[]

Bu tüm muhasebecilerde böyle mi?

Ben o zamanlar öğrenciydim ama e-fatura/makbuz sistemine geçişi (artık zorunlu da oldu bazılari için yanlış bilmiyorsam) çevreyi korumak kağıt israfını önlemek için diye de duyurmuslardi.

Çalıştığım mali musavire çıktısını alıp elden teslim ediyorum hem kendi kestigim makbuzları hem de gider kalemi olanları. İsterseniz mail atın biz yine çıktı almak zorundayız onu, vergi dairesi öyle istiyor dediler. Zaten sorun götürmek de değil de biraz eski kafalılar bunu yanlış biliyor ya da nolur nolmaz vs diyerek eski usul devam ediyor olabilirler mi?

Ya da internet alisverislerinde de e-fatura düzenlenmiş olmasına rağmen basılı olarak da gönderiyorlar bazı yerlerde.

Bu bir zorunluluk mu gerçekten, herkes böyle mi yapıyor?

 
bu çevreyi korumak, israfı önlemek falan dünyanın en büyük yalanı. poşet için de böyle, e-fatura, e-makbuz için de böyle.

adam e-defter mükellefi, öyle noterden tasdikli kağıt defteri yok. ama vergi dairesi inceleme için defterini istiyor. defter elektronik, internetten sisteme yolladık, aç bak diyorsun, olmaz sen çıktısını alıp vergi dairene onaylat onu getir diyor.

tıyneti anlatabildiysem cevaba geçeyim. aslında delil kabul edilen o fatura pdf'i değil. elektronik fatura kesildiğinde oluşan xml dosyası. asıl resmi olan o. o da sistemde kayıtlı.

ama yukarıda da dedim. vergi dairesi gider belgelerini istediği zaman, "onun resmisi senin sisteminde kayıtlı zaten, aç kendin bak" diyemiyorsun, illa görecek. pdf'i görür, ikna olmazsa açar sistemden bakar. ya da en azından xml'sini bulmak için pdf'teki fatura numarasını falan görmek ister, o yüzden mecburen çıktı alıp dosyaya koyuyoruz.

eski kafalılık da var biraz. bir mükellefim var e-ticaret yapıyor, 900 tane fatura kesiyor ayda, bir o kadar da fatura alıyor. ben bunları sistemden excel olarak çekip işliyorum. çıktı almam demek ayda 4 top kağıt, 5-6 klasör, 1-2 toner, bonları tasnifleyip dosyalayacak en az bir personel demek. hadi bu tip masrafları mükelleften alıyorum zaten yılbaşında (kısaca defter parası derler buna, mükellefler bu ödemeyi yapmayı sevmez ama ben de bunu cebimden karşılayamam). masrafı bir tarafa israf değil mi, yazık değil mi? ama bunların çıktılarını da alıp dosyalayan çok meslektaşım var.
  • kibritsuyu  (05.10.22 19:55:53 ~ 21:06:40) 
Hala herkesin aynı ortamda, aynı standartları uygulamamasının da etkisi var. Kimi eliyle makbuz kesiyor, kimi yazar kasa fişi, kimi e arşiv, e fatura vs.

Bize gelen 10 tane e fatura var ama bir bakıyorsun taksici eliyle bir şeyler karalamış. Hepsini bir araya toplamanın en ilkel yolu maalesef çıktı almak oluyor.

Şirketler için durum bu.

İnternet alışverişleri satıcıya göre değişiyor. İrsaliye yerine fatura koyan var, sisteminde file upload özelliği olmadığı için poşetin içine atan var, müşteri mail adresini girmediği ya da sistemi mail atamadığı için çıktı alıp gönderen oluyordur.

Mağazalarda, pos ve kasa yazılımları güncellendikçe online faturanın kağıt israfına katkısı daha da artacaktır. Hatta bankaların dijital slip olayı yaygınlaşırsa ve kültürdeki "kağıdın kanıt niteliği" azaldıkça çok daha iyi olur.
  • nickini vermek istemeyen uye  (05.10.22 21:46:15) 
Mesele muhasebeciden değil maliyedeki memurdan kaynaklanıyor memur ekrana bakmak uğraşmak istemiyor. Evet dijitale geçilmesi çok faydalı oldu ve ciddi tasarruf sağlandı kağıt kullanımı azaldı sadece kendi açınızdan düşünmeyin büyük şirketler holdingler ve milyonlarca mükellef var poşetin parayla olmasida aynı şekilde artık eskisi gibi sağda solda poşet çöpü yok 25 kuruş çok şeyi değiştirdi keşke icecek ambalajlarınada depozito sistemi gelse


  • beemaker  (05.10.22 23:11:12) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.