[]

Yakın zamanda evlenen var mı?

Geçinebiliyor musunuz?
Evin toplam geliri ne kadar?
Kirada mısınız kendi eviniz mi?
Evin veya eşyaların borcu ödenince cebinize bir şey kalıyor mu?
Kaç sene borc ödeyecekmişsiniz gibi gözüküyor?
Şu zamanda bu işlere girilinir mi yoksa beklemek yerine ne kadar erken o kadar iyi mi?

 
Burada herkes gördüğü örneğe göre cevap verecek, bu herhalde beklediğiniz bir cevaptır. Ve önerilecek olan da işte anlaşabildiğiniz kişiyle bla bla bla..

Sorularına gelecek olursak
1. resmiyette olmasa bile evli hayatı yaşıyoruz.
2. evet.
3. 1k$
4. kira
5. kalıyor
6. hali hazırda yaşadığım eve yerleştiği için borç ödeme faslı yaklaşık 8 ay sürdü. buna sağlık, kyk, gss, kredi kartı gibi etmenler de dahil.
7. bu bir iş değil neticede, olması gereken şey sana ne getiriyorsa onu yaşamalısın. belli bir matematiği yok. benim şansım en pahalı eşyalara iç geçirmeyen, ihtiyaç duymayan biriyle birlikte olmak sanırım.Eğer bu soruların sebebi "ben bu ekonomik yükün altından nasıl kalkarım?" sorusu bir çıkış yolu, motivasyon beklentisiyse kendinize maddi manevi destek olacak biriyle beraber misiniz sorusunu sormanız gerekir. gerisi (benim açımdan) teferruat.
  • rakicandir  (26.01.22 02:03:16) 
Biz de beraber yasiyoruz.
Normalde bu yasa kadar (27) aile evinde oldugum icin kiraya cikmak, ev almak, esya almak su zamanda gozumu cok korkutuyor.
Suan aile evim dahil olmak uzere cogu yakin cevrem normalde cok dert etmezken kombiyi acmaya korkar oldular.
Normalde ogrenci halimle bile eve elektronik seyler alabiliyordum.
Simdi en basitinden en son hatirladigim, aile evinr 1400 e aldigim camasir makinasi 5k olmus.
Konusunca fazla biseye gerek yok idare etsin yeter diyor ama kira + faturalar + ev alisverisi + esya taksitleri bile benim maasi hupletir zaten cok geriliyorum.

Diyeceksiniz ki ortak olmayacak mi, olacak da daha saymadigim birsuru sey var.

Mesel kredi cekip ev nasil alacagiz? Araba nasil alacagiz.

Bir muhendis bir doktor basini iki elinin arasina koyup bunlari dusunmemeli geldigimiz noktaya bakar misiniz akil sagligimizi kaybedecegiz
  • ananiyimioguz  (26.01.22 02:16:34 ~ 02:18:32) 
2 sene oldu evleneli, tam faiz indiriminde ev aldık. şuan kira öder gibi kredi ödüyoruz.
biz evlendiğimizde hiç yeni eşya almadık, eski eşyalarımızı birleştirdik ve hangisi daha yeni ise onları kullandık. o yüzden eşya vs. borcumuz olmadı hiç. ama tabii evlenmeden önce kendi evlerimiz vardı, aile evinden çıkmadık.
şuan ev geliri ile gideri tamı tamına tutuyor ne eksideyiz ne artıda. ancak yeni doğalgaz elektrik zamları ile ne yapacağız bilmiyoruz. biraz para biriktirelim istiyoruz ama kışın pek mümkün olmayacak
Türkiyenin durumları daha iyiye gitmeyecek, o yüzden çok fazla düşünmeye gerek yok. tek tavsiyem ev kurarken hiçbir şekilde fazlaya kaçmayın ve mümkün olduğunca borca girmeyin. kullanılabilir koltuğunuz varsa veya çalışan bir buzdolabı, şu dönem şımarıklık yapıp yenisini alma dönemi değil. bütçenize göre evinizin şekline göre yavaş yavaş tamamlarsınız. ilk evlendiğinizde evinizde zigon sehpa olmayıversin :)
  • wendyangelamoiradarling  (26.01.22 09:51:25) 
Üçbuçuk sene önce evlendik, bir sürü eşyayı bu sene yenileyebildik. Daha da değişmesi gereken pek çok şey var altı kırık solmuş öğrenci evi koltuğum misafir odasında duruyor yerine bir divan alamadık. Fırın ocak doğru düzgün çalışmıyordu iki sene mevcut olanlarla yaşadık. Kısacası eğer zengin değilseniz her zaman bu iş zor. Adım adım oluyor en nihayetinde. Bekledikçe iş çığrından çıkıyor. Ben evlenirken de altın euro bir anda o kadar arttı ki ne olduğumuzu şaşırdık. Bir ay önce almadığımız her şey pahalandı. Televizyon ünitesi bakıyorduk alamadık, ikeaya girmek ateş pahası olmuştu birkaç ay önceye göre. Şimdiyse aldığımız koltuk o gün 5800’ken bugün 9,500 ediyor. Ne kadar erken o kadar iyi. Bir de borçlanmak mantıksız değil geliriniz mecburen artıyor her sene enflasyon zamlarıyla denk olmasa da. Ama ödediğiniz borç sabit kalıyor. Mümkünse eşyaları uzun vadeli taksitlerle ya da birkaç senelik kredilerle alırsanız tek seferde halleder ve her ay bu aldığımız şey phalanmış bir daha alamazmışız görüyor musun diye içten içe sevinirsiniz. Yoksa tam tersi oluyor. Kaç kez model düşürdük alınacaklarda yıl geçtikçe… bu arada ben letgo’dan çok şey aldım bazı ev aletleri göstermelik alınıp kenara konuyor onları da ikinci el almayı düşünün.
En son ahşap masa, ikea berjer(etiketiyle duruyordu), plastik balkon takımı ve Actifry aldım letgodan.

  • kullanıcıadımbuolsun  (26.01.22 10:21:38) 
Ben de 2 sene önce evlenip düşük krediyle ev alanlardanım, hatta o zaman burada soru açmıştım alınır mı çok pahalı diye ve alma denmişti. 1.100'e aldığımız daire şu anda 4 milyona satılıyor (ve gerçekten satılabiliyor da); şimdiki fiyatıyla asla alamazdık çünkü maaşımız 4 katına çıkmadı ve kredi faizleri yükseldi. Şu anda kiraya versek krediyi karşılıyor alınacak kira.

Bizde yatak odası ve mutfağa dair her şeyi kızın ailesi alır (Kalan eşyaları normalde erkek tarafının alması bekleniyordu ama onlardan öyle bir istek gelmediği için eşimle birlikte aldık onları da). O nedenle çay kaşığıma kadar ailem aldı ama alışverişi ben yaptığım için ufak şeylerin bile yan yana gelince ne kadar tuttuğunu görmüş oldum. Bu aşamada bir liste ve öncelik sırası yapıp aldıkça silmek önemli. Elektronik eşyalara çok hızlı zam geldiği için ben ilk önce küçük ev aletlerini ve buzdolabını alıp koymuştum. Mutfak genelinde önce en büyük kalemleri almaya başladım (elektronik, tencere takımı, yemek takımı, çatal bıçak takımı, vb.), küçükler olmasa da olur olduğu için zamanla onlara geçtim. Yatak odasında da öncelikli olarak mobilyayı aldım, sonra yatak, nevresim, ıvır zıvıra geçtim. Çoook samimi arkadaşlarımdan da ev görmeye geldiklerinde direkt hediye çeki istedim Paşabahçe veya İkea'dan.

Bekar evimizden de kullandığımız tabakları, televizyonu, çamaşır makinesini, iyi durumda olan her şeyi getirdik. Zamanla yenileriz diye düşündük ama çoğu şeyi yenileyemedik. Ben kendime çalışma odası yaptırmak istiyordum ama öyle bir bütçemiz olmadı (tatilden vb. kısmamız gerekecekti, bu nedenle belirsiz bir zamana erteledim daha doğrusu), giyinme odası yapacaktık yapamadık (ikea'dan ayaklı askılardan aldık, ütü masası falan ortalıkta duruyor maalesef), robot süpürge alamadık, çamaşır kurutma makinesi alamadık ve HD olarak bunların fiyatının çılgınca yükselmesini izledik.

İlk 1 sene epey zor geçti, çünkü evlenirken ikimizin de kredi kartları sonuna kadar dolmuştu. Aslında önceden sıfır borçla gelmiş olsak sıfıra sıfır çıkarmışız çünkü 60-70 bin liralık altın takıldı (pandemi olmasaydı belki bir 10-20 bin daha artardı ama 60-70 bin bile çok iyi oldu tabii). Benim maaştan yer açılsın diye üzerimdeki arabamın kalan kredisini kapattık. Yaza kadar eşyaların borcunu da bitirdik sayılır (İlk 1 sene zaman zaman eksiye düştüğümüz oldu, ben 1-2 kere ailemden maddi destek aldım). Ben "Benim ailem bunları yaptı, kalan eşyalar da dört dörtlük olacak" gibi bir tavırda olsam kesinlikle bitmezdi (Eşimle ödediğimiz eşyaları İstikbal/Bellona gibi daha ucuz bir yerden almış olsak daha erken bitebilirdi). Genel olarak ikimiz de evimize oturalım, zamanla bütçe ayırabildikçe sevdiğimiz şeyleri alırız şeklinde oldu. Ekstra bir balayı harcaması da yapmadık, benim her sene gittiğim otele gittik yazın (Kötü değil ama balayı için benim gönlümden geçen Japonya tatiliydi, nikahı da kiraz çiçeklerinin olduğu döneme getirmiştim. Türkiye'de olacaksa da en azından normal zamanlarda gitmeyeceğim bir otele gideriz diye düşünmüştüm).

Bence karşı tarafı sevdiğinizden ve evlilik hayatının üstesinden gelebileceğinizden eminseniz beklemek yerine erken davranmak daha iyi çünkü fiyatlar bugün olduğundan daha düşük olmayacak. İkimizin de arabası vardı, evin peşinatı için elimizde birikimimiz de vardı (Bizim yaşlar 31-38 olduğu için). Yine de ilk sene toplam maaşın yarısı evin kredisine gitti, şu anda 1/4'e yakını gidiyor. Bu tablo ortalama üzeri maaş alan mühendis/akademisyen evliliği için geçerli bu arada. Toplam geliri yazmasam da fikir verebilir.
  • marla is in my head  (26.01.22 10:56:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.