[]

Bilimci arkadaşlara soru: Kablo hayatımızdan çıkacak mı?

Az önce odamdaki altılı prizdeki tüm kabloları birbirinden ayırabilmek için çok büyük bir savaş verdim ve akabinde şunu düşündüm; bilim olarak biz şu an neredeyiz?

Bir oda büyüklüğünde olan eski bir hard diske ya da eski teknoloji herhangi bir şeye bakarkenki hissiyatı sokaklarda elektrik iletimi için kullanılan direklere bakarken yaşıyorum ben ya. Bana sanki artık orada olmamaları gerekiyormuş gibi geliyor. Belki gelişmiş lokasyonlarda bu iletim yer altından devam ettiriliyordur falan ama benim sormak istediğim şu: Tamamen kablosuz bir hayat ne zaman mümkün? Ya da mümkün olacak mı?

Teşekkürler.

 
uğraşıyorlar ama standartlaşmasını günlük hayatta kullanmayı biz görmeyiz


  • freebird5406_2  (03.02.23 20:48:32) 
tamamen kablosuz enerji iletimi daha emekleme aşamasında. birkaç mm mesafeden zor şarj ediyor telefonları bile :D ve o teknoloji senin bahsettiğin elektrik iletimi ile alakasız, bu teknolojinin gelişmişi o amaçla kullanılmayacak. ayrıca daha verimsiz ve yavaş. kablosuz aktarım da sadece şarj cihazı ve telefon vs. arasında yani kablosuz şarj cihazlarının yine kabloyla bağlandığını unutmamak lazım. kablosuz yüksek akım ac taşımaya daha çoooooook var bizim ömrümüz yeter mi onu bile bilemem. 10-20w ile telefonu birkaç mmden şarj etmek başka her haneye kilometrelerce öteye kilowattlarca güç sağlamak başka.

hadi bi şekilde o teknolojiyi başardılar hatta hayata geçirdiler diyelim, öncelikle gelişmiş ülkelerde yeni yerleşim yerlerinde görürsün. olan altyapıyı her yerde hemen değiştirmeyecekler sonuçta. verim de önemli bi etken... aynı verimlilikle kablosuz aktarım da şuan imkansız gibi görünüyor. çok ciddi bir gelişme lazım bu konuda yoksa hayal olarak kalır daha uzun sürece. kilowatt aktarmak için megawatt harcanacaksa bi anlamı yok.

ki üzerinde bir miktar çalışma varsa bile çoook ciddi masraflar edileceğini veya çok önemli bilim insanlarının gidip bu konuda çalışacağını sanmam. sonuçta kablosuz elektrik iletiminden elde edilecek kazanç ne? çok minimal... üzerinde çalışılacak daha önemli bir sürü konu varken öncelikli bir alan olduğunu sanmam bunun. ev içinde basit şeylerde görebilirsin belki. ama bi kettle bile kablosuz çalışmayacak muhtemelen. şuan bataryayla kullandığın ürünlerin bataryaya ihtiyaç duymayacak hale gelmesi gibi düşünebilirsin gerçekçi beklentiyi. belli bi kapsama alanı içinde düşük bi güç aktarılabilir belki

daha kablosuz ses ve görüntü aktarımı bile yeterli seviyede değil mesela. elektrik son derdimiz :D

imkansız demememin tek nedeni de şuan sahip olduğumuz birçok teknolojiye geçmişte imkansız gözüyle bakılıyordu sonuçta. ama şahsen kabloların hiç olmayacağı bir geleceği hayal bile edemiyorum.
  • konetsu  (03.02.23 21:05:49 ~ 21:20:50) 
Led isiklari kismen de olsa yakabiliyorlar hocam :)

i0.wp.com

Bu resimdeki ledlerin hepsi wireless aydinlaniyor. (70 dolar civari fiyati)

Cok keyifli bir teknoloji ama evlere tasinmasi falan puuuf. Konetsu guzel aciklamis
  • brkylmz  (04.02.23 00:01:25) 
Aslında mümkün, hatta Tesla 100 küsür yıl önce yapmıştı bunu, baya meşhur bir deney.

Sıkıntı, indüksiyonun (kablosuz iletimin yani) etkisinin, aradaki mesafenin karesiyle ters orantılı olarak azalması... Yani 1 metreye 1 birim "enerji" aktarabiliyorsan, aynı enerjiyi 2 metreye aktarmak için 4 birim "enerji" kullanman gerekiyor. 3 metre desen 9 olacak falan.

Bu da baya verimsiz. Ev içi için çok güzel bi tasarım yapsan falan yine mümkün olur ama barajdan böyle enerji taşıyayım desen bi kaç yüz metre öteye gidemezsin :) Sokaktaki direklere mecburuz yani.

Ne zaman mümkün? Muhtemelen hiçbir zaman. Çünkü işte elektromanyetizmanın doğası bu. Ancak bi zaman enerji üretmek, kablo üretmekten çoook daha ucuz hale gelir, belki o zaman buna kasarlar. Ama şimdilik kablo üretmek daha basit bizim için.

Asıl bu değil de, nükleer enerji kullanan ve ısınma için kullanılabilecek küçük cihazlar var. Evlere dağıtılmasının çok riskli olmasını saymazsak, mesela eve koyup yüzlerce yıl bizi ısıtabilecek cihazlar üretebilecek teknolojimiz var, ama kullanamıyoruz, çünkü biri merak edip içini açarsa yüzlerce insan ölür :)
  • plutongezegendegilmi  (04.02.23 00:31:47) 
cevap çıkmayacak. gayet net. wi-fi bile son 2 jenerasyonda adam oldu. kablosuz elektrik iletimi için daha çok yol var


  • roket adam  (04.02.23 14:50:59) 
mümkün ama iş dünyası açısından bakarsan ;

bana desen dk bana temel bir kablosuz elektrik iletim argesi yap mesela sadece 2 metre yükseklikteki kameraları ve ya ışıkları beslemek için. sana çıkaracağım arge bütçesi en az 2-3m usd olur.

dolayısı 2-3m dolar ve 1-2 yıl sonra senin elinde bir prototip olur. seri imalat içinde senden en az bi 10musd isterim 1 yıla fabrikan hazır olur.
yani tahminen 3-4 yıl ve 15m usd sonra fabrikan hazır olur satmaya başlarsın.

diğer yandan aynı işi kablo ile yapmak? ne kadar sürecek? belki bir kaç ay. dolayısı ile bu 15m usd'lerin bir araya gelmesi falan en az 20 yıl.

diğer yandan devasa, akıl sır ermeyecek bir kablo teknolojisi var, bakırından tut plastiğine. kablo kataloglarını üstüste koysan buradan herkesin köyüne yol olur.

sen 15m usd'ye fabrikayı kurdun mu o büyük kablo firması gelir senden 100m usd'ye o fabrikayı alır, kapısına kilidi vurur bir daha da güneş yüzü göstermez.

o sebeple en az 20-30 yıl diyorum ben.

onu da yaparsa tesla yapar. neden ve nasıl yapar onu da ilerde yazarım.
  • duyurukullanıcısı  (04.02.23 15:02:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.