
  • Kittie  (15.02.23 22:08:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.