[]

Üretim Sektörü İş Fikri 150 bin TL Bütçe

Selamlar, Alibaba'da gezinirken üretim hatları dikkatimi çekti.
150 Bin TL bütçe ile siz hangi makine/teçhizat'a yatırım yapardınız ve nedeni ne olurdu? Mesela silikon kalıp makinesi satın alıp, silikon kap üretimi ya da plastik poşet eldiven üretip, ihracatını yapabilmek nasıl olurdu? Fikirleriniz çok önemli..



 
Makineleri almak teçhizatı kurmak, üretim tesisini oluşturmak sorun değil. Yani sorun da, asıl mevzu değil. Cebinizdeki sermayeye uygun olarak atmanız gereken adımları atarak işi kurabilirsiniz. Ama iş kurmak sadece makine, eekiman almakla olmuyor. Sermaye de sadece kurulum için gereken miktar değildir.

150 binliram var hadi 150 bine makine alayım derseniz işi kurduğunuz gün cebinizde bir kuruş kalmamış olur. İşletmenin kurulum maliyeti dışında bir de işletme maliyeti vardır. Bir işletme kurulduğu gün kazanmaya kar etmeye başlamadığı için sizi en az 1 yıl hiç kazanmasanız bile idare edecek bir miktarın da kasada durması önemli. Şu senaryoyu düşünün mesela, makineyi aldınız. atölyeyi kiraladınız. Ham madeyi aldınız. Tüm sermaye oraya gitti. Hadi işe başladınız. Aaa... sizin hammade sizin makineye uymadı. Ya da 1 ay çalıştı makine arıza verdi. Yeni bir cihaz takılması gerekti. Hadi bakalım 30bin daha lazım. Ee yok o miktar sizde... Bu senaryoların yaşanmaması için sermaye iyi düşünülmeli.


Öte yandan alibaba'dan makine getirmek, oldukça zorlu bir süreç olabilir. Vergiler, harçlar, gümrük giderleri, nakliye kurulum maliyetleri gibi. Yani 100 bin görünen makine bu söylediğim kalemlerle size 200'e malolabilir.

Bir de o makineyi aldınız getirttiniz. Ama sizin sürekli teknik desteğe, yedek parçaya vs. ihtiyacınız olacak. bu makineye türkiye'de bu desteği sağlayacak birileri var mı? Yoksa ilk arızada makine hurdaya mı gidecek? Bunlar da önemli.

Gelelim asıl kısma, mevzu makineyi almak değil. Yani o da bir mevzu da asıl konu marketing. Ürünü ürettiniz, gayet güzel kaliteli. Ama kime satacaksınız? Genelde bu tarz işlerde önden ürünün satış kanalları vs oluşturulur. En azından kimlere satılabileceği, toptancılarla görüşmeler falan yapmak önemli. Ha diyorsanız ki ben hiç uğraşmam internetten perakende satış yaparım. O zaman da oldukça ciddi bir reklam tanıtım maliyetiniz olacak. Tabii bu kısımla da ilgilenecek birini çalıştırmanız gerekecek.

Cebinizde yeterli sermaye varsa üretim tesisini kurabilir, üretime başlayabilirsiniz. Önemli olan satabilecek misiniz? müşteri ağınız var mı? Dağıtım ya da toptancı networkunuz var mı? Yoksa bile size bunları sağlayabilecek bir ekibiniz, çalışanınız, ortağınız, tanıdığınız var mı?
  • anten  (30.07.21 11:08:42 ~ 11:10:54) 
Üretim, ürettiğin şeyin satışı ve tahsilatı alanlarında ciddi bir tecrüben yoksa paranı %1000 batırırsın. Böyle bir fikrin varsa ve sermayen bu denli az ise (15-17 bin dolar altı üstü ) önce bu tarz yerlerde mutlaka çalışmanı ve işin mutfağına iyicene hakim olmanı öneririm.


  • roket adam  (30.07.21 11:35:23) 
Aman hocam sakın sakın girmeyin bu işe,
Kayıt üzerinde her ne kadar olur gözüksede ( ki oda olmazda hadi oldu diyelim )
Uygulama aşamasında olmaz, şartları üretim yapmaya hiç müsait değil ( bunu söylemek çok üzücü ama durum böyle )
  • paramolacak  (30.07.21 11:40:31) 
önce fizibite yapın.

1-tüm masrafı 1 yıllık hesaplayın. işletme giderleri( vergi, muhasebe, sgk, kira, elektrik, su, maaş vs.) kişisel giderleriniz.

2-bugün anlaşma yapsanız ne zaman üretime başlayabilirsiniz, zaman olarak hesap yapın.
3-sektörde müşteriyi bulun. anlaşma yapın.

4-tesisi planladığınız sürede kurun.( sorunlar: yasal izinleri alamayabilirsiniz, üretim aletlerini getiremeyebilirsiniz, kiralık yer bulamayabilirsiniz, çalıştıracak eleman bulamayabilirsiniz, euro dolar artabilir, yurtdışından ithal makine gümrüğe takılır o olur bu olur.) ya da üretimi gerçekten yapamayabilirsiniz.
5- aksilik olup üretemezseniz diye dışarıdan fiyat alıp müşterinize o şekilde de olsa teslimat yapmayı planlayın.( yani üretim için siz de başkasından fiyat alın, ne kadar zamanda üretebileceğini öğrenin.)

işe başlayın.

genellikle planınızda müşteri bulmak olan 3. madde 4 olarak düşünülür, ilk 3 maddeyi doğru yapsanız da, müşteri bulmaya gelince ya bulamazsınız, ya pazar çok dardır ya da pazar çok geniştir vs değişik şeyleri keşfedersiniz. her şeyi doğru yaptım ama neden olmadı diye üzülürsünüz. o yüzden müşteri bulma işini 3. aşamada yapın. yapamıyorsanız hiç o işe girmeyin.
  • ykyt  (30.07.21 12:41:19 ~ 12:42:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.