[]

hosts dosyası hakkında

merhaba. evin eski bilgisayarı biraz hızlansın diye güzel bir liste bulup hosts dosyasına ekledim. fakat artık babam facebooktan okey açamıyor. tüm listeyi silmek istemiyorum, babam chrome dan başkasını kullanamıyor. chrome da çok fazla ram tüketiyor hosts ile engelleme yapmayınca. facebook 101 okeyin açılması için neyi kaldırmam gerektiğini nasıl öğrenebilirim?




 
hosts dosyası bilgisayarı hızlandırmaz, aksine şişkin bir hosts dosyası yavaşlatır. her network isteğinde sistem kullanacağın düzgün bir reklam engelleme eklentisine göre daha fazla işlemci kullanacaktır.

onun yerine hosts dosyasını boşaltıp, chrome'a ublock origin kurman daha yerinde ve verimli olacaktır. ublock origin piyasadaki en hafif ve hızlı reklam engelleme eklentisidir. hosts dosyasından daha verimli olacağı ve daha az işlemci kullanacağı kesin.
  • kim bilir  (11.12.22 19:36:07 ~ 19:39:18) 
@pwnography 10 sene önce bir forumda birisinin yaptığı rastgele bir yorum 2023 yılında mutlak doğru gibi geçerliliğini korumayacaktır (ha 10 sene önce için bile pek doğru bir yorum değil bence)

benim söylediğim, kendi kullanımlarım sonucu edindiğim tecrübeye dayalı. senin gösterdiğin 10 sene öncesine ait yorum ise tecrübeye değil varsayımlara dayalı gibi görünüyor. kafadan sallama yani.

öncelikle oradaki soruda cevaplar tamamen adblock plus üzerine verilmiş. adblock plus gerçekten ram ve işlemci canavarı bir eklentiydi. ancak ublock origin çok farklı bir yöntem kullanıyor ram ve işlemci kullanımı hafifletmek için. filtre listelerini direkt kullanmıyor, bir nevi "compile" ediyor.

şimdi oradaki bazı argümanlara bakalım:
"Host blocking will also tend to be faster because it's implemented in the operating system using a lower-overhead language (C or C++), compared to a JavaScript-based ad blocking extension."
günümüzde webassembly teknolojisi kullanıldığı için argüman geçerliliğini kaybediyor: madewithwebassembly.com

"if you're on a lower-end computer, host blocking could be significantly faster."
tecrübe değil varsayım üzerine kurulmuş bir cümle ve benim tecrübelerime göre yanlış. Şişkin bir hosts dosyasıyla bilgisayarınızı bir DNS server'a çeviriyorsunuz. Her network isteğinde o kadar şeyin arasında bilgisayarınız bir de DNS server görevi yapmak zorunda kalıyor bir nevi. Bu da "lower-end computer"lar için kötü bir şey. Ben şişkin bir hosts dosyası kullandığımda her yeni bir siteye girişimde işlemci pik yapıyordu ve site açılmadan bekliyordum öyle full işlemci kullanımı ile. Çünkü verimsiz bir yöntem. Reklam engelleme eklentilerinde böyle bir şey olmaz çünkü kontrolleri verimli hale getirmek için sürekli optimizasyon vs. geliştirmeler yapıyorlar.

Hosts dosyası ayrıca bir eklenti gibi filtre kurallarını otomatik olarak güncelleyemeyip geri kalacaktır. Ya da soruyu soran arkadaşta olduğu gibi yanlış engellemeler olacaktır. Bu yüzden hosts dosyası kullanmak oldukça saçma. Hosts dosyası yerine DNS server kullanmak daha mantıklı illa ki eklenti kullanılmayacaksa. Bir sürü DNS serverlar var reklam engelleme özelliği de sunan. Mesela Adguard DNS, mesela NextDNS. Hosts dosyası yerine bu DNS serverları kullanmak daha mantıklı çünkü aynı şey, ama fark şu: hem bilgisayarınıza DNS server olma yükü verip yormuyorsunuz (hosts dosyasıyla yapılan şey bu), hosts dosyasına bakma ve işleme işini DNS server sizin yerinize yapıyor, hem de onlar hosts dosyalarını sürekli güncellediği için güncelleme ve geri kalma durumu olmuyor. Bu yüzden DNS server yerine hosts dosyası kullanmak aşırı saçma, hele "lower-end computer"lar için bilgisayarı boş yere yavaşlatmaktan başka bir şey değil.

hosts + ublock origin şeklinde kullanmak da saçma. çünkü bir kere hosts dosyasında yer alan her şey ublock origin tarafından zaten engelleniyordur, boşa ekstra yük. ikincisi ublock origin hosts dosyalarını da destekliyor direkt ona filtre olarak eklenebilir. üçüncüsü yukarıda dediğim gibi illa bir sistem geneli host filtreleme tabanlı çözüm aranıyorsa dns server kullanmak hosts dosyası kullanmaktan her zaman daha iyi. dns server işini kendi bilgisayarınıza yük etmek yerine dns server'a yük etmelisiniz.
  • kim bilir  (12.12.22 00:28:29) 
Host dosyasına hiç gerek yok +1, zira artık windows xp döneminde değiliz. Özel yönlendirme durumları hariç host dosyası amaçsız olacaktır.

Chrome'a alışık olabilir. Bizimkiler de aynı durumda, ama Chrome'a bağımlı olduğu sanmıyorum. İlk olarak chrome'dan kurtulmanız lazım ki bu konuda olmaz diyerek peşin hükümlü olmayın.

Brave browser chrome ile yapı olarak aynı ve çok daha az kaynak tüketiyor. Brave kurarak ve chrome'da bulunan yer imleri ve şifreler gibi içeriği brave'e aktararak chrome belasından kurtulabilirsiniz. Ardından brave'e ublock kurmanız sizin için daha da destekleyici olacaktır.

Evde babamın kullandığı neredeyse 20 yıllık pc'yi aynı işlem ile hala ayakta tutuyoruz.
  • yeninesiltupcu  (12.12.22 09:42:21) 
pihole gibi bir çözümle network seviyesinde bu engellemeyi yapmanız daha mantıklı olur.


  • ned flanders  (12.12.22 11:26:44) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.