[]

Sigara illa bağımlılık yapar mi?

1 aydır sigara içiyorum fakat günde 4 dalı hiç geçmedim. O da 2 kere oldu. Genelde haftanın üç dört günü günde 2-3 dal yetiyor. Bazen günlerce içmesem bile aramıyorum. Genelde alkol Ya da kahve çayın yanında açık havada eşlik etmesi adına, keyif için içiyorum. Marlbora Blue Touch, Touch One ve Parlemient Blue dışında bir sigara içmedim şimdilik.

Sigaranın her türlüsü zarar fakat günde 2-3 dalı geçmemek ve bazen günlerce ara vermek de bağımlıkığa giriyor mu? Günde 1 paket içenler ve daha fazla içenler var malum. 1 aylık süreçte tiryakilik olmadıysa zamanla da olmaz sanırım?


 
Neden içtiğin önemli.

Ağır stres durumunda sayıyı artırmayacağının garantisi bence yok.

Ben resmen tutunmuştum sigaraya. Dört elle yapışmıştım. Bir gecede bir bütün paketi içecek kadar kafayı yemiştim.

Kendini iyi gözlemle derim. Bağımlılık önce beynin davranışıdır, beyin isterse her şeye bağımlı olabilir. Kendini iyi gözlemle.
  • muhayyer divan  (27.07.22 03:30:57) 
20 yildir gunde bir paket ictigim de oldu bir sene icmedigim de. hic aramiyorum. kesinlikle bagimlilik yapmadi yapmiyor. 20 yasindan once hic icmedigim icin olabilirmis


  • tunaktunaktun  (27.07.22 05:09:40) 
oksijen de bagimlilik yapiyor, birakamiyorsun.

ben arada arkadaslardan otlanirdim, son 1 senedir de arada paket aliyorum. ayda 1 paket iciyorumdur. alkol alip cakirkeyif olmadigim zaman canim cekmiyor. aklima bile gelmiyor bir sigara yakayim diye.
  • antikadimag  (27.07.22 05:39:08) 
Günde 4 dal dahi olsa, kahve vb yanında keyif almayı sağlayabilmek için o uyarıcıya ihtiyaç duyuyor olmanız zaten meselenin kendisi. Günlerce içmeseniz bile nihai sonuç olarak yine içiyorsunuz. Mesela 20 yıldır içiyorum ama bağımlılık yapmadı demiş üstteki duyurucu ama o uyarıcı yirmi yıldır aralıklarla da olsa hayatında. Bağımlılık bu uyarıcıya ihtiyaç duymak ve hayatına dahil etmek değil mi zaten? O olmadan keyfi yetersiz bulmak, keyif alamamak, sıkıntıyı ve stresi atamamak gibi gibi...


  • Phoebe  (27.07.22 07:01:08 ~ 09:19:19) 
sigaraya aynen bu sekilde baslaniyor zaten. yolun basindayken birak lutfen. yoksa 3 dal 6 dala, 6 dal 10 dala, 10 dal 15 dala, 15 dal bir pakete cikacak.

not: 17 senelik icici
  • nibba  (27.07.22 07:48:40) 
Ben bununla ilgili bir duyuru açmıştım zamanında. Kişiden kişiye değişiyor bence. nibba'nın yazdığı ortak kanı: 3 dal 6 dala çıkar 6 dal 10 dala vs vs sonra günde bir paket içer olarak bulursun kendini. Ama herkeste böyle işlemiyor, genelleme yapmamak lazım.

Ben 13 14 yaşlarında tek tük içerek başlamıștım, her gün içemiyordum elbette. Üniversitede 18 yaşında paket taşımaya başladım ama günde 2 3 taneyi geçmiyordu. Arada 2 3 ay hiç içmediğim oluyordu. Ama ciddi ciddi 18-25 yaş arasını günde 2 3 en fazla 4 sigarayla geçirdim, arada dediğim gibi aylarca hiç içmediğim de oldu. Hiç de artmadı yani öyle 6 10 15 20 diye gitmedi. Sonra otlakçılığa döndüm sadece arkadaşların yanında içiyordum paket almıyordum. En sonunda komple bıraktım 2 yıla yakın oldu bir tane bile içmedim ve gerçekten içmeyi en çok sevdiğim ortamlarda dahi içmeyi reddettim.

Annem de kendimi bildim bileli günde 1 2 tane içer akşam yemeğinden sonra o da. Genetik bir şey de olabilir. nibba'nın dediği insanların en az %95'inde geçerlidir elbette ama herkeste aynı işlemiyor.

Bununla birlikte, nibba'nın yolun başındayken bırak önerisine kesinlikle katılıyorum. Daha 1 ayda bu %5'lik dilimde olup olmadığın anlașılmaz. Şimdi bir paket içen kimse 1 ayda bir pakete çıkmamıştır emin ol. İnanılmaz büyük bir kumar oynuyorsun. Oynamaya devam edersen kaybetme ihtimalin ve günde 1 pakete çıkma ihtimalin çok yüksek. Ama bu kumarı kazansan bile kaybetmiş olacaksın, günde 2 3 sigara da zararlı. Son dönemlerde haftada 5 6 sigara içip bir anda tamamen kesen biri olarak söylüyorum, günde 2 3 tane de içsen sonuç olarak bir sigara içicisisin.
  • signore  (27.07.22 08:45:52) 
Ben de böyle başlamıştım sigaraya.


  • plutongezegendegilmi  (27.07.22 09:14:52) 
Sigaraya başladığımda günde 1 tane içiyordum 6 ay boyunca.


  • mg3929  (27.07.22 09:34:58) 
Bunu daha iyi anlamak için sigaranın ya da diğer uyarıcıların/uyuşturucuların nasıl bağımlılık yaptığını bilmek lazım, beynin serotonin resaptörleri sen bu maddeleri kullandıkça bunlara duyarlı hale gelmeye başlar, bu kaçınılmaz bir süreçtir, yani senin serotonin salgılamam için bu maddeleri kullanmak gerekir, bağımlılık da burada başlar. Süreç bu maddelerin gücüne göre ya da kullanım sıklığına göre değişir ama düzenli kullandıkça illa ki bağımlılık yapar.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (27.07.22 10:00:34) 
hic paket almadim disari ciktigimizda ozellikle alkol varsa arkadaslardan 1-2 otlanirdim. puro, captain black filan da ictim. alkol olmayan ortamda eger cok dert yoksa aklima bile gelmez ama eglenceli, dansli, alkollu guzel bir ortamda 2-3 dal icerdim. simdi pek oyle ortamlarda bulunamadigimdan firsat olmuyor bir de yanimda sigara icen pek kimse de olmuyor. oyle olunca aramiyorum, aklima bile gelmiyor. sanirim yaklasik 15 senedir boyle bir iliskimiz var sigarayla. yani bagimli olmamak mumkun ama bu bir kumar, nasilsa bagimli olmuyorum diye gelisine icerseniz bir bakmissiniz her gun 2 paket aliyorsunuz. cunku tiryakiler genelde boyle basladiklarini anlatiyor hep.


  • in vino veritas  (27.07.22 10:29:58 ~ 10:31:12) 
Ben de 14 yaşlarımda ara ara içerek başladım. Lise dönemi boyunca ara ara paket taşıdım bazen otlandım. Bir yerlerde oturuyorsak sürekli içiyordum, okul çıkışında da öyle ama evde nadiren içerdim. Bazen hiç aramadığım oluyordu bazen yoksunluk çekiyordum. Geçen sene eylül-kasım arası çok içtim ama hem çok içilen ortamlarda bulunmam, üstümün başımın eskiden daha fazla kokması, sürekli duş alma ihtiyacı hissetmem, eskisi kadar içmek istemememden dolayı kasım ayında bıraktım. O zamandan beri içmiyorum. Alışkanlıklarınıza, yaşadığınız stresli dönemlere göre değişir. Eskiden ne zaman stres yapsam sigaraya sarılıyordum, içince stres yaptığım şey çözülmüyor sadece kendime zarard. Yol yakınken bırakın bence.


  • black holes in the sky  (27.07.22 11:03:06) 
Yıllardır sosyal olarak içiyorum.
Türkiye'ye tatile geldiğimde bazen iki günde bir paket gidiyor. Sonra 1 ay falan icmiyorum.

Misal geçen hafta sonu dışarı çıktık diye içtim. O günden beri içmedim. Gelecek haftasonuna kadar içmem (disari cikacagim).

Kısacası kişiye bağlı biraz. Bazen canim istiyor ama kendimi durduruyorum çünkü bagimlilik sevmiyorum. Misal dün canim istedi ama almadım.

Evet insanlar aynı benim gibi basliyor da ben 7-8 yıldır bu sekildeyim, bazen aylarca içmediğim oluyorum.
  • logisticsmanager  (27.07.22 11:12:22) 
sigara öyle bela bir şey ki böyle başlayıp bir bakmışsun günde 1 paket.

ben şu anda günde 1 paket içiyorum. yaklaşık 17-18 yıldır içiyorum bu laneti ama 1 yıl içiyorum, 1 yıl içmiyorum mesela. öyle bir ilişkimiz. sonsuza kadar asla bırakamadım hiç.
annem 17 sene önce bıraktı ilk torunu doğduğunda. halen şimdi bir tane yaksam manyak gibi hiç bırakmamış gibi içerim yine diyor.

bence yol yakınken dön bu sevdadan.
  • teritori  (27.07.22 11:21:48) 
beyin öyle çalışmıyor, kimyasala bağımlılık duyuyor, nikotin uyarıcı bir madde, akşam içtiğinizde uykunuzu açar, sabah uyanmaya çalışırken çat yakarsın bir sigara kendine gelirsin (kahve gibi) hele ki yoğun bir işte çalışıyorsanız beyin yorgun olmayı sevmez çok aşırı çalışmayıda sevmez, uyuşayı da sevmez (alkol kullanımlarında neden daha fazla sigara içtiğimizin yada ben sadece alkolleyken içiyorum'un nedeni bu) bu durumlarda beyni uyarıcılarla besliyoruz, genelde kafein, tein, ginseng vs. gibi şeylerle.

sigara bu konuda en kolay ulaşılabilinen uyarıcı, sokakta birinden isteseniz çıkartıp bir dal veriyor. bakkallarda tek dal sigara satılıyor (bazen puro gibi, bazen açık paket)

yine sigara eroin, cocain'den sonra psikolojik ve fiziksel 3 ncü en yüksek bağımlılık değerlerine sahip.

yıllarca uyuşturucu kullananlar bu işleri bıraktıktan bir kaç yıl sonra tekrar kullanmak (alkol hariç o da ilginç bir bağımlılık) akıllarına gelmezken, 20 yıl önce sigarayı bırakanın ara sıra rüyasına girecek kadar güçlü bir bağımlılık oluşturuyor.

Bu nedenle bence en çok korkulması gereken bağımlılık yapıcı.

haftada bir türk kahvesiyle bir dal sigara içiyorsan sorun yok, fazlasını içiyorsan zamanla bağımlılığa doğru giden bir yol. biz bağımlılarda böyle böyle başladık, aylarca bir iki dal sigara tırtıklayarak babamızdan falan. hatta ilk başlarda nefret de ettik kokusundan tadından vs.


şu yaşına kadar gelip (kaç yaşında olduğunun hiç bir önemi yok) hiç kullanmadıktan sonra ne kaybettin ki? yada son bir aydır içerek ne elde ettin?

hiç başlamadıysan hiç başlama, ağzına dahi sokma, ne gereği var ki? bağımlılık kadar kötü bişi yok, sadece sigaraya, narkotik maddelere değil, insanlara, ekranlara, yemeğe herşeye bağımlılık kötü bir şey, neye bağımlı olur isen hayatını ona göre planlıyorsun.

günde iki paket sigara içen biri kuzenim al pasaport'u amerigaya gel, 15/20 gün buraları bir gör tatil yap falan dediydi de 12 saatlik uçuşta naapcam sigarasız diye hiç bulaşmadım bile.

2 saatten fazla süren toplantılarda daralmalar bunalmalar, dikkat dağınıklığı, yorgunluk hissi vs.

boş ver sen, bu yaşa kadar sigarasız geldiysen bundan sonrada devam edersin, hayatından hiç bir şey kaybetmezsin, sigara kaybettirir.
  • selam  (27.07.22 11:24:30) 
Paket taşımaya başladıysanız, başkalarının ikram ettiğiyle yetinmiyorsanız bağımlılık yaratabilir. İçmeye devam ettiğinize göre hoşlandığınız bir şey, keyif de alıyormuşsunuz. Keyifsizken keyfim yerine gelsin diye yakarsınız bir tane. Keyifliyken zaten yakarsın, bu döngü bağımlılığa evrilir. Kendinizi kandırmayın, yol yakınken dönün.


  • Tutkun  (27.07.22 11:42:04) 
Hep böyle başlar. Bağımlı adayısın.


  • adwokat  (27.07.22 12:39:42) 
Bana da hiç bağımlılık yapmıyor. Mesela her yaz yazlıkta 3 ay günde 1 paket sigara içerim, dumanını içimede çekerim ama kışlığa geldikten sonra bir dahaki yaza kadar 9 ay ağzıma sigara sürmem, hiç aramam.
Muhtemelen 24 yaşında sigaraya başladığım için çünkü başka açıklaması yok.

  • les yeux blanches  (27.07.22 16:45:31) 
20 senedir icerim. bazi gunler hic icmem bazi gunler sosyal icicilik, yarim paket icerim. 10 yil once eski isyerimde bir eleman molada gorup sen sigarayi mi biraktin demisti sigara icmedigimi gorunce. ben de "yoo canim istemiyor" deyince epey sasirmisti. dedim "molada sigara icmek diye bir zorunlulugum yok, ben onun esiri degilim, ne zaman istersem o zaman iciyorum".


bu hala boyle, simdi slim iciyorum disarda filan da. ama 1 senedir bir karton anca bitirmisimdir oyle diyeyim.

niye iciyorum? seviyorum cunku.
  • supergirl  (27.07.22 17:57:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.