[]

stajyer avukatlık süreci hk

Bu naneyi tecrübeleyen var mı dostlar? İlk defa yerleşik biçimde istanbula taşınıyorum. Yerleşme geçinme vs durumlarını hallettim sayıyorum.. stajda mesleğe dair püf noktaları ve bilginin pratiğe nasıl uygulandığını öğrenmek asıl dert ettiğim şey. Yani bu sürece “aradan çıkarmak” olarak bakmıyorum. Akademisyenlik ya da hakim savcı sınavlarına hazırlanma heveslerim yok. Velhasıl mevzunun büro bulma kısmında önerileriniz var mıdır? Staj süresince şunu şunu yap da mutlaka şundan kaçın gibi trickler?




 
Ben İstanbul’da yapmadım ama şunu aklından çıkarma, hiçkimse bilerek başlamıyor. Sıfır noktasında olman gayet doğal. Adliyede ne nerede yapılır, hangi işlemler yapılır, memurla nasıl konuşulur, işin takibi nasıl sağlanır vb. hepsini sıfırdan başlayarak öğreneceksin, bunda hiçbir problem yok. Nazik olduğun sürece, seninle dalga geçilmesine vs aldırmadığın sürece, amacın sadece işi kavramak olduğu sürece ilerlersin. Sormaya asla çekinme, memurlara da sorabilirsin, arkadaşlarına da, hatta yeri gelince adliyede denk geldiğin tüm meslektaşlara sorabilirsin. Vakti olan yanıtlar, yardım almaktan sormaktan çekinme. Ama araştırmadan da iş yapma. Mesela evrak işi yapacaksan birilerine sor ama dilekçe yazacaksan önce detaylı bir araştırma yap kendin yazmaya çalış.


  • megalomaniac  (22.06.21 23:17:25) 
ben adliye stajımı başlattıktan sonra sağlık sebebiyle gidemedim. adliye stajına dair diyebileceğim bir şey yok. ilgilenen hakim savcı zor, insan da ofiste öğrenirim zaten öğreneceğimi diye dusunuyor. 3 ay sonra falan ofis arayabildim ben. staj yapacak ofis bulmak zor değil bence. baronun sitesinde çok fazla ilan oluyor. kendiniz de ayrıca mail atabilirsiniz.
genellikle çok büyük ofisler(30-40 avukatın olduğu) çok az ücret teklif ediyor. bakırköy civarlarında tek avukat ya da birkaç kişi çalışan ofisler geçen sene eylülde 1500 civarı teklif ediyordu. şişli-beyoğlu taraflarında ortalama ofisler yine eylülde 2000 civarı denebilir. biraz daha kurumsal bir yer 2500. çok kaliteli ofislerde dolarla falan da maaş alan var.
ofis stajında da yaptığınız yere göre öğrendiğiniz iş değişiyor bence. çok büyük kurumsal bir yerde yapmanın öğreticilik olarak zayıf kalacağını düşünüyorum. kişi ve iş sirkulasyonu fazla olduğu için daha günlük işler geliyor. küçük bir ofiste bazı dosyaları tamamen size emanet edebilirler. her şeyiyle ilgilenirsiniz.
soru sormaktan çekinme kısmını ben pek uygulayamadım. evet sormakta bir sakınca yok ama bizim araştırıp kendimizin öğrenmesini bekliyorlar bence. öyle de daha kalıcı oluyor. ya da onlar zaten bildiği ve çok rutin bir iş olduğu için anlatırken bazı detayları atlıyorlar. onu da kendiniz yaparken öğreniyorsunuz.
stajda zor olan kısım adliyedeki işleri halletmek bence. dilekçe yazmak falan zaten öğreniliyor. girdiğinizde ofisteki butun dosyaları okumanızı tavsiye ederim. hem dilekçenin nasıl olduğuna dair hem de ofisinizin diline dair fikriniz olur. ne iş verdiklerine bağlı olarak dikkatli olmak çok önemli. her şey süreli vs. kaçırmamak gerek. ama adliyede bir iş yapmak yaptırmak daha zor. memurlar genel olarak bugun git yarın gel tavrındalar. ofistekiler de o işin o gün yapılmasını istiyor. biraz arada kalınıyor bu da baskı ve stres yaratıyor bence. işin en kötü kısmı bu :) kolaylıklar dilerim. sorunuz olursa sorabilirsiniz. daha yeni o dönemden geçtiğim için ben de soracak kimseyi bulamamıştım halden anlıyorum.
  • Olric  (23.06.21 13:00:16 ~ 13:07:02) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.