[]

Başkanlığı mevcut Başkan, meclisi muhalefet kazansa ne olur?

Meclisin Başkanı yavaşlatma vs gibi herhangi bir yetkisi var mı yoksa Başkan çatır çatır istediği kararları alabiliyor mu?

Yani Başkan seçimi tekrarlar mı böyle bir sonuçta yoksa oyuna devam mı?


 
Meclisin pek de bağlayıcılığı yok başkanlık sisteminde, başkan hükümetini kurar ve çatır çatır işine bakar.

Anayasa değişikliğinde filan meclis oylaması ve çoğunluk lazım, öbür türlü KHK ile her istediğini yapıyor başkan zaten yeni sistemde.

Yanlışım varsa af ola.
  • John Bloor  (11.10.22 11:13:34) 
Cb kararnamesi ile bakanlık bile kuruyor adam meclisi şu anda da takmıyor zaten. Gene öyle devam eder yasa çıkarma konusunda. Meclisin üye seçtiği kurumlarin seçimlerinde çatışma olur. Bütçe kanunu sırasında çatışma olur. Kendi meclisi feshedemez ederse yeniden aday olamıyor. Meclis de edemez etse cb tekrar aday olur. Eski koalisyon dönemlerindeki gibi güven oyu ile hükümet değiştirme kalktığı için o zamanlardaki kaos yaşanmaz.


  • sanguine  (11.10.22 11:15:17) 
Cb kararnamaleri meclis onayına sunulur, meclis onaylamaz ise yasalaşmaz, meclis muhalefette olursa muhtemelen sistem çıkmaza girer, 1-2 yıl içinde tekrar seçim olur; ama olur da 400 milletvekilinden fazla bir şekilde meclis muhalafette olursa işte o zaman işler değişir.


  • gezegen olan pluton  (11.10.22 11:48:07 ~ 11:48:43) 
Olağan cb kararnameleri meclis onayına sunulmuyor yalnız, cb nin meclise ihtiyacı yok çoğu konuda. Ancak meclis aynı konuda aksi yönde kanun çıkartıp kararnameyi geçersiz kılabilir ille cb yi antagonize etmek isterse. Ama zaten meclisin mutlak çoğunluğu olursa dediğiniz gibi cb nin pek bir hareket alanı kalmaz.


  • sanguine  (11.10.22 12:02:21) 
Ülke kanunlarla değil, cumhurbaşkanlığı kararnameleri ile yönetilir. Bakan atamaları, kurum atamaları vs. sorunsuz ilerler.

Bütçe Kanunu filan gibi olaylarda epey tartışma çıkar, sonra enflasyon güncellemesi yapıp devam edilir. bütçe eksik/fazla verir ve herkes işine bakar.

Meclis ne ya köylü gibi, Cb ne derse o olur. Yok Cb kararnameleri meclis onayına sunuluyor yok bilmemen yok öyle şeyler...
  • babilfish  (11.10.22 13:52:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.