[]

15 yaşındaki kuzenime koyulan teşhis

Kuzenim 7 yaşındayken amcam onu okula bırakıyor ve öğlen seni alacağım diyor. Birkaç saat sonra amcam kötü bir kaza geçiriyor ve bu kaza tvde falan gösteriliyor. Çocuk bu görüntüleri izliyor malesef. 7 yaşındaki kızı başka biri okuldan alıyor herkes perişan vs. O arada kimse çocukla ilgilenemiyor. Aradan 8 yıl geçti bu kızcağız 15 yaşına geldi hala ara sıra “ben bi okula gidiyim belki babam gelir” gibi cümleler kuruyor. 7 yaşından beri psikolojik destek alıyor. Dışarıdan bakınca çok garip görünen hareketleri var mesela evin içinde durmadan dakikalarca koşmak, yemek yerken üzerine dökerek yediğini farketmemek, tanıdığı tanımadığı her insanla alakasız sohbete girmek, durduk yerde bambaşka bir şey anlatmak ve aklıma gelmeyen türlü ilginç şey. 15 yaşında anca okuma yazma öğrenebildi, özel eğitime gidiyor ancak hiçbir ilerleme yok. Geçenlerde psikoloğu benim anneme “ borderline” olduğunu düşündüğünü ama ailesine henüz söylemediğini söylemiş( bu ne biçim psikolog o da ayrı konu..)
Şimdi bu psikoloğun çocuğun annesi yerine sosyal ortamda karşılaştığı yengesine teşhis söylemesinden yola çıkarak bu teşhisin doğru olmadığını düşünüyorum. Bu çocuğun bunca yıl bu travmayı atlatması gerekmez miydi? Acaba psikologdan kaynaklı bir durum mu vardır? Günlerdir bunu düşünüyorum içinden çıkamadım.

Önerilere çok açığım. Teşekkür ederim.

 
Bence bu çocuk doğru tedaviyi, doğru kişiden almamış. Çok üzücü. İhmal edilmiş gibi duruyor olay sonrasında da.


  • elorelia  (27.06.21 22:37:34) 
Bir psikolog olarak şöyle bir yorum yapayım; bu kadar uzun süredir neden psikiyatriste de gidip görüş almadınız? Tanılamayi bir psikiyatrist yaptıktan sonra psikolog ile devam etmek daha doğru bir yoldur böyle durumlarda. Bahsettiginiz şeyler sadece tssb gibi değil çünkü.


  • fraise  (27.06.21 22:40:26) 
Ben çocuğun velisi değilim, ne yazık ki çok müdahale şansımız olmuyor. Annesi öneriye çok açık değil. Başka başka şehirlerdeyiz çok sık da görmüyorum. Ama ne zaman görsem hiç ilerleme olmadığını görmek beni çok üzüyor. Fakat bu psikoloğun gelip anneme alakasız bir ortamda bunu söylemesi çok canımı sıktı çocuğun annesiyle konuşmayı düşünüyorum. O yüzden bir uzman çıkar diye öneri alayım dedim. Teşekkür ederim @fraise


  • suicides underground  (27.06.21 22:45:11) 
Babası yaşamıyor malesef kazada kaybettik. Bana da borderline ile ilgisi yok gibi görünüyor tabi uzman değilim bişey değilim annesine yorum yapamıyorum. Tek anladığım yanlış kişiyle tedaviye devam ettikleri.


  • suicides underground  (27.06.21 22:54:40) 
o zamandan beri aynı psikologa mı gidiyor?

bu pek borderline gibi görünmüyor.

gerçeklik algısı bozulmuş gibi bir durum var ve şimdiye kadar bunun çoktan teşhis edilmesi, tedaviye başlanması gerekirdi.

psikologun sizi annenize söyledikleri hiç ama hiç etik değil. bu kadar basit bir etik anlayışı olmayan birinin profesyonelliğine ve mesleki uzmanlığına asla güvenemezdim.

hani çocuk ile ilgili çok farklı bir durum olur, örneğin anne çocuğa zarar veriyordur, psikolog bunu anlar, ne yapacağını bilemez (ki onun bile prosedürleri var ya) öyle bir durum olmuş olsa hadi bir derece diyeceğim ama bugün hava yağacakmış der gibi böyle konu açılmaz.
  • la lykia  (27.06.21 22:58:03) 
Hayır daha önce pedagoga gidiyordu. Oyun oynarken izliyormuş falan.. ergenliğe girince psikoloğa gitmeye başladı. Çocukta belki de nörolojik bir problem olabilir mi bilemiyorum aslında amacım burda teşhis koymak değil ben annesiyle konuşup “uzmanlara danıştım böyle böyle önerileri var” demek istiyorum:( bir travmanın etkilerinin bu kadar uzun sürmesi bana normal gelmiyor.

Bir yandan da ölen babasının kahramanlaştırılması, sürekli bahsedilmesi, mahkemeler vs. Çocuğun psikolojisini bozmuş olabilir mi?
  • suicides underground  (27.06.21 23:04:59) 
Geçmiş olsun öncelikle. Bu konu hakkında bilgim yok ama sözlükte "femme noir" nickli yazar psikiyatr, danışırsanız yol gösterebilir, yardımcı olabilir.

Ayrıca böyle durumlarda eğitimli birilerinin ilgilenmesi çok yararlı olur, umarım elinizden geldiğince ilgilenebilirsiniz.
  • austra  (27.06.21 23:31:03) 
çocukta bu baba travmasından önce bir bu tarz veya herhangi bir ruhsal/davranışsal anomali mevcut muydu? bunu netleştirmemiz gerekir. çünkü var olan bir şeyi daha da tetiklemiş olabileceği gibi tamamen travma sonrası meydana gelen bir hal de olabilir. eğer durum tamamen travma sonrası gelişen bir hal ise tecrübeli bir psikiyatriste danışmaları yapabilecekleri en iyi şey olacaktır. psikolog teşhis koyamaz malesef. teşhisi koyamayan tedaviyi de yapamaz. psikiyatrist teşhisi koyup gerekirse psikologa gönderebilir. zaten gerekli görürse bir psikiyatri uzmanı terapi için psikologa yönlendirir. ama öncelikle bir teşhis konulmalı. bunun için yetkin/tecrübeli bir psikiyatriste gözükmeli hem çocuk hem ailesi. umarım tez vakitte her şey normale döner ve çok iyi olur...


  • debian  (27.06.21 23:59:56) 
Anlattığınız durumlarda borderline gelişebilir. Anlattığınıza göre bu durum borderline e da işaret edebilir. Ancak etik çalışmayan bir uzman tedaviden çok zarar verecektir. Bizler bu alanın çalışanları olarak zaruri haller hariç hasta bilgisini kimseyle paylaşmayız. Bir yanlış anlaşılma yoksa acilen uzman değiştirmenizi tavsiye ederim.
Çocuğa gelince; tek problemi kaza günü olmayabilir. Kazadan öncesi ve sonrası da değerlendirilmelidir. Bazen çok açık işaretlere eğilip gerçeği gözden kaçırmamak gerekir. Bu sebeple -zannımca bilinçli duran- anomali davranışları ile ilgili acilen efektif bir tedaviye başlanmalıdır. Bu konuda iyi araştırılmış bir uzman hekim ya da klinik psikoloğa görünmek doğru olacaktır

  • etfalmorgu  (28.06.21 00:10:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.