[]

botla başka ülkeye geçmek

bu işi yaparken nasıl yakalanıyorlar?

mesela zodyak bota motor takıp gittiler. devriye gezen sahil güvenlik ekipleri mi yakalıyor? peki koskoca denizde nasıl denk geliyorlar? Botta herhangi bir elektronik tesisat vs olmadığı halde sahil güvenliğin radarlarında görünebiliyor mu?

ya da mesela karaya ulaşmak sorun değil de, asıl ondan sonrası mı problem? mesela izmir'den atina'ya geçmeye çalışıyorlar, kıyıya tam ulaştıkları sırada mı dikkat çekiyorlar? ya da mesela hangi rotayı kullanıyor mülteci kaçakçıları? hep aynı yeri kullandıkları için orada ekstra güvenlik var falan mı?

denizle ilgim senede bir gidip üç-dört tatil yapmaktan fazla değil. o yüzden merak ediyorum. koskoca denizde nasıl yakalandıklarını.

(marmaris'e gelen bir kamyon dolusu mülteci haberini gördükten sonra bu soru aklıma geldi, acaba oradan yunanistan'a mı geçmek istiyorlar diye. ama öyle olsa daha makul rota kullanmazlar mıydı)

 
Datçadan kos adası 14-15 km uzaklıkta neticede atinaya gitmiyorlar doğrudan, bir şekilde kendilerini adalara atmaya çalışıyorlar, e bunu önlemek için de yunanistan devriye atıyor, radar, gece görüşü, ısı görüşü kullanıyorlardır


  • freebird5406_2  (09.08.22 12:44:13) 
adim atmamalari gerekiyor, o yuzden denizde durduruyorlar, botlarini batiriyorlar. adim atarlarsa o bota geri bindirip gonderemiyorlar cunku. multeci statusu kazaniyorlar ve yillarca o ulkedeler artik. o yuzden boyle ada ulkelerinin en buyuk amaci hic karaya cikmamalaridir multecilerin. karaya ayak bastiklari an game over.


  • baldur2  (09.08.22 12:48:15) 
Hocam ilk olarak açık deniz. Koca denizde nasıl görüyorlar diye düşünme. Orman değil ki bu ağaçların arkasına saklana saklana gitsin. İkinci olarak radarların çalışma prensibi elektronik tesisatı tespit etmeye yönelik değil. Radar bi dalga gönderir. Dalga cisme çarpıp geri geliyorsa "Bir cisim yaklaşıyor efendim" diye uyarır. O cismin ne olduğu önemli değil. Radarın gönderdiği dalgayı sönümleyecek bir yüzeye sahip değilse (hayalet uçakların olayı bu) belli bir boyutun üzerindeki her türlü cismi tespit eder.

Sivil havacılıkta kullanılan radarlar daha farklı. Örneğin kuleden uçağa bir sinyal gönderilir. Uçak bu sinyali alıp cevap döner. Eğer uçağın güç ünitesi tamamen devre dışı kalırsa o zaman bu sinyali dönemeyebilir. Gerçi büyük uçakları çoğunda RAT sistemi oluyor. Ram Air Turbine yani. Bu da uçağın tüm elektrik sistemi bozulursa uçağın altından çıkıp elektrik üreten bir pervane gibi bir şey. Bu sayede uçağın kara ile iletişimi ve haliyle radara cevap dönme işlemi bir şekilde hallolur. O da bozulduysa o zaman sivil havacılık radarı bu uçağı tespit edemez.

Askeri radarlar ilk söylediğim mantıkta çalışır. Uçağın veya başka bir gök cisminin cevap dönmesini beklemez. Dalgayı gönderir. Cisimden seken dalgayı toplayıp konuma ulaşır.
  • himmet dayi  (09.08.22 12:49:08) 
Fas'tan İspanya'ya geçmeye çalışanların belgeselini izlemiştim. Kameralarda kabak gibi gözüküyorlar. Siz de bulup izleyin.


  • dissendium  (09.08.22 12:54:56) 
bence yakalananlar, geçenlerin küçük bir kısmı.

Büyük ihtimalle arada bir kısmını yakalıyorlar.
  • burfak  (09.08.22 13:10:42) 
Mülteci kaçakçılığı için yakın lokasyonları tercih ediyorlar. Ege Denizi'nin hava şartları ve küçük bir bota kapasitesinin çok üstünde kişi alındığı düşünülürse öyle çok uzak yollar gitmeleri mümkün değil. Yunan Sahil Güvenlik ekipleri de bu geçiş lokasyonlarında sürekli devriye geziyor. Devriye teknelerinde radar + gece görüş kamerası + termal kamera gibi donanımlar bulunuyor. Radar ve termal kamera yakalamak için en çok kullandıkları ekipmanlar.

Kaçakçılar dalgasız ve sakin havalarda gitmek zorundalar, bu havalarda radar görüşü çok yüksek. Sahil güvenlik rahatlıkla yakalayabilir.

Daha da teknik düşünürsek, radar sinyallerini iyi yansıtmayan, ısı izi bırakmayan tekne imalat teknolojileri de var. Böyle bir tekneyle Yunan sularında seyir yapınca Sahil Güvenlik doğrudan gelip inceleme yapıyor.

Kısacası istedikleri taktirde kuş uçurtmayabilirler. Ama Yunanistan gibi üzerinde yerleşim olan 220'ye yakın adaya sahip bir ülkenin binlerce mil karasuları oluyor. Tamamını korumak çok maliyetli.
  • mrmlq  (09.08.22 14:00:33) 
botla çok uzun mesafe gidemezsin ve çok açılamazsın. yakıt kapasitesi sınırlı, ağır bir bot hızlı gidemez ve akıntıya karşı direnci de hiç yoktur. akıntı botu alır götürür. bu yüzden ancak belli kısa noktalar arasında kullanılabilir. bu rotaları da sahil güvenlik biliyor ve sürekli devriye atıyor.

ayrıca üzerinde 7-8 kişi olan bir bot radarda görünür veya termal kameraya yakalanır.
  • orpheus  (10.08.22 00:08:18) 
Hergün binlerce kişi ege denizinden ve Edirne'den Yunanistan'a geçiyor o yakalananlar buzdağının görünen kısmı o kadar yoğun göç var ki hangi birini yakalasınlar? Ayrıca yakaladılar ne olacak Yunanistan Türkiye gibi mülteci kabul etmiyor göçmenlerin hedefi kendilerine iltica ve ikamet hakkı veren batı Avrupa ülkeleri bu yüzden yakaladıkları göçmenleri kanunsuz ve insan haklarına hiçe sayarak açık denize terk ediyorlar


  • beemaker  (14.08.22 01:52:25) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.