[]

Lazer Sensörle Mesafe Ölçümü

merhaba,

bi sünger üretim fabrikasında süngerin kalınlığını ölçmek için bir sistem üzerine çalışıyoruz. daha önce lazer sensör denedik fakat, istediğimiz sonucu tam olarak alamıyoruz. yani yaklaşık 1 cm'lik sapmalar olabiliyor. şimdi ultrasonik sensörleri denemeyi düşünüyoruz fakat onların randımanı nasıl olur acaba? yani yine lazer sensörler gibi hüsran olmasın istiyoruz. aslına bakarsanız lazer sensörle ölçüm yaparken de tam olarak ölçüm yaptığımızdan emin değiliz. yani konveyör üzerinde yeni dökülmüş sünger yürürken lazerin altından geçtiği andaki değeri ekrandan okuyup daha sonra bandın sonunda okuduğumuz noktaya yakın bi yerden metreyle ölçüyoruz ve sağlıklı bi yöntem olmadığı da aşikar.
tabi ki bir de süngerin rengine göre sensörün verimi de değişebiliyor. acaba daha kaliteli bi sensör mü kullanmamız lazım, ya da farklı bi tip sensör mü?

 
bildiğim kadarıyla sonic sensörler laserden daha da fazla yanılma payına sahip.

laserin doğruluğu zeminin rengine, ortamdaki ışık miktarına mesafeye göre değişse de illa bir yanılma oluyor her şartta ama 1cm az buz bişi diil. belli ki ortam şartları uygun değil.

lazer için olumsuz şartlar belki sonic için o kadar olumsuz olmayabilir öyle de bir ihtimal var ama bence yine de pek bişi beklemeyin.
  • chavezding  (15.06.10 10:26:38 ~ 10:27:42) 
Burada buna net yanıt bulmak zor. Bence aynı işi yapan bir fabrikayı ziyaret edin, nasıl bir yöntem kullandıklarını öğrenin.


  • samterk  (15.06.10 10:39:20) 
ultasonik sensörler kısa mesafede kolay kolay iş görmez, hele ki milimetrik hassasiyet isteyen işlerde kullanamazsınız.

Lazer sensörlerde hata payı ne ölçüdedir emin değilim ama ultrasonik sensörlerden daha hassaslar.

Benim çözümüm ise image processing, görüntü işleme. oldukça tatminkar sonuçlar elde edilebilir.

Ayrıca mekanik olarak ölçmek için de bir method var. potansiyometreye bağlı bir çubuk düşünün, sünger geçerken bu çubuğa belli bir açı yaptıracak. ilgili açı değerinin analog sinyalini dijitale çevirip yükseklik bulunabilir. Kaliteli bir DAC ile yapılan uygulamada başarılı sonuçlar elde edersiniz.

edit : ayrıca 12mikron hassasiyetli lazer sensörler bile varmış aşağıdaki linke bakın :

www.acuitylaser.com
  • kimlanbu  (15.06.10 20:06:59 ~ 20:10:21) 
tahribatsız muayenede ultrasonik yöntemler boşlukları bulmak için kullanıyor. sünger gibi her tarafı boşluk dolu bir malzemeyi bence hayatta ölçemezsiniz.


  • darknum  (16.06.10 00:44:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.