[]

"Savaş ve Barış" okumalı mıyım?

Daha doğrusu dinlemeli miyim? Sesli kitap olayına başladım iki ay önce. Yıllardır neredeyse sıfıra inmiş kitap alışkanlığıma faydası oldu, birkaç kısa şeyle başladım. Sonra hep ötelediğim Rus edebiyatına başlayayım dedim.

Tolstoy'dan "İnsan Ne İle Yaşar"ı dinledim, hızlıca bitti zaten. Sonra "Anna Karenina"yı dinledim ama haddimi aşmak gibi olmayacaksa beğenmedim. Yani tamam, dönemin sosyete kültürünü anlatıyor, toplumun kadınları değerlendirme şekli, bazı psikolojik çözümlemeler, karakterlerin bazı siyasi-felsefi sohbetleri var, o dönemle şimdiyi kıyaslama şansı veriyor ama kitabın %90'ı sırf sayfa doldursun diye anlatılan boş olaylar. 37 saatimi harcadım buna ve 3 saatlik bir içerikle aynı mesajlar verilebilirdi diye hissediyorum.

Rus edebiyatı hep böyleyse hiç daha zorlamayım diyorum. Yoksa biraz daha şans verilir mi klasiklere?

 
Rus klasiklerinin çoğunu 15-20 sene önce okudum, şimdi öldürseler okuyamam. Rus edebiyatı hep böyle. Edebi değerleri var, okunsalar iyi olur falan, tamam ama keyif almak için ya da okuma alışkanlığınızı geri kazanmak için kendinizi zorlamanıza hiç gerek yok. Ne seviyorsanız onu okuyun, bilimkurgu okuyun, polisiye okuyun, çağdaş yazarlar okuyun.


  • kobuzchu kiz  (19.04.22 01:44:15) 
Zaman değişiyor. Eskiden bu klasik eserlerin mutlaka okunması gereken eserler olduğunun düşünülmesinin nedeni bunları okumadan bir insanın dünyayı anlaması ve yorumlamasının mümkün olmadığının düşünülmesiydi. Şimdi eğer filologsanız mutlaka okumanız gerekiyor ama onun dışında 100-150 sene önce yazılmış bu kitapları okuyarak entelektüel olmak mümkün değil. Yeni dünyanın yeni dinamikleri var ve bu dünyaya ait dinamikleri anlamayı kolaylaştıracak şeyler okumak lazım.

Okumanın amacı budur zaten, "bakın ben bunu okudum, şunu okudum" diyebilecek malzeme biriktirmek değil. Entelektüel insan dünyayı tanıyan insandır. İnsanlığın en erken devirlerinde henüz edebiyatın ortaya çıkmadığı zamanlarda bile bilge insan olarak değerlendirilen kişi hayvanları izleyip onların davranışlarını öğrenen ve hangi bitkileri yememesi gerektiğini bilen kişiydi.

O yüzden @kobuzchu kiz gibi bence de hoşunuza gitmediyse hiç zorlamayın, okumak zorunda değilsiniz, sizi bunları okumadığınız için ayıplayacak insanların da etrafınızda olmasına ihtiyacınız yok. Çağdaş şeyler okuyun ve canınız ne istiyorsa ona verin zamanınızı, hayat kısa.
  • mantheman  (19.04.22 02:22:41) 
Ben okumuştum aşırı pragmatist olmayan herkese de okumasını tavsiye ederim. Ayrıca yanlış hatırlamıyorsam BBC yapımı güzel bir dizisi de vardı birkaç bölümlük onu da izleyin derim hatta Gillian Anderson (X-files severler Dana Scully olarak bilir) da oynuyordu.


  • bartholomew87  (19.04.22 11:06:40) 
kitap okumanın amacı "bu kitap bana kullanabileceğim hangi bilgiyi verecek" sorusuna bir yanıt bulmaksa okuma.

dostoyevski, tolstoy ve benzerlerinin bugün dahi okunuyor olmasının insani duygulardaki beynelmilellik. psikoloji, toplumbilim, ahlaki çatışmalar, kullanılan dil ve betimlemeler ve estetik kaygılar gibi onlarca nedeni var.

tüm bunları bir kenara bırakın, kitap okumaktaki motivasyon salt o dönemdeki ve o bölgedeki insanları tanımak, düşünce tarzlarını, yaşamlarını öğrenmek bile olabilir. edebiyatı güzel yapan bir şey de budur. tüm bunları "bakın ben bunu bunu okudum" seviyesine indirgeyip eleştirmek bence yanlış.

edebi eserlerin insanlara bir şey öğretmek gibi bir görevi olduğunu sanmıyorum. ayrıca entelektüel kabul edilmenin tek bir formülü yoktur fakat bunlardan biri en azından edebiyattan ve dünya klasiklerinden haberdar olmaktır.

savaş ve barış elbette okunmalı. 2001 a space odyssey izlenmeli, beethoven dinlenmeli, pisa kulesi ya da notre dame katedrali görülmelidir. bunların değerini anlamak için bilmek gerekir. bunları değersiz bulan kişilere önerim öğrenmeye devam etmeleri olur.
  • bohr atom modeli  (19.04.22 13:13:32 ~ 13:26:16) 
Abi butun edebiyat bos muhabbet zaten, o kafayla bakarsak godfather,dovus kulubu bile bayiyor insani bu devirde.

Zorlaya zorlaya okumak lazim bazi seyleri. Kafani aciyor bir gun bir yerde bir olayi yorumlarken kafan oraya gidiyor.
Vizyon genislemesi oluyor.

Hayatimda peksimet gormuslugum yok, tonla kitaptan peksimetin ne bela bir sey oldugunu biliyorum.
  • divit  (19.04.22 14:10:32) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.