[]

Bulaşık teli ile parmağımı kestim. Tetanoz aşısı gerekli midir?

Merhaba
Gece gece deli dürttü çaydanlığı yıkayayım dedim. Yanık yeri vardı küçük yerde diye bulaşık telini koparayım dedim. O esnada elimi kestim. Tel kullanılmamıştı daha önce yani bulaşık kalıntısı vs yoktu telde.
Müçükken tetanoz aşısı oldum mu bilmiyorum. O yüzden yine bir kesik olunca mayıs 30 mayısta 1 doz tetanoz aşısı oldum. Yine 29 haziranda da 2. Doz aşıyı oldum. Şimdi çocukken aşıyı hiç olmamışım varsayarsam bu 2. Doz aşı beni korur mu yoksa 3. Doz tamamlanmadı diye gidip hemen aşı olmam lazım mı? 3 dozda tamamlanıyormul ya aşı 3. Dozu olmadığım için koruyuculuk var mı bünyede yok mu bilemedim


 
Kimse bilemez. Adam elini pasli demirle keser aşısı yoktur ama tetanoz olmaz, digeri ayağını yan basar asfalt bileğinini çizer tetanoz gelir bulur. Almak istediğiniz risk size kalmış.


  • ceann deas  (13.10.22 07:06:27) 
@ceann deas nasıl kimse bilmez. Yahu bu aşının şu kadar bu kadar diye belli süre koruyuculuğu olmuyor muydu?


  • yazdonumu  (13.10.22 07:10:35) 
Yakin zamanda kapidaki metal bir parca ile ayagimi kestim. Hemsire tetanoz suphesinin saplanma hallerinde ciddi oldugunu, kesiklerde onemsemediklerini soyledi.


  • sopiro  (13.10.22 07:41:15) 
@aman üstüme geliyorlar yok ilk kez kullandım zaten. Bulaşık vs yıkanmış tel değil.pas ya da yemek artığı yok yani. Ama bilgi açısından ben de bikaç ay önce okuyup öğrendim ki tetanozun pasla bir ilgisi yokmuş zaten. Clostridium tetani bakterileri yapıyormuş hastalığı.o bakteri evdeki bıçakta varsa misal onula elimizi kessek bile bulaşabiliyor anladığım kadarıyla. O yüzden paslı olsun olmasın tedbirli olmak iyidir. Benim aşı takvimine göre 3. Dozu aralık sonunda olmam lazım. 2. Dozla birlikte antikor var mı varsa ne kadar süre korunma sağlanmış oluyor onu öğrenmek istedim açıkçası. Yani yine gidip hemen aşı olmam mı lazım yoksa 3. Dozu normal süresinde mi olacağım onu anlamaya çalışıyorum.

@sopiro yani max 2 mm falan derinliğindedir kesikler. Bıçak kesiği gibi bişeyler yani
  • yazdonumu  (13.10.22 07:43:21 ~ 07:46:35) 
Yakın zamanda olmuşsunuz zaten aşı. 5 yıl koruması var en az aşıların diye biliyorum


  • bigcaptain  (13.10.22 10:25:40) 
@bigcaptain 5 yıllık koruma 3 doz tamamlanınca oljyor diye biliyorum ben de. Tek dozda bir koruma olmuyor diye okudum. 2. Dozu oldum ben 29 haziranda. Yani 3 buçuk ay önce falan oldum 2. Dozu


  • yazdonumu  (13.10.22 11:03:09) 
2. doz koruma süresi 1-3 yıl arası, 3. doz 5 yıl, 4. doz 10 yıl, 5. doz menapoz/andrapoz olana kadar.

Sizin için korkacak bir şey yok şu an, bu kadar evhamlı biriyseniz (ben de öyleyim) diğer dozları da olun da bari 5-10 yıl bu evhamı yapmayın.

Ayrıca senaryonuzda tetanoz virüsü olma ihtimali yok gibi bir şey.
  • John Bloor  (13.10.22 12:19:22) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.