[]

Yüzmede Ritim ve Nefes Sorunsalı

Selamlar.

Çok uzun zaman sonra havuza yazılıp yüzmeye başladım. Yaklaşık 1 aydır haftada 3-4 gün havuza gidiyorum. Zaten yüzmeyi çok geç ve kendi kendine öğrenmiş biri olarak bir ritim tutturup git gel yapamıyorum diğer yüzenler gibi. bazen nefesim kesiliyor kulvarın ortasında durup nefes almak ya da sırt üstü dönmek zorunda kalıyorum. yavaş yüzüyorum olmuyor, hızlı yüzüyorum olmuyor. insanları izliyorum çıp çıp çıp hiç durmadan git gel yapıyorlar. ben yüzerken nefes alma ritminde 2. ya da 3. nefes alışta tüm dengem bozuluyor. bişeyler izledim tam net bir algoritma teknik de bulamadım. böyle hap bilgi gibi özet bi teknik de söyleyebilirsiniz ona da çalışabilirim.

ben tam olarak nerede yanlış yapıyor olabilirim? 1 ay mı erken? hiç gelişme yok diyemem, özellikle fizikte bile bence hemen etki etmeye başladı ama yüzme ritmini ayarlamakta zorluk çekiyorum 50-55dk'yı maks. 800m ile bitiriyorum. güç antrenmanı mı yapmam lazım, nefes egzersizi mi?

 
bence iyisin. daha fazla zorlama.
neden diyeceksin, ben de senin gibi düşünüp, 50 dk'yı 700-800-1100 mt ye kadar çıkardım. giderek de çıkarırdım çünkü nefesimi düzene koymayı insan bir şekilde öğreniyor. ama sonrasında omzumdan sakatlandım. omuz yırtılması oldu. prof yüzücülerde olurmuş , ynai biraz kastıranlarda.. o yüzden 1 senedir çok sevdiğim halde yüzemiyorum.
çok dikkat et ve ısınmayı sağlam yap. kendini sakatlama. böyle tatlı tatlı git gel işte,
ritim kendiliğinden oturur ama 1 ay erken.
  • love and trust  (29.11.22 09:17:58 ~ 09:18:36) 
Selamlar, 16 sene profesyonel yüzmüş, 6 yıl yüzme hocalığı yapmış birinden duymak istersen anlatıyorum; daha bir çok detay var ama kabaca aşağıdaki konulara dikket edersen bu iş zor değil.
Isınma bu işin en temeli. yüzme çok ilginç bir şekilde hemen her kası bir şekilde çalıştırıyor. bu sebeple gündelik hayatta, fitnessda ya da diğer sporlarda kullanmadığın pasif kasların yüzmede birden aktif olması tehlikeli bir durum.
profesyonel yüzücülerin havuza girmeden önce neredeyse 1,5-2 saat ısınmak için spor yaptığını biliyor muydun? en az 45 dk koşu, yarım saat fitness ve diğer ısınma ve gerdirme hareketleri sayesinde kasları yüzmeye elverişli hale getirmelisin. yüzme kasları fitnessda olduğu gibi kısa kaslar değildir. uzun kas yapısı oluşturur bu sebeple ısınma, ısındıkça esneme çok önemlidir.
ısınmayı suda da yapabilirsiniz ancak bu süreyi uzatır.
standart profesyonel bir idmandan önce yüzücüler hem karada yukarıda saydığım idmanları yapar hem de suda ısınmak için yüzerler. bu yüzme seansı daha ağır tempoda ve uzun mesafede genelde karışık stilde gerçekleşir. akabinde branş ve kondisyonu arttırıcı ve zorlayıcı idman başlar. 2 saatlik standart bir antrenmanda 3-5 km yol yapılır.
bu denli kritik bir sporu yaparken mutlaka sporun gerekliliklerini yerine getirmeniz gerekiyor.
Nefes olayına gelince, yeni başlamanız sebebi ile doğru nefes alma tekniğini öğrenmiş olduğunuzdan emin olun. nefes alırken sadece başın dönmesi vücudun sabit kalması fazla eforun önüne geçer ve nefesi daha sağlıklı kullanmanız demektir. gerekli tekniği havuzdaki varsa yüzme hocalarından sorup öğrenebilirsiniz.
Yüzerken nefesinizi ayarlamanın en iyi yolu dururken yaptığınız nefes idmanları ile olur. yüzerken harcadığınız efor sebebi ile aldığınız oksijen yeterli gelmiyor belli ki ve yolda kesiliyorsunuz. bunun için havuz kenarında suda nargile diye tabir edilen nefes egzersizini uzun uzun yapmanız gerekir. bu sizin nefes alıp vermenizi yüzerken bunu uygulamanızı pekiştirir.
ilk etapta 3-4 kulaçta bir sonrasında yorgunluğunuza göre bunu azaltarak 2 kulaçta bire kadar gerileyebilirsiniz. nefes ihtiyacınıza göre bu kulaç sayısını ayarlayın.
ayak vurmak sabit hızda standart enerjide ve vücudu itici güçte olmalıdır. ne eksik ne fazla. saniyenin altında bir sürede ciğerlerinize aldığınız bir havayı tüm bu koordinasyon ve harcadığınız enerjiye sağlamak kolay değil.
Tüm bunlar bir orkestra gibi tam uyum içinde olmadığı sürece hep bir noktada duraksama ve zorluk yaşanacaktır.
çok alıştırma, doğru teknik ve sabırla başarılamayacak bir iş değil. yüzme konusunda sıkıntınız yoksa yüzmeyi ve tekniklerini iyi bilen bir hocadan bunun eğitimini 3-5 derste alabilirsiniz.
  • erty_ksk  (29.11.22 09:38:44) 
verdiğiniz bilgiler çok değerli. acele etmeden düzenli gidip gelmeye bi yandan da kendimi geliştirmek için çalışmaya devam edeceğim o zaman. çok teşekkürler.


  • vaveylababa  (29.11.22 10:23:43) 
uzman degilim ama @erty_ksk verdigi degerli bilgilerden havuz kenarinda nefes egzersizi cok cok yararli olmustu bana. ozellikle bu calismalar sirasinda nefes almakta degil nefes verirken problem yasadigimi anlamistim. yani dogru nefes vermek de cok onemli diye dusunuyorum. bu calismadan sonra ciddi oranda daha uzun mesafeler yuzmeye basladim. ama hala koordinasyon konusunda kendimi gelistirmeye calisiyorum ve koordinasyon da cok yavas gelisiyor


  • emrahday  (29.11.22 11:55:59 ~ 11:56:41) 
Kaynak için youtube'ta Serkan Özkeskin'in kanalında bütün videoları izle. Hepsi hap bilgi. Serbest stille başla izlemeye, sonra kelebek, kurbağa devam edersin. Videolar arasında kullanıcılardan gelen amatör videolar var, orada neleri doğru-yanlış yaptıklarını gösteriyor onlara da göz at. Drill çalışmaları çok önemli. 1 gününü sadece bacak drill'ine bir gününü sağ kola bir gününü sol kola bir gününü 2 kulaç ir nefese, bir gününü 3 kulaç sağ nefese bir gününü 3 kulaç sol nefese ayır. üstüne koya koya en sonunda ahenk içinde yorulmadan saatlerce yüzecek kıvama gelip kendini şu siteye kayıt olup advanced düzeye geçmeye çalışırken bulursun:

www.facebook.com
  • onemoremile  (29.11.22 12:16:21) 
yukarıda çok kıymetli bilgiler verilmiş. ben de nacizane amatör bir yüzücü olarak ekleme yapmak isterim.

bence sizin yorulmanızın en büyük sebebi yüzmeyi geç öğrenmiş ve yeteri kadar antrenman yapmamış olmanızdan kaynaklanıyor. burada antrenmandan kast ettiğim drill falan değil, su üzerinde eforsuz durabilme antrenmanı.

yürümek, yüzmek, bisiklete binmek, araba kullanmak gibi beceriler, insanın düşünerek yaptığı işler değil, yani öyle olmaması gerekli. yürürken "sol ayağımdan destek alırken sağ ayağımı kaldırıp ileri atayım, onu yere koyup ondan destek alırken solu ileri atayım" diye düşünmezsiniz, o artık refleks olmuştır, kendiliğinden olur.

araba kullanmak da öyle. ilk ehliyet alanlar hep sorar "kavşakta önce frene mi basayım, sonra debriyaja basıp üçten ikiye mi atayım, debriyajdan çekerken gaza mı basayım". yav ne bileyim otomatik oluyor onlar, reflekse dönüşmüş artık, düşünerek yapmazsın, kendiliğinden olur.

yüzmeyi geç öğrenenlerde fark ettiğim en büyük problem bu. yüzmezken bile suyun üstünde durabilmek için çaba sarf ediyorlar, efor harcıyorlar. oysa hiç el kol oynatmadan, minimum hareketle suyun üstünde durabilmek gerekiyor. bu olmamışsa öncelikle su üstünde durabilme işini beyinden alıp omuriliğe bağlamanız lazım. suyun üzerinde kalabilmek için düşünmemeniz lazım. bu henüz omuriliğe bağlanmamışsa, yani yüzerken şimdi sol kulaç atayım, solu çekerken sağı atayım, sağı çekerken kolum tam şurdayken yandan kafamı çıkarayım falan diye düşüne düşüne yüzüyorsanız sizi en çok o yorar. bunların otomatik olması gerekiyor.

mesela ben kafamı hep sağdan çıkarırım, soldan çıkaramam. sağdan çıkararak yüzerken sorun yok, ama bazen ulan biraz da tersten çıkarmaya çalışayım diyip soldan çıkararak yüzmeye çalışınca düzen bozuluyor. düşünmeye başlayınca olmuyor. oysa havuz aynı, yüzme hızı aynı, yüzen herif aynı.

bence sizi asıl yoran bu. çalışıp omuriliğe bağladığınız zaman bu sıkıntı geçecek. teknik falan sonraki iş.
  • kibritsuyu  (29.11.22 13:14:48 ~ 13:18:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.