[]

Haftanın 7 günü çalışmak

Merhaba arkadaşlar şirketim ay sonu olması sebebiyle pazar dahil haftanın 7 günü işe gelmem gerektiğini, ve pazartesi günü izin kullanabileceğimi söyledi. Normal şartlarda her sene 1 günde olsa bayram tatilim olur ve haftalık izinime dahil olmazdı bu kez ise haftalık iznimi kaydırıp bayram tatilinde bir gün izniniz var havası yaratmaya çalışıldı. Öncelikle beyaz yakayım, kurumsal bir şirkette çalışıyorum sizin görüşleriniz benim için değerli ve motive edici sizce ne yapmalı ya da bunun yasal bir zemini var mıdır? Şimdiden teşekkürler.




 
Motive edici olarak, rızanız da yoksa iş kanununa aykırı her türlü bildirimin yasal olmadığını baştan bilmek gerekiyor. Ama uygulamada iş yerindeki genel anlayış, birlik olamama ya da - ağam ne derse odur, türünden arkadaşların tutumu işleri bazen zora koyabilir.
Tavsiyem (aynı durumda olan) bir kaç arkadaşla birlikte bunu üsttekilere anlatabilmek.
İş yerinde sadece sizin başınıza gelsiyse bu durum ayrıca inceleme konusudur. Arada başka etkenler olabilir.

Genel tatillerden kısma, girdi-çıktı yapma, fazla mesai ücretlerini vermeme, maaşı eksik yatırma, verdiği asgari ücretin iki katı miktarında iş yaptırma, salgın döneminde devletin maddi olarak destek olduğu belirli bir meblağın çalışanın elden geri işverene vermek zorunda kalması maalesef çoğu iş yerlerinin vaz geçemediği adet, gelenek ve göreneklerindendir.
  • Erva  (27.04.22 08:58:34) 
Pazar ve bayram da fazla mesai ücreti 2x olur, diğer zamanlarda 1,5 olarak hatırlıyorum. Size bu ücreti kuruşu kuruşuna yatırıyorlar mı?
Ayrıca aylık max 80 saat fazla mesai yapabilirsiniz. Fazlası yasal değil. 80 saati geçtiyseniz bu ay onu hesaplayabilirsiniz. Haftalık 45 saatin üzerine çalıştığınız her saat fazla mesai olarak sayılır.

Onun dışında senin sözleşmen nasıldı, yani bayram tatillerinde 1 gün iznim olur normalde falan demişsin. Normalde bayram toptan tatil. Demekki senin sözleşmen bayramda da çalışmanı gerektirecek bir sözleşme tipi sayılabilir. Eğer baştan kabul ettiysen bunları o zaman nasıl bir hak iddia edebilirsin bilmiyorum.

Eğer fazla mesai ücreti almıyorsan, bayramlarda da 1 gün izin hakkın sabitse o zaman izin gününde çalıştığın için izninin bayramdan sonraya aktarılmasını talep edebilirsin. iki tatil gününü aynı güne koymaları pek mantıklı değil.
  • zimbirik  (27.04.22 09:45:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.