[]

Türkiye'de para biriktirmek mantıksız değil mi?

Merak ettiğim için soruyorum. İşsiz kalma veya hastalık gibi durumlar için makul oranda parayı kenara koymayı anlarım.

Ama gerçekten para biriktirmeyi ciddi takıntı haline getirmiş insanlar var. Para biriktiremiyorsan kazandığın paranın bir önemi yok diyeni de duydum.

10x kazanıyorsa 2x ile minimal bir hayat yaşayıp, 8x kenara atmaya çalışanlar size de garip gelmiyor mu?

Mevcut ekonomik koşullarda kenarda duran 15 bin liranin hiçbir değeri yok. Ama raket + ders alarak 15 bin liraya maç çıkaracak kadar tenis öğrenirsin. Bunun gibi örnekler çoğaltılabilir.

Her ay 10 bin kenara atıyor olsan, yılda 120 bin yapar, hadi çok iyi değerlendirdin 200 bin oldu. Bunu yıllarca sürdürmen lazım ki bir şeye yarasın. Halbuki 5-6 defa tatil yaparsın yılda, çok da güzel olur.

Kaçırdığım bir şey mi var?

 
Çok haklısın. Aynı şekilde düşünüyorum. Ama Türkiyeden başka bir ülkede yaşama şansı olmayan biri için mantıklı olabilir.

Yurt dışında maaşımın 10 katını veriyorlar. Türkiyede geçinemiyorum, birikimimden harcıyorum. Yurtdışına yerleşip bir süre 10x kazanıp 5x ini biriktireceğim. Birkaç sene sonra ömrüm boyunca kazanacağım parayı biriktirmiş olacağım. Şimdi 1x paranın yarısını biriktirmek için kendimi mahvetmeye asla değmez.
  • cek  (28.08.22 16:18:11) 
bakış açısı. her iki tarafın da kendine göre makul açıklamaları var.
maalesef günümüzde devletlerin vatandaşlarına sigorta, barınma, ulaşım vb. konularda sunduğu garantiler artması gerekirken gitgide azalıyor. insanlar da buna karşı önlem alarak para biriktiriyorlar, ki çok doğal bir tepki bence.

öte yandan kimileri de parayı kullanamadıktan sonra ne yapayım diye düşünüyor, ki buna ben de katılıyorum. hayatını yaşamaya çalışmadan para biriktirmek, onlarca yılını kredilere hibe etmek, her konuda ihtiyaç fazlasına kaçmak bence de mantıksız. bence ne zaman paramızı bir şeyler öğrenmek, yeni şeyler deneyimlemek, sosyal sorumluluk için harcarız, o zaman kurtuluşa ereriz.
  • lesmiserables  (28.08.22 16:18:37) 
Açıkçası bende bağımsız olma, hiç kimseden bir şey istemek zorunda kalmama takıntısı var. Döviz alıyorum, en azından değerini koruyor birikimim ve gerekirse kullanabilirim. Onun verdiği huzuru hiçbir şeye değişmem. Ama herkes için böyle olacak diye bir kaide yok.


  • peki madem  (28.08.22 16:36:00) 
Gayet mantıklı. Birikimi olmayanlar ek iş yapıyor artık. Özellikle istanbul'da 20k ve üstü geliri olmayanlar birikimini harcıyorlar


  • OrangeYellow  (28.08.22 16:37:19 ~ 16:37:58) 
Dusuncenize tamamen, orneklerinize kismen katiliyorum.

Benim arkadaslarim hep bu grind zihniyetinde. Zenginlesince normal yasamaya baslarlar diyordum ama yok hala daha fazlasini kovaliyorlar.

Ben 23 yasinda ilk isimdeyken 2 sene biraz fazla para biriktirdim, su an guvenlik agim var istedigim an istifa edebilirim ve sorun olmaz. Ondan beri mantikli bir birikim yapiyorum maasin 40%i falan, kalanini yiyorum.

Tenis ogrendim ve pahali da degil ayda 600 liradan 5 ay ankara'nin en buyuk kulubunde dersler. Geziyorum, egleniyorum, yeni hobiler ediniyorum. Ayda 120000tl kazanan arkadasım var gitti 8000 liralık oyun konsolu yerine 3000 liralık olanı aldı :)
  • aguen  (28.08.22 16:57:07) 
10x kazanıp 2x ile minimal bir hayat yaşamak çok saçma. Bu gençlik bir daha geri gelmeyecek. Yapacak dünya kadar şeyden hayattan kendini mahrum bırakmak enayilik olur.

Ancak bu ülkenin SGK her geçen gün biraz daha kötüye gidiyor. Her an artık çalışamayacak hale gelme ihtimalimiz var. Bu ülkede geçinebilmek için ikinci bir iş yapmak zorunda emekliler var. Üremeyi düşünüyorsan o çocuğa düzgün bir gelecek hazırlamak zorundasın ki bu iş çok pahalı hale geldi.

Bence kazancın 1 ya da 2 x'ini bir köşeye koymakta, ama kazandıracak enstümanlara da yatırmakta fayda var.

Hiç öyle 'ya bugünün 10 bini' diye küçümseme. Çığ gibi büyür o.
  • Mirket  (28.08.22 17:09:24) 
doğru yatırım fonları, altın vs ile uzun vadede düşük risk ile enflasyonun üzerinde kar ile birikim yapabilirsin. tl alıp vadeliye atarak sadece para kaybedilir.


  • orpheus  (28.08.22 17:17:36) 
ben buna çok katılmıyorum. eğer 20'li yaşların başında hayata atıldıysan, öncelik birikim + en azından bir ev araba almak özellikle bu çağda. 90 sonrası doğan insanların geleceği karanlık, kaos. şu an bile çalışan insanlar kiraları zor öderken emeklilikte ne olacağımız belli değil.

ama verdiğin oran bence de sağlıklı değil. en azından 5x birikim, 5x harcama olabilir. senede 5 defa tatile gitmezsin de 2 defa gidersin. aylık 1000 dolara yakın attığın para ile(15 bin demişsin, bu nedenle 1000 dolar dedim) 5-6 sene sonra kredi çekip bir eve girebilirsin. ben öyle yaptım mesela.

dolayısıyla denge önemli burada. gençliği yaşamak gezmek lazım ama bu devirde yaşlılığı da düşünmek lazım. 65 gibi aşırı yüksek bir yaşta kimseye muhtaç olmamak istiyorsan feragat etmelisin. erkeksen bir de bu dediğim muhtaç olma/risk faktörünü 3 ile çarp.
  • sarahkerrigan  (28.08.22 17:25:02 ~ 17:26:47) 
@orpheus

tl alıp vadeliye atmaktan bahsetmedim zaten. "Her ay 10 bin kenara atıyor olsan, yılda 120 bin yapar, hadi çok iyi değerlendirdin 200 bin oldu." burada "çok iyi değerlendirmek" ifadesi zaten bahsettiğin yatırım araçlarını kapsıyor. Sadece tutarı tl cinsinden söyledim.
  • sailor  (28.08.22 17:27:32 ~ 17:36:01) 
Finansal ozgur olup is hayatinin stresinden kacmak isteyenler haricinde çok mantıklı değil bence de.


  • essoist  (28.08.22 17:28:06) 
dediğinde haklısın ancak iki konuda nakit gerekebiliyor bazen
1) beklenmedik durumlar (işsizlik, sağlık konusu vs) için az bi para tutmakta fayda var
2) bazı yatırım planlarında krediye peşinat olarak nakit gerekebiliyor. örnek veriyorum 200 bin peşinatla aylık gelirin iyiyse rahatlıkla 1m'luk eve girersin. ama 200 binin yoksa sırf o yüzden 1 milyonluk ev fırsatını kaçırma ihtimalin var. o yüzden az da olsa bi nakit tutmayı öneririm her zaman.
ona dışında 10 kazanıp 8 biriktiren, harcamayan insana cidden üzülürüm. hani gidip araba alsa, ev alsa yine bi nebze, ama nakit biriktirmek için hayatını yaşamamak çok üzücü bir durum. her şey bir yana giden vakit kesinlikle geri gelmiyor.
  • roket adam  (28.08.22 18:00:59 ~ 18:01:44) 
Beklenmedik durumlar için para tutmak gerekir.
Mesela iyi cerrahların özel hastanelere gittiği, operasyonuna göre 50 bin'den ücretlerin başladığı ve meslektaşlarından bile para aldıkları düşünülünce tutmak gerekiyor.

  • pro9it9is9  (28.08.22 18:10:07) 
"Kaçırdığım bir şey mi var?"
bence buradaki sorun, dururunda bir suru varsayimin var ve hepsi cok uclarda.

"10x kazanıyorsa 2x ile minimal bir hayat yaşayıp, 8x kenara atmaya çalışanlar size de garip gelmiyor mu?"
mesela bu ornek. boyle bir seyi yapan kac kisi var ki? belki uzman doktorsundur, cok kazaniyorsundur, kazancinin %20'si yasam masraflarina yeter. ama genel olarak yaygin bir durum degil ve cok ufak bir azinlik uzerinden mantikli mi degil mi irdelemesi yapmak luzumsuz.

"Her ay 10 bin kenara atıyor olsan, yılda 120 bin yapar, hadi çok iyi değerlendirdin 200 bin oldu. Bunu yıllarca sürdürmen lazım ki bir şeye yarasın. Halbuki 5-6 defa tatil yaparsın yılda, çok da güzel olur."
yoo, ben sahsen o parayi bir ev veya arsa icin pesinat yapmayi tercih ederim, otel/restoran isletmecisini zengin etmektense. ozellikle 30'lu yaslardan itibaren insanin cevresi degisiyor ve tatile gitme, havali mekanda yemek yeme falan ayni doyumu/prestiji saglamiyor. onun yerine seckin bir mahallede yasamak istiyorsun, evin genis ve ferah olsun istiyorsun vs vs. bunlar da para biriktirmeden olacak seyler degil.

"Mevcut ekonomik koşullarda kenarda duran 15 bin liranin hiçbir değeri yok"
doviz olarak biriktir o zaman? turk lirasinin deger kaybetmesinden "o zaman para biriktirmek sacma, savur gitsin" sonucu nasil cikti anlayamiyorum.
  • hot potato  (28.08.22 18:36:05 ~ 18:38:30) 
neredeyse hiç haklı değilsin. para biriktirenler tl olarak biriktirmiyor.
ayda 2000-3000 atan adam dolar atıyor, altın atıyor veya yatırım fonu alıyor, temettü hissesi alıyor.

bunu 10 yıl 15 yıl yaptığında da şahane bir birikimin oluyor.

hiç finanstan anlamayan arkadaşım, üniversiteden mezun olduğu gündne itibaren cebindeki tüm fazla parayla euro aldı.
10 senenin sonunda nişantaşında 4+1 ev satın aldı.

ki daha akıllıca kullansa 2 tane alırdı o evden.
biriktirmek yapılabilecek en akıllıca şeydir.

o parayla gittin 1 tatil yerine 4 tatil yaptın.
ee eline ne geçiyor? dünyayı dolaşmayı, 3 günlük 2 günlük tatil yapmayı bu akdar matah bişey sanmayın. asıl kıymetli olan şey oralarda 4 ay 5 ay vakit geçirmek. 2 günlüğüne romaya gidince bir şey kazanmış olmuyorsunuz.
  • whatdreamsnevercome  (28.08.22 18:58:40) 
Biraz kültürel bir şey de bence, bu ülkede yaşayan çoğu insanın bir iki üst neslinde bir göç hikayesi var, iç göçleri de katarak söylüyorum. Az olmayan bir kısmı da zorunlu, yani ölümden savaştan kan davasından falan kaçılıyor. Doğrudan buna bağlanıyorum ancak, kültürel derken bağlantılı gördüğüm kısmı aslında "serbest piyasa ekonomisi"nin Türkiye'ye ithal edilmiş olması. Yani burada oluşmadı ve insanlar bir anda böyle bir sistemin içinde buldular kendilerini. Göçlerle beraber böyle ani bir değişim ister istemez nesilden nesile de taşınan bir endişe yaratır insanlarda. Kaldı ki Türkiye hiçbir zaman stabil ekonomik şartlar ve güvenceler sunabilen bir ülke olmadı, onu da katınca, işte orada mantık devreden çıkıyor diye düşünüyorum. Biriktirilen para işlevi görmekten çok "çokluk, koruyuculuk" olunca mantıksız da olsa onu büyütmeye çalışırsın.


  • encokbenisevinnolur  (28.08.22 19:01:59) 
200 bini attin kenara, madem bi sey olmuyor e surdur o zaman bi kac yil bunu. su ekonomik ortamda 5-6 kere tatil yapmaktansa 200 binimi atarim kenara dursun.

15k degeri yok tabii ama alirim dovizimi tutarim kenarda, tenis icin olup bitmiyorsam bunu yaparim. olup bitiyorsam da bi kereligine harcar sonraki 15leri yine atarim kenara.

10x kazanip 2x harcayan da paraya bagli. yuksek bi paraysa insan gibi yasatiyorsa o 2x, harcar onu gerisini kenara. bir suru zengin niye calisiyor saniyorsun hala. bos mu duramiyorlar. ya da cogu zengin youtuber neden gundemden dusmemeye calisiyor. ekstra lukslerini finanse etmek icin mi saniyorsun. amiyane tabirle akarken dolduruyorlar iste.

biraz gerceklerden uzak buldum duyuruyu. cimrilik ayri sey, birikim ayri sey. sen bunlari karistirmissin bence. har vurup harman savurdugum gunlerim guzeldi ama keske daha tutumlu olsaydim diyorum hep.
  • Kittie  (28.08.22 19:05:02) 
merak edip baktım, Nişantaşı'ndaki en ucuz 4+1 ev 17 milyon lira. üniden mezun olup ölene kadar da para biriktirsen 1 milyon dolar biriktiremezsin, ha aileden 16 milyon tl kalır üstüne 1 milyon da sen koyarsın tabii ki alırsın :) onun dışında bizim kültürümüzde hayattan zevk alıp para harcama kültürü zaten yok, varsa yoksa kenara koyacaksın ki bir sonraki göçte zor durumda kalmayasın. yani yılda 1 kere tatile gitsen ne olur kafasıyla ölüp gidiyor insanlar ve okumuş insanların olduğu bi sitede bile çok var o tarz insanlar gördüğün gibi.


  • roket adam  (28.08.22 19:13:40 ~ 19:37:32) 
Para biriktirirken değersiz de harcarken de değerli değil ki? Ben şahsen ülkedeki sosyal ortamların kalitesinden de hiç memnun değilim. Bu açıdan kendi kapalı hayatımı istediğim hale getirmeye çalışıyorum, çünkü dışarda yaptığım etkinliklerden de zevk almıyorum. İnsanlarda tuhaf bir kimlik bunalımı var, bu ortamda sosyalleşeceğime elde avuçta ne tutsam kardır gözüyle bakıyorum.

Diğer taraftan geliriniz sabit. Biriktirirken paranızın değerini koruyamasanız da, harcadığınız senaryodan daha iyi bir durumda oluyorsunuz. Neticede evet birikim başınızı arşa erdirmiyor, ama harcayarak iyi bir hayat yaşadığınıza inanabiliyorsanız ne mutlu size... Ben çoğu şeye "bir de üstüne para mı vereceğim" gözüyle bakıyorum son birkaç yıldır.
  • akhenaten  (28.08.22 20:17:24) 
@roket adam, 8 ay önce 3 milyon tl'ye alıp içine 500 bin lira civarı tadilat yaptırdı.


  • whatdreamsnevercome  (28.08.22 20:24:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.