[]

Diksiyon kendini geliştirmeyle mi ilgili yoksa ses tonuyla mı

Bazen dikkatimi çekiyor. Diksiyonu övülen beğenilen insanlar genelde ses tonu iyi güzel etkileyici karizmatik veya berrak olanlar. Sesi avantajlı insan konuşmasına dikkat edince de müthiş diksiyonlu bir insan olarak algılanıyor. ama siz ne kadar diksiyonunuza dikkat etseniz de ses tonunuz iyi değilse aynı etki olmayabiliyor. Mesela benim sesim çocuk gibidir diş ve çene yapımdan mıdır nedir bazı harfleri çıkarırken sanki yorucu oluyor net çıkarmıyorum. Mesela ş sesi. Ya da "Siz Nasılsınız" cümlesini söylerken zorlanıyorum gibi. Kimi insanlar gür sesli oluyor. Normal konuşmaları bile özellikle yüksek ses çıkarıyormuş gibi. Böyle insanlar otorite kurma konusunda da (,mesleki olarak) daha avantajlı oluyorlar. Bense sesimi duyurmak için ekstra efor sarfetmek zorunda kalıyorum.

Sizce bu sorunlarımı aşabilir miyim çalışarak kursa giderek veya ne bileyim çene yapıma cerrahi işlemler yaptirarak. Bazen saf bir insan olarak algılanmamı bile bu aşırı nahif ama hiç etkili olmayan ses tonuma yoruyorum. Hayat kalitemi öz güvenimi olumlu etkileyecekse değişmeye hazırım. Ama nasıl?


 
ben de tam o konuya değinecektim ki siz yazmışsınız. yine her zamanki gibi çok bilgi sahibi değililm ama zamanında konservatuar şan bölümüne giren bir arkadaşıma hocaları, 'seni okula alıyoruz ama mutlaka dişlerini yaptıracaksın hııı' şeklinde bişey demişlerdi.

çıkardığımız s ş gibi sesler direkt olarak ağız diş yapısı ile alakalı ve bu işin bile akustik bir tasarımı var.

hocaların arkadaşa bunu söylemesinin sebebi dişlerinin kötü olması değil akustik olarak tasarlanması maksadıyla.
  • killerbee  (07.11.21 13:31:02 ~ 13:31:39) 
ha ayrıca deneyimlediğim bişeyi de ekliyeyim, benim sesim normal erkek sesi yani ne çok kalın ne çok ince.

diyet yaptığım zamanlarda sesim bildiğiniz vik vik kedi yavrusu gibi çıkıyordu. buradan da diyaframın da çok etkili olduğunu anladım ki zaten bu tür şeylerde diyafram da çok önemli.

doğru nefes almak da önemli müzikte de konuşmada da herşeyin bir tekniği var, şimdi bazı cümleleri söylerken zorlanıyorum diyorsunuz ya basit bir kaç ağız dudak egzersizi yapın 1 ay, değişime inanamazsınız.
  • killerbee  (07.11.21 13:33:36 ~ 13:34:50) 
Artikülasyon alıştırmalarını araştırıp bulabilirsiniz. Kursa giderseniz daha etkili bir eğitim alırsınız, diyagram kullanımı, sesin kullanımı ve nefes bakımından. Dil ve konuşma terapistleri var, tabii ki sizinkinden daha ciddi sorunlarla ilgileniyorlardır ama sizin sorununuzun çözümü de çok daha basit olabilir, daha hızlı yol alırsınız.


  • curukturpkokusu  (07.11.21 14:36:52) 
Ben diksiyon seminerine katılmıştım. Ses tonuyla alakalı bir şey yoktu. Kursa gitmeseniz de bir seminere katılarak bilgi sahibi olabilirsiniz.

Bir de bu iş bence biraz karışık. MasterChef'te Somer Şef "yapmışsın"a "yapmışın" diyor. Bu adam eğitimli bir adam ama konuşmasında sıkıntı var. Kendini geliştirme olayı da çok etkili değil. Çünkü bu sefer de yapaylık oluşuyor. Kullandığınız kelimeler, kelimeleri söyleyişiniz biraz aileden, çevrenizden, bu yaşınıza kadar öğrendiklerinizden geliyor.
  • dissendium  (07.11.21 15:06:13) 
Kastettigim bu işte. Ne kadar doğru kullansak da ses tonu kötüyse iyi bir ses tonuna sahip bir kişinin ki gibi etkili olmuyor. Bence de karışık bir iş gerçekten. Kimisi doğuştan şanslı.


  • pikap  (07.11.21 15:09:28) 
@pikap, Somer Şef örneğini aslında ton önemli değil demek için verdim. Yani onun sesi kalın sayılabilir ama ona rağmen yanlış söylediği kelimeler var.

Bence deneyebildiğiniz tüm seçenekleri deneyin ameliyat, kurs gibi ama çok da takmayın sürekli konuşmanız gereken bir işiniz yoksa.
  • dissendium  (07.11.21 15:38:01) 
Soruya cevaben ikisi de demeye geldim.
Benim ses tonunu da diksiyonumu da beğenirler eskiden beri ama sunum eğitiminde bazı kelimeleri düzeltmişliği var yine hocanın, bazı e'leri hatalı telafuz ediyormuşum mesela. Bana da kendi ses tonum biraz kalın geliyor mesela günlük konuşmada:) Spiker tiyatrocu falan olsaydım belki mutlu olabilirdim:)
Diksiyon kursları da var tabii bunun için ama pandemi döneminde devam ediyor mudur bilemedim, bakın isterseniz.
Diğer konuda da "ses estetiği" gibi aratılabilir sanırım, belki ses telleriyle ilgili bir şeyler yapılıyordur, bu kısmıyla ilgili çok fikrim yok.
  • dreamnesiac  (07.11.21 15:55:06 ~ 15:57:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.