[]

kyk borcu için ödeme emri geldi. ne yapmam gerekiyor?

öğrenciliğim devam ediyor (fazla uzattım) ama üç ay önce çalıştığım yerin talebi doğrultusunda kendi şirketimi kurmuştum. daha doğrusu vergi mükellefi oldum, vergilerimi kendim ödemeye başladım vs...

az önce 13-14 bin liralık bir ödeme emri geldi, başımdan aşağı kaynar sular döküldü. hepsini 10 gün içinde mi ne ödemem isteniyor.

ben hala öğrenciyim ve şu an kazandığım üç kuruş para zaten anca hayatta kalmama yetiyor, benim tüm borcu TEK SEFERDE ödemem imkansız.

bunun bir alternatifi yok mu? kazandığım parayı belgelesem vs. hiç değilse maaşın ufak bir kısmını tırtıklasalar filan olmuyor mu?

ne bok yiyeceğim şimdi ben? bu borcun bir yere gittiği yoktu, faiz ekleniyordu sadece, şimdi herhalde vergi mükellefiyim para kazanıyorum diye şak bindiler tepeme. sorun şu ki ben 13-14 bin lirayı zaten bir senede kazanıyorum, bunu da hesaba katmıyorlar mı?

hakim, savcı, gecelerin yargıcı, mali müşavir vs. varsa gözünüzü seviyim bi akıl fikir verin. hapse mi giricem, önümüzdeki 20 ay boyunca ayda 0 liraya mı çalışcam ne olcak?

ayrıca şunu fark ettim: aldığım her bir ayın kredisi ayrı ayrı listelenmiş, toplam borç 16 bin yazıyor ama vadesi gelen kısım toplam 14 aylık filan, yani 7 bin lira civarı yapıyor. bunu ödediğim, kalanı da her ay ödemeye devam ettiğim takdirde paçayı kurtarma şansım var mı yoksa vadesi 2023 olan borcu bile ödemek zorunda mıyım şimdi?

 
tek ödemiyorsunuz, taksit taksit oluyor genelde.

ewskiden ödemeler ziraat'e yapılırdı. ay ay öderdiniz. hala öyledir sanıyorum.
borcunuzu ödemezseniz; belli bi süre sonra borç vergi dairesine devir olurdu. size de kağıt gönderirlerdi. "adli işlem başlatılacak vs.." diye. siz de sonra vergi dairesine gider; borcu tekrar yapılandırırdınız. yapılandırma esnasında da 12, 24,36 taksit vs ne istediğinizi sorarlardı.
  • barankovan  (09.11.21 13:49:07) 
hocam ödeme emrinde ya da tebligatta işte her neyse hapis cezasından bile bahsedilmiş, kafayı yedim.

şimdi vergi dairesi üzerinden borcun yapılandırılması talebinde bulundum, maksimum 36 ay taksit seçeneği var, onu seçtim. üstelik benim borcumun önemli bir kısmının vadesi bile gelmemiş. yani "borcun ödenmemesi halinde ümüğünüz sıkılır" diye tebligat gelince çok korktum, hala ne olduğunu anlayabilmiş değilim, mecbur ikametin bulunduğu yere gidip yüz yüze soruşturmak gerekecek bunu.

umarım hapse filan atmazlar yani yapılandırılmış borcu ödemek bile beni çok zorlayacak ama neyse artık ona yapacak bi şey yok, elde sıfır kuruşla hapse girmekten iyidir herhalde. ulan bu ne ya.
  • der meister  (09.11.21 13:57:04) 
ya ben avukat değilim ama hem abim hem yakın dostum avukatlar; ikisi de "türkiyede borçtan dolayı hapis yatmak yok" diyor. en fazla haciz ya da gelirinin belli bir yüzdesine el koyuyorlar.

telaş etmeyin derim, ben de ilk yazı geldiğinde korkmuştum. sonra yapılandırdık.. düzenli ödedim, bazen bi kaç aylık peşin de ödediğim oldu, ki önümüzdeki aylar sıkıntı olmasın.
sadece şöyle bi sorun yaşadığımı hatırlıyorum; baya bi ödeme yapmıştım. 18 ay filan kalmıştı sanırım geriye; o ara "faizler affediliyor" diye bi laf çıktı, gittim vergiye; hakikaten de faizleri affettiler ama 18 aylık borcumu tekrardan 24 e böldüler. ben borç bitsin diye uğraşırken; daha düşük bi meblağ da olsa 6 ay kadar uzattılar ödemelerimi. ben "18 den devam edemez miyiz" dediğimde de, ettirmemişlerdi.
  • barankovan  (09.11.21 14:07:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.