[]

İstanbul'daki "yeni binalar" ve beklenen depreme dayanıklılıkları

Bu son deprem sürecinde yapılan 3 yıllık binaların bile yerle bir olduğunu görüyoruz. Demek ki "Yeni binaya geçtim, kafam rahat artık" diyemiyoruz. O belli oldu, tek kriter yeni olması değilmiş.

Peki İstanbul'da yeni bir binaya geçeceğimizde beklenen seviyedeki bir depreme dair gerçekten dayanıklı olup olmadığının tespiti için neler yapabiliriz? Hangi yolları izlemeliyiz?


 
karot testi pahalı mı değil mi bilmiyorum ama her karot aldığınızda taşıyıcı sisteme zarar verirsiniz. binanın taşıyıcı sisteminin betonunu ve demirini kesiyosunuz neticede. her önüne gelen karot alcam ben derse deprem olmadan da bina kalmayabilir.


  • b1020  (12.02.23 20:20:35) 
Hadi karot testi sonucu sağlam olsun. Zemin etüdüne göre zemine uygun inşaat yapıldığını nereden bileceksin?


  • Mistyimage  (12.02.23 22:05:49) 
Bağlı olunan belediyeden ruhsat projelerini alıp, güvenilir bir mühendislik firmasına incelettirin. Ruhsat alınırken, statik, mimari, elektrik vs, tüm projeler de belediyeye teslim edilir. Bu şekilde doğru projelendirme yapılıp yapılmadığını kontrol edersiniz, imalatın kaliteli yapılıp yapılmadığı için hasarlı (yani karot) ve hasarsız (ses dalgası ile donatılar kontrol ediyor) testler yapılır. Danışmanlık alacağınız mühendislik firması sizi yönlendirir.


  • ya volna  (12.02.23 22:31:45) 
tespit edemezsin.

yeni bina da olsa ciddi hasar almayacak diye birsey yok. avantaji icinden cikma olasiligin daha yuksek olacak, pancake olma olasiligi yani katlarin birbirine yapisip cokme olasiligi daha dusuk.

projeye bakarak da birsey anlayamazsin, proje super olabilir ama uygulama dandik olabilir.
  • cooperr  (12.02.23 22:48:18) 
dün tvde bir uzman bitişik nizamın daha riskli olduğunu hatta binalar arasında 30-40 cm boşluk olması daha iyi dedi. sonra linktekine benzer bir şema gösterdi.
eğer binalar bitişikse bile en azından katların aynı hizada olması gerektiğini aksi taktirde deprem anında çarpışma sonucu kolonun diğer bina kolon kirişini kıracağını söyledi.

santiyede.com

ben istanbul'da görece bir çok binası kentsel dönüşüme girmiş bir yerde oturuyorum. sokaktaki binaların neredeyse hiç biri uzmanın söylediğine uymuyor. binalar sözde yeni ama bitişik duvarlarda katlar aynı hizada değil.

bu ne saçma iştir. yapı denetimi bunlara bakmıyor mu? projeyi çizen mimar/mühendis kimse, komşu binaları göz önünde bulundurmuyor mu? planı neden buna göre oluşturmuyorlar? ben vatandaş olarak bu detayı bilmek zorunda mıyım.

sözde binalar yeni, beton, demir sağlam ama zemin etüdünden haberimiz yok. hadi o da tamam diyelim, bu sefer boyle detaylar atlanmış. ölmek bize hak. başka bir şey demiyorum...
  • exlibris  (12.02.23 23:36:39 ~ 23:52:37) 
@exlibris bitişik nizam, ayrık nizam konusuna belediyeler karar veriyor. eğer zemin etüd firması sabunlayarak rapor hazırlamıyosa sondaj yapıp sonuca bakıyosa her binada bu yapılıyor zaten.

projeyi çizen mimar mühendis arsaya gidip bakmıyor zaten. gitmesini gerektirecek bir durum yok. haritacı gidiyor. arsanın kotlarını ölçülerini veriyor. mimar mühendis de bunlarla belediyenin izin verdiği yapı şeklini belirleyip projeyi çiziyor.
  • b1020  (13.02.23 21:57:34) 
Ben hiçbirine güvenmiyorum çok fazla rant ve rüşvet döndüğü için kendimi güvende hissetmiyorum. Kağıt üstünde mükemmel gözüküyor olabilir ama pratikte yapılmıyorsa ne anlamı kalıyor ki; çok istisna kurumlar değilse sıkı denetlendiğini de sanmıyorum. Bir yakınım bana şunu söyledi bina yeni olsa da çok katlıysa büyük depremde normal duvarlar kesin dökülür, perde duvarlar kalıyor aşağı düşmemek için dikkat et demişti ne kadar doğru bilmiyorum


  • titanic kemancısı  (13.02.23 22:04:18) 
valla ben çok güvenmiyorum 3 yıllık binada oturmama rağmen. bizim müteahhite sorduklarında dışını çok güzel yaptığını söylemiş ama temelinden hiç bahsetmemiş.


  • nothing in my way  (13.02.23 22:20:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.