[]

4b borcu ödenmezse ne olur?

iş yaptığım firmanın isteği üzerine masrafları onlar tarafından karşılanarak şirket kurmuş ve vergi mükellefi olmuştum. öncesinde fakirliği tescillenmiş bir yeşil kartlıydım ama şimdi 4b'ye geçince nedense devlet işin başlangıç tarihinden önce çatır çatır borç yazmaya başlamış. iş, şirket vs. dedim diye yanlış anlamayın, üç kuruş para alıyorum, artık daha az mı vergi ödüyorlar neyse böyle bir yola girmiş olduk.

şu an haliyle ben kendi hesabına çalışan işletme sahibi gibi bir şeyim, sigortamı kendim ödüyorum ama son duyurumda da bahsettiğim kyk borcu, diğer ekonomik problemler vs. derken ayı ayına tamamen yatırma fırsatım olmadı. oradan da bir darbe yedik.

bu borca faiz ve ceza eklendiğini biliyorum da kyk gibi vergi dairesine aktarılıp icralık olur muyum? olursam ne zaman olurum? yoksa "kardeş bu senin sigortanla ilgili bir durum, istemiyorsan ödeme, 10 sene sonra cezalı olarak 20 katını ödersin" durumu var mı?

kafayı yemek üzereyim yani şu zamana kadar maksimum profesyonelliğimiz "100 liraya adam bıçaklanır" seviyesindeydi, ben tek başına sokağa çıkacak yeterlilikte değilim aq nerden çıktı vergisi sigortası ben bunların altından kalkacak biri olsam zaten çoktan şovumu yapmış olurdum peh.

şimdi ben bu bağkur (ismi de tuhaf zaten hiç zenginmiş gibi gelmiyo kulağa) sikorta şeysilerimi yatırmadım diyelim üç ay sonra hapse mi düşüyorum, haciz mi geliyor ne oluyor acaba?

 
Vergi mukellefiysen onu adına sanırım adına "dondurmak" gibibir şey dedikleri bir işlem yapabiliyorsunuz, sizin muhasebe işlerine bakan kimse ona söyleyin halletsin.


  • encokbenisevinnolur  (15.11.21 13:31:30) 
dondurmak diye bir şey yok, varsa da ilk defa duydum. bağkur borcunu ödeyenler ödemeyenlerden daha mutsuz. zira istisnasız her seçim dönemi ya da torba yasa tasarısında bu borca af gelir. ben bağkur borcundan dolayı ne ceza alanı ne haciz yiyeni, görmedim, duymadım. eskiden bağkur prim borcu olanlar sağlık hizmeti alamıyordu sigortalı çalışanlardan farklı olarak. senin yapman gereken en akıllıca iş, iş yaptığın firmayla görüşüp, ben sizin için şirket açtım sizde beni şirketinizde çalışan olarak gösterin diyerek, sonrasında da bağlı bulunduğun sigorta müdürlüğüne hem çalışan hem işveren olduğun için isteğe bağlı olarak çalışan sigorta primine geçmek istediğinin dilekçesini vererek bağkur prim borcundan kurtulman. böylece işveren senin sigorta primini yatırmasa bile sağlık hizmeti almaya devam edebilirsin ve de bağkur primin bir daha tahakkuk etmez.


  • fucking machine in my head  (15.11.21 13:53:09) 
ödemezseniz banka hesaplarınıza e-haciz gelir. devamında da sgk icra davası açıyor, ama onun için çok zaman geçmesi gerekli. seçimlerden önce bir kere daha yapılandırma çıkar büyük ihtimalle, onu kaçırmayın, 18 taksit ödersiniz.

şöyle bir şey yapabilirsiniz: sizin fatura kestiğiniz şirket durur ve yine fatura kesmeye devam edersiniz, ama siz iş yaptığınız (size firma kurduran) şirkette 4a'lı olarak sigortalı olursunuz ve priminizi vb. onlar öderler. hoş öyle bir durumda bir kere 4b'ye prim ödeyince, geri 4a'ya ödenebiliyor mu bilmiyorum. sizin mali müşavir para alıyor zaten sizden, gidin ensesine çökün derdinizi anlatın ve çözüm yolu göstermesini isteyin.
  • malheiros  (15.11.21 13:53:20) 
çalışan olarak devam etme şansım yok maalesef, o mümkün değil. ama kısa süre içinde başıma iş almayacaksam problem değil, biraz zamana yayarak öderim, ben hani 2-3 ay aksatınca direkt dava açarlar mı diye korkmuştum yakın zamanda kyk'yla benzer bir şey yaşadığım için (gerçi kyk 2-3 yıl sonra olmuştu). aslında maaşın 1/4'üne geliyorsa haciz bile problem olmaz açıkçası.

verdikleri mali müşavir de genç bir çocuk ve online çalıştığım için iletişimimiz hep whatsapp/telefon üzerinden oluyor, açıkçası çok güvenmiyorum, benim durumum acayip olduğu için (hem öğrenci hem çalışıyor, bi yeşil kartı var bi şirket açıyor vs) onun da kafası karışmış gibi, o yüzden kendim anlamaya çalışıyorum mevzuyu ucundan kıyısından da olsa.
  • der meister  (15.11.21 13:58:45) 
çoğu esnafın bağkur borcu var. ben icra takibi yapılıp ardından da itiraz ile açılan ne dava ne icra takibi görmedim.

şu aşamada sağlık hizmetinden yararlanamazsınız ve prim borcunuz birikir.başka da bir şey olmaz.ileride yapılandırma ile de ödersiniz.
  • drako  (15.11.21 14:04:36 ~ 14:05:40) 
Normalde Bağkur borcu iki aydan fazla olursa sgk hastanelerinde tedavi olamazsınız. Daha doğrusu olursunuz da paralı olur. İcra kolay kolay olmaz ama bu ülkede olmaz da olmaz. Sgk'dan çok maliyeden korkun. Şirketiniz varsa oraya da borcunuz olabilir. Hem maliyede hem SGK'da af vardı keşke başvursaydınız.

Ama... Devamını okuyun :)

Bağkur dondurma diye bir şey var. Aslında o dondurma değil silme. Ama Silinen süreleri daha sonra satın alabildiğiniz için öyle söyleniyor. 30.04'e kadar olan ödenmemiş süreler siliniyor. Bağkur'unuz otomatik 01.05.2021'den yeniden başlatılıyor. Sizinkisi o şartları taşıyor mu bilmiyorum. Ezbere bir şey söylemek zor. SGK'ya muhakkak sorun.

Silinirse iki aydan fazla borç olsa bile sağlıktan yararlanabiliyorsunuz. Fakat muhtemelen geçici bir süre. Cb kararı varmış.

Aşağıdaki kısmı Sgk'dan kopyaladım.

-------

Prim borcu bulunan Bağ-Kur sigortalılarının borçlarını 1 Kasım 2021 tarihine kadar ödeyememeleri veya yapılandırma kanunu kapsamında yapılandırmamaları halinde;

30 Nisan 2021 (Nisan ayı dahil) tarihinden önceki prim borcu bulunan hizmetleri durdurularak, prim borçları silinecektir.

Faaliyetlerine devam edenlerin ise sigortalılıkları 1 Mayıs 2021 tarihi itibarıyla yeniden başlatılacaktır.

Daha sonra sigortalı ya da hak sahipleri tarafından talep edilmesi halinde durdurulan sigortalılık sürelerinin tamamı, talep tarihindeki prime esas kazanç tutarı üzerinden hesaplanarak borç tutarının tamamının borcun tebliğ tarihinden itibaren üç ay içinde ödedikleri takdirde, bu süreler sigortalılık süresi olarak değerlendirilecektir.
  • nihayet  (15.11.21 23:30:54) 
Sanki farklı bir şeyden bahsetmisim, yanlış bilgi, belirsizlik... gibi olmasın diye belirteyim istedim, benim dondurmak olarak ifade ettiğim şey @nihayet'in anlattığı şey(miş).

Yalnız benim muhasebecim de beni yemiş galiba, ya da ben yanlış mı anladım bilmiyorum. Çünkü ben gerçekten bir süreliğine ertelenebiliyor ve üzerine eklenmiyor diye anlamıştım o da bu dondurmak ifadesini kullandığı için. Değilmiş. Baktım benim de borçlarım duruyor ve faiz islenmemis.
  • encokbenisevinnolur  (16.11.21 00:00:58) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.