[]

Türkçe altyazılar niye geç çıkıyor, Arapça ve Farsça hemen çıkıyor?

Bir film ya da dizi için ne zaman baksam İngilizce altyazıdan bile önce Arapça ve Farsça çıkıyor.

Onlarda olup bizde olmayan ne, Türkiye'de uğraşan insan mı yok nedir yani olay?


 
Arapça konuşan ülke-insan sayısı ile Türkçe konuşan ülke-insan sayısını karşılaştırırsan cevabı bulabilirsin.


  • Kaleci Saçlı Forvet  (21.02.22 20:58:20) 
İspanyolca da Dünya'nın en çok konuşulan dili ama İspanyolca çeviriler de az.

Arapça ve Farsça ışık hızında çıkıyor. Hem de her sürüm için çıkıyor.

Ben bir de senkronizasyon uymazsa bir de altyazı senkronizasyonunu ayarlıyorum. :)
  • Cesario  (21.02.22 21:01:30) 
bağımsız altyazı çevirme işi ülkede bitme noktasına geldi. bunda hem ücretli platformların kolay ulaşılabilir hale gelmesinin hem de altyazı çevirmenliğinin para kazandırmamasının payı var.

bir süre altyazı çevirmiş biri olarak söylüyorum, özellikle düzenli dizi çevirisi insanı aşırı derecede yoran bir iş. önünüze notepad açıp ingilizce'den direkt çeviri yapsanız bile 45 dakikalık bölüm iki saat kadar sürüyor. en kötü çevirinin süresi bu, bu çeviriyle izlediğiniz herhangi bir şeyden keyif almanız da mümkün değil.

eski çevirmenlerin çoğu iş güç sahibi oldu, öğrencilik zamanlarındaki gibi boş vakitleri yok. online dizi izleme siteleri en son diziler için bölüm başına 50, filmler için 100 lira gibi komik bile olmayan fiyatlar teklif ediyordu çevirmenlere.

aslında bir sorun da altyazı çevirisi yapan insanların yeni nesle bayrak teslimi yapmamasıydı. forumlarda kendilerince müthiş gereksiz bir dizi/film altyazısı sahiplenme kültürü geliştirdiler. atıyorum game of thrones'u eşekherif çevireceğini duyurduysa başka kimse dokunamıyordu. alternatif çeviri yapanların altyazılarını sitelerde yayınlamadılar. bu sebeple küsen çok çevirmen biliyorum. işe hevesli genç insanları desteklemediler, çoğunun önü kesildi.

yani uzun lafın kısası evet uğraşan insan yok artık. belki tek tük vardır hala ama ben çok uzağım artık o tarafa, takip etmediğim için bilmiyor olabilirim. ücretli platformlar haricinde (stremio'da) ne zaman türkçe altyazıyla bir şey izlemek istesem bilmem ne programıyla otomatik olarak çevrilmiştir ibaresi görüyorum.
  • coldegezenkutupayisi  (21.02.22 22:01:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.