[]

Terapi alanlar

Online terapi ya da yüzyüze terapi arasında fark var mı? Ben yüzyüze daha iyi açılabildiğimi düşünüyorum. Haftaya bi online deniyeceğiz sanırım. Pek tercih etmiyorum, fark eden tarafları var mı?




 
Alandan biri olarak söyleyeyim. Bilimsel araştırmalar incelendiğinde genelde arada bir fark yok sonucu ortaya konmuş terapide etkililik konusunda.

Fakat kişisel olarak konuşursam özellikle beden dili, kılık kıyafet, mimikler, düşük internet hızı, ayakkabılar vs vs gibi sebepler ve yanyana olmanın verdiği enerji, tokalaşma vs. sebebiyle yüzyüze olanın daha etkili olduğunu düşünmekteyim. Ama literatür fark yok diyor.
  • westblack  (30.03.22 19:32:28 ~ 19:33:17) 
Açılma değil de karşı tarafın tepkisini canlı olarak daha net görmek daha iyi hissettirebilir. Ben aradaki fark olarak başka birşey hissetmedim


  • balllooon  (30.03.22 21:17:35) 
başta sizin gibi düşünüyordum ama birkaç aylık tecrübenin ardından, bir farkı olmadığını söyleyebilirim. açık fikirli olarak yaklaşırsanız sorun olmayacağını sanıyorum.


  • kaptankedi  (30.03.22 21:59:39) 
Ben yüzyüze başlayıp covid olduğum dönem iki hafta online devam etmiştim. Şahsen yüzyüzeyi tercih ederim. Beden dilini görüp o an terapi odasında olmak bana daha iyi geliyordu. Kendimi daha iyi ifade edebiliyordum.


  • jazzabel  (30.03.22 23:01:23) 
Her ikisinin de kendine göre avantajları var bence. Yüz yüze olanda hazırlanmak, gitmekve moda girmek biraz zor gelebiliyor. Ama evde zaten kafamızda dönüp duran düşüncelerin yaşandığı, kendi kendimize konuştuğumuz doğal ortamımızda kendimizi ifade etmek çok daha kolay. Moda girmek zor olmuyor.


  • megalomaniac  (30.03.22 23:28:43) 
Ekim ayından beri yüz yüze terapiye gidiyorum Ancak arada bazı seyahatler ve karantina hastalık gibi durumlar sebebiyle belki 10-12 defa da video call şeklinde seans yaptık.

Bence oraya gitmek o odada olmak ve karşınızda terapisti görmek bir süre sonra ciddi bir "güvenli alan" hissi veriyor. Evimin salonunda ya da çalışma masamda oturup bilgisayara bakarak açıkçası o rahatlığa erişmeyi başaramadım. Evin çağrıştırdıkları ya da ordaki ben ile terapi odasındaki hatta o koltuktaki ben bir değilim diyebilirim rahatlıkla. Hele bir de henüz uzanmadığım kenardan arada göz kırpan divan var ki o aşamaya gelince herhalde tamamen koyveriyor olurum içimdekileri. Oraya gitmek de bir ritüel 20 dakikalık yolda kendimi mental olarak hazırlanmış hissediyorum. Bir de tabi hiç yüz yüze görmediğiniz birine güvenim en hassas duygu ve düşüncelerinizi açmak zor olabilir ya da o güveni kurana kadar geçecek zaman uzayabilir.

Koronadan önce bir sene kadar terapi alıp terapistime de oldukça bağlanmıştım. O zamanlar Online yapılan terapiyi sigorta karşılamadığı için başka bir şehre taşındığımda terapiyi sona erdirmek zorunda kaldık. Sevgilimden ayrılmış gibi perişan olmuştum. O zaman online terapi imkanı olsaydı çok çok minnettar olurdum.

Bu deneyimlerimden sonra bir cümleyle soruyu cevaplayayım:
Online terapi ve yüz yüze arasında seçim şansı varsa yüz yüzeyi seçmeyi tavsiye ederim; hiç terapiye gitmemektense online terapi tabi ki de büyük bir nimet. Yani her halükarda imkanınız varsa yapın o terapiyi :)
  • bitanisanseversin  (30.03.22 23:34:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.