[]

Ev Sahibi-Kiracı Sorusu (Acil)

Selamlar,
Ev sahibimizle uğraşıyoruz. Mevcut durumu aktarayım, hangi konuda hukuken haklıyız, ne yapabiliriz fikir edinmek istiyorum.

Bu eve yeni taşındık, taşınalı 10 ay oldu. Ev sahibi kiraların zamlandığını görünce bize de blöf yapıyor, ne kadar yüksek alabilirse onu almaya çalışıyor.

Şu anki kiramız: 2500
Ev sahibinin istediği: 5500
Benim maksimum verebileceğim: 4000
Oturduğumuz sitede rayiç: 2500'e-3000'e oturan da var, yeni kiracılar 5000 civarında başlıyorlar.

Elimizde konutu kiralarken imzaladığım bir adet boş tahliye taahhütnamesi var. (Benim salaklığım, o zaman düşünemedim. Bu tarz taahhütlerin hukuken geçersiz olduğuna dair şeyler okudum, öyle midir?)

Bir de, bizim ev sahibi boşanma aşamasında, nafakası düşük çıksın diye girerken imzalı tarihli iki farklı sözleşme yaptık.
1. sözleşme: 3 aylık. Kira bedeli: 1500 TL yazıyor. Abonelikleri üzerime alırken bunu kullandım.
2. sözleşme: 12 aylık. kira bedeli 1500 yazıyor.

Ev sahibi girerken en az 2 sene rahat oturursunuz, benim işim olmaz evle diyordu. Şimdi ya istediğim kirayı verin, ya da ben kendim oturacağım diyor fakat bence blöf yapıyor.

Bu durumda, benim teklifimi kabul etmezse süreç nasıl işliyor? Onun ve benim haklarım neler? Açıkçası teklifimi kabul etmezse, teklif ettiğim miktarı Ocak'tan itibaren yatırıp devam etmeyi düşünüyorum. Çıkmak gibi bir niyetim yok. (Eğer böyle bir hakkım varsa). Eğer dava açacaksa da, davanın sonucunu bekleyip görelim, o kazanırsa paşa paşa çıkarım zaten.

Çok teşekkür ederim.

 
-Bu tarz taahhütlerin hukuken geçersiz olduğuna dair şeyler okudum, öyle midir?
+o kagitla hicbir sey yapamaz, rahat ol.

-Bu durumda, benim teklifimi kabul etmezse süreç nasıl işliyor?
+en en ozet hali, eger hakli sekilde (baska evi yok vs gibi) cikartmak isterse dava acar, 7-8 ay sonra anca dava sonuclanir, kaybedecegin icin dava masrafini sen odersin (o da 3-5bin lira gibi bir sey). yani dava acarsa sen her turlu kardasin kira farkindan oturu. baska evi varsa (o eve tasinmak icin gecerli bir sebebi yoksa) filan cok daha zor hakli olarak cikartmasi. hatta genel olarak dava acip cikartmasi zor.

-Onun ve benim haklarım neler?
+senin hakkin: normalde %25 zam yapip oturmaya devam etmek ama bana kalirsa bu pek hakkaniyetli degil. (hos boyle ev sahibine ne yapilir sana kalmis)
+onun hakki: eger seni cikartip kendi oturmayacaksa seni evde 5.yilinin sonuna kadar tefe/tufe(veya bu yil icin %25) zamla oturmaya devam ettirir. eger kirani odemezsen tahliye davasi acabilir.
  • fakyoras  (25.10.22 23:03:59 ~ 23:06:00) 
@fakyoras
Vaktiniz için teşekkür ederim. Peki, 1 yıllık kira sözleşmelerinde 1 yıl dolmadan ihtarname çekildiğinde otomatik olarak yenilenmedigi dolayısıyla evden çıkarmaya hakkı olduğu bilgisi doğru mudur? Doğru ise de bu süreç "dava" ile işleyen, en az 7-8 ay süren bir süreç midir?
Doğru mu anlıyorum?

Teşekkürler.
  • slymene  (25.10.22 23:18:57) 
yarım avukat maldan eder.

boş tahliye taahhütnamesi gayet de geçerlidir.
  • gottacatchemall  (25.10.22 23:19:28) 
ev sahibiniz baştan o taahhütnameyi, ikinci sözleşmeyi imzalatarak zaten ne anasının gözü olduğunu kanıtlamış afedersiniz. özür dileyerek, kapısına hak ettiği ücretten daha azını vermesi için siz de bu konuda onun yasadışı uğraşına katkıda bulunmuşsunuz. bazen akıl tutulması olur, sizi kınamıyorum. ama adam belli ki fena halde paragöz.

yerinizde olsam bir avukata danışırdım. ya da adama belirli bir zaman verip (bir seneden önce param yok, taşınmam imkansız) gibi, biraz vakit geçirirdim. ama ev sahibi ile huzursuz olmak insanı evden de soğutuyor. geçmiş olsun.
  • lovemyself  (26.10.22 03:17:25) 
ihtarname göndermediyse hala şansınız var
12 aylık sözleşmenin bir kopyası sizde mi

boş taahhütname'ye tarih atmak zorunda, yok siz tarihi kiraladığınız günden sonrasına attıysanız yapacak bir şey yok
ama eğer kendisi elle yazacaksa adli inceleme talep edersiniz, evrakta sahteciliği göze alamaz
  • bir soru sorcam  (26.10.22 09:31:37) 
normalde kiracıları haksız bulurum ama siz 4bin(%60 zam) önerdiğiniz halde kabul etmiyorsa ev sahibi sıkıntılı.

tahliye tahahütnamesi işi bozuyor ama ben yine be bir şekilde anlaşmaya gitmenizi tavsiye ederim. önce siz de blöf yapın 4bini beğenmiyorsanız %25 yapıp geçerim beni çıkaramazsınız vb. gibisinden. kabul ederse 4 üzerinden gidersiniz.
  • nuisance  (26.10.22 09:39:05) 
Anlasma henuz belirsiz sureli degil o yuzden ya avukata gitmek ya da anlasmak lazim. Su an yasal olarak seni cikartabilir. Hem kontrat bir yili doldurmadigi icin hem de tahliye taahhutnamesi oldugu icin.


  • kuzey li  (26.10.22 10:37:05) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.