[]

Kiracı haklı mı?

Bir dairemizi kiraya verdik. Bir ay önce kiracı taşındı. Taşınmadan önce dairemiz boyalıydı ancak bir iki yerde tadilat gerekiyordu. Kiracıya tadilatı yapacağımızı söyledik. Kiracı tüm dairenin boyanmasını istedi. Biz de dairenin halihazırda boyalı olduğunu ve boya gerekmediğini bu sebeple, boya yapmayacağımızı söyledik. Kiracı kendi isteğine göre daireyi boyadı, buna izin verdik. Çıkarken boya yapmasına gerek kalmayacağını belirttik.
İşin sorunlu kısmı şu ki, kiracı dairede bir ay kaldı ve dün kendi isteğiyle çıktı. Yaptığı tüm temizlik ve boya masraflarını bizden talep ediyor.
Kira kontratında da ilgili madde gereğince biz haklıyız.
Kiracı bize anahtarı teslim etmedi ve masrafı karşılamamızı istiyor.

Nasıl bir yol izlemeliyiz?

 
kendi istegiyle ciktigini nasil bildirdi? eger resmi yollaysa anahtarin kilidini degistirirsiniz, ucretini depozitodan dusersiniz. resmi yolla degilse pasa pasa kirayi odemeye devam eder.

1 ay sonra cikamaz daireden eger buyuk/gecerli bi sebep yoksa. ugrastirmak istiyorsaniz kabul etmeyebilirsiniz. kirayi alirsiniz.

temizlik ve boya masraflarini talep edebilir, her sey talep edilebilir bu hayatta ama bu vereceginiz anlamina gelmez, vermenize gerek yok.

kiraciya normalde en az 1 yillik sozlesmesinin oldugunu, ona iyilik yaparak erken sonlandirmasini istediginizi soyleyin. kalan aylarin kirasini almiyoruz daha ne yapalim bi de cebimizden boyali eve keyfe keder boya parasi mi odeyelim tarzinda bir sey diyebilirsin
  • fakyoras  (04.09.22 12:25:19 ~ 12:27:39) 
Kiracının haklı bir tarafını göremedim


  • gazozailacatmauzmani  (04.09.22 12:31:57) 
Mobilden yazdığım için edit yapamadım, kusura bakmayın.

Depozitoyu kiracının durumuna üzüldüğümüz için almadık. Ancak 2 kira peşin almıştık. Tadilat yapılan 2 duvarın masrafını verelim diyoruz ancak tüm dairenin boya maliyetini veremeyiz.

Soru: Kira kontratı 1 yıllık evet. Kira kontratının bize verdiği bir yetki mi var? Yani 1 yıllık kirayı talep etme hakkımız mı var? Bir ay sonra çıkmış olsa bile. Bilgimiz pek yok:(
  • Leonardo~Da~Vinci  (04.09.22 12:37:44) 
Kalan 11 ayın kirasını talep edin. 11 ayın kirasını öderse masrafını vereceğinizi söyleyin. Buna hakkınız var.
Durum anlattığınız gibiyse hem anlaşmayı bozup hem de para talep etmek yüzsüzlük.
Ama kiracı evin oturulamayacak durumda olması sebebiyle (rutubet, su akması vs.) çıkıyorsa masrafı sizden istemekte haklı.
  • michael_knight  (04.09.22 13:37:14) 
Belli ki evde yanlış bir şey var biri gidiyor daire beğeniyor 2 kira depozito veriyor, emlakçıya para veriyor, abonelikleri açtırıyor sonra da daire içindeki boyayı bir şeyleri beğenmeyip gene de cebinden para veriyor boyatıyor. Temizlik yaptırıyor. Sonra da bir ay dolunca çıkıyor.

evinizde sorun ne? bir iki yerde tadilat gerekiyordu deyip geçiştirmişsiniz. Evinizde nem mi var? rögar mı taşıyor? kombi mi bozuk?
  • denizgonen  (04.09.22 14:39:13 ~ 14:40:48) 
''Biz de dairenin halihazırda boyalı olduğunu ve boya gerekmediğini ''
''Kiracı kendi isteğine göre daireyi boyadı, buna izin verdik. Çıkarken boya yapmasına gerek kalmayacağını belirttik. ''

şu iki cümleniz sizin haksız olduğunuzu gösterir.
  • ahmet oturum cerezi  (04.09.22 15:34:38) 
merhaba. sorularınızda gayet haklısınız. detay vermem gerekiyordu, özür dilerim.
dairemiz 6 yaşında bir dairedir. üst kat. etrafı açık ve her taraftan balkonlu. rutubet yok, akıntı yok, bu yıl yeni doğalgaz çektik, dolayısıyla kombi vs. arızası da yok.
iki duvarda ufak tamirat gerekiyordu sadece, onları da zaten halledecektik. bunu belirtmiştim.
aramızda emlakçı yoktu.

önyargılarınızı kırma amacım yok. dilediğinizce düşünebilirsiniz. ben olanları yazayım.

kiracı neden çıktı? şöyle anlatayım.
evimiz tek bir aile apartmanı. ben, babam ve kardeşlerim bu apartmanı yaptık. her bir dairesi birimize ait.
apartman görünümlü ancak o tek bir ev. her bir dairesi de bir oda gibi misal olarak düşünebilirsiniz.
ailecek boş bir dairemizi kiraya verme kararı kıldık. ancak ve ancak az nüfuslu olması koşulunu ön şart koştuk. çünkü biz de az kişiyiz ve evimizde çok kalabalık olmasını istemeyiz.
kiracıya da, daireyi vermeden önce bunu defaatle tekrar ettik. şahitler karşısında söyledik. kiracı bunu kabul etti.
kiracı bize; kendisi, karısı ve bir çocuğuyla dairede kalacağını söyledi. biz de anlaşıp kontratımızı imzaladık.

sonra kiracı, köyden karısı ve çocuğuyla beraber, annesi babası 4 erkek kardeşi 2 kız kardeşi ile beraber gelip dairede oturdular.
şahitleri çağırdık. böyle anlaşmadığımızı belirttik. ilk anlaştığımız gibi 3-4 kişiye müsaade edeceğimizi ve geri kalanını kabul edemeyeceğimizi belirttik.
çünkü bu şekilde anlaşmamıştık. (bu anlaşmadan sonra isteğine göre boya yaptı. boyadan sonra parkelere, camlara ve mutfak dolabına boya püskürtmüştü, temizlikçi tutup daireyi temizledi. bunların da parasını istiyor.)
sonra kiracı annemi babamı ve kardeşlerimi kabul etmezseniz ben de dairede kalmam deyip çıktı. biz sadece kendisinin kalabileceğini tekrar tekrar söyledik.
neden bunu bile bile o kadar insanı getirmişti biz de anlamakta zorluk çekiyoruz.

evinizin bir odasını kiraya veriyorsunuz. az kişi olmasını şart koşuyorsunuz. kiracı kabul ediyor ve size 3 kişi olduğunu söylüyor. sonra 10 kişi getiriyor. her gün evinizin ortasından bir kalabalık gelip geçiyor. biz önceden bunu hesaba katarak az kişi olma koşuluyla kiracı kabul ettik.

durum aynen bundan ibaret.
  • Leonardo~Da~Vinci  (04.09.22 15:39:16) 
Son yazıya istinaden, kira hukukunu bilen ve kiracılarla çok uğraşan biri olarak yazıyorum.

Eğer sadece boyanın parasını verin çıkıyorum derse kabul edin gitsin. Yoksa başınıza iş alacaksınız. Evin içinde ev olur mu böyle saçmalık olur mu?

Dipsiz kuyuya doğru hızla düşüyorsunuz. Gerekirse üstüne para verin ama o insanları evinizden çıkarın. Bir daha da evinize birilerini falan almayın. 12 kişi getirdi diyorsunuz bela mı arıyorsunuz? Sorun kavga çıksa o 12 kişi ertesi gün 50 kişiye çıkar hiç merak etmeyin. Şahitler karşısında tamam eşyalarını topla kapının önünde iken vereceğim boya parasını de bitsin.
  • denizgonen  (04.09.22 16:29:18) 
@denizgonen +1

Eğer talep edilen boya ve tadilat masrafları mantık çerçevesinde makul rakamlarsa bir an önce evinizden ve ailenizden uzaklaştırın bu tipleri.
  • John Bloor  (05.09.22 11:40:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.