[]

Kıskanç insanlar hakkında ne düşünüyorsunuz?

Az önce Şeyma Subaşı sorusunu gördüm de içimi dökmek istedim. Benim kıskanma duygusu kadar nefret ettiğim bir şey yok. Tamam imrenirsin falan o ayrı ama sürekli birilerini kıskanan insanları hiç sevmiyorum.

Milletin işine bakarlar, evine, arabasına, eşine, parasına.. bakıp bakıp üzülürler. Yahu bunun sonu yok ki? Sen hangi konuma gelirsen gel mutsuz olursun böyle? Sürekli senden daha iyileri olacak.

Belki insani bir duygudur ama içimde neden pek yok onu da bilmiyorum.

Çok lüks yerlere de girdim çıktım, çok zengin insanlarla da tanıştım. Ulan gram kıskançlık duymadım. Zaten her şeye kolay ulaşabilen insanların çoğunun da psikolojileri bozuk, onları da gördüm.

Ama ben benden mutlu, benden zengin falan kimi gördüysem allah daha çok versin kardeşim, şans.. diyorum. Çalışmış almış.. diyorum. ne bileyim oturup mutsuzluğa kapılmıyorum. Olanla yetiniyorum zaten bir şekilde mutlu olabiliyorum. İnsanlara yardım ediyorum falan sürekli. O da mutluluk getiriyor.

Sürekli kıskanç tavırlar sergileyen insanların da rahat ilerleyemediğini düşünüyorum.

Bu konuda fikirlerinizi alırım.

 
ŞS'ya yapılan kıskançlığın sebebi sadece paraya kolay ulaşması değil. Paraya ulaştıktan sonra bile kendine dikkat etmesi, spor yapması, belli bi yaştan sonra oturup ingilizce öğrenmesi, bir sosyal çevre edinmesi vs gibi diğer durumlar. İnsanlar bu noktada tıkanıyorlar, yani herkes biliyor ki tr kadınının %95'inin aşırı zengin kocası olsa bütün gün hamburger yiyip müge anlı izlemeye devam edecek ve tüm bu paraya rağmen mutsuz olacak yine, etrafımda tam bu şekilde aşırı derecede çok insan var.

E bakıyor kız mutlu, güzel, kendine dikkat etme motivasyonu var. Paradan bağımsız olarak insanlar bu durumu çekemiyor. Bu yüzden bu kıskançlığı klasik "keşke zengin olsam" kıskançlığının dışında değerlendiriyorum.
  • roket adam  (03.06.21 14:27:02) 
kıskanma aslında dediğiniz gibi bence de insani bir duygu. o duyguyu iyi tanıyıp kontrol etmek insanın sorumluluğunda diye düşünüyorum. esas problem olan haset. hasetlenmek kıskanmanın kötü yola düşmüş hali gibi ve kıskanan insan değil hasetlenen insan aslında tehlikeli oluyor, hem kendisi hem çevresindekiler için yıpratıcı oluyor.

benim çok kıskandığım insanlar var mesela, bir enstrümanı çok iyi çalabilenler, çocukluktan itibaren bir sporla uğraşıp çok büyük başarılar kazanabilmiş insanlar, daha basiti mesela evini çok düzgün çekip çevirebilenler falan, bir sürü örnek bulabilirim. ama bunlara hasetlenmiyorum. ne güzel ya diye bakıyorum, kıskanma duygumu imrenmeye doğru çekiyorum, orası biraz daha pozitif. ya da kabul ediyorum, "napiyim biz yapamamışız, onlar yapabilmiş" demeye çalışıyorum. kıskanma kendi başına negatif yüklü olmak zorunda değil gibi geliyor bana çünkü.

sürekli kıskanç tavırlar sergileyenlerden kastımız "onun var, benim yok, onun olmasına katlanamıyorum, onunkini de bozayım, o da mutsuz olsun" tarzı insanlarsa eğer, onlar aslında haset sahibi insanlar ve haset dümdüz kötü bir şeydir. hasetlenen insandan da hiç hazzetmem, hasetini de yüzüne vurup kırıcı bile olmak isterim hatta zaman zaman, yapamasam da :)

sözlükte de şöyle başlık var mesela (bkz: kıskançlık vs haset)
  • nimberjack  (03.06.21 14:30:39) 
Çünkü kendi durumları berbat, o dünyanın her yerinde gününü gün ederken kendisi sevmediği işte mesai ile ömrünü çürütecek. Bi yerde hakli buluyorum insanımızı lakin kendi gerçekliğini kabullenememiş kişilere de sorunlu gözüyle bakıyorum. Herkes baksın işine konuşmasın kardeşim.


  • olaylar olaylar  (03.06.21 14:30:55) 
Valla hocam acikcasi senin duyurun daha cok alttan sanki 'bakin ben boyle de super bir insanim' mesaji iceriyor gibi geldi :D

Neyse, kiskanma olayini ben cok da gereksiz bulmuyorum. Bu olay bisekil dogamizda var ve iyi kullanildiginda da genel olarak ilerlemeyi saglayan bir olay. Mesela toplumsal anlamda kiskancliga bakarsan en temel sebebin ekomomik esitsizlik meselesi oldugunu gorursun. Bu sekil bir esitsizlik durumu aslinda dogal degil, bu esitsizlik durumuna 'allah daha cok versin' seklinde tepki vermek de normal degil. Niye o adam daha cok alsin? O adamin daha cok almasi demek baskasinin daha az almasi demek. O adamin ozelligi ne mesela.

Iste bu tur ekomik kiskanma ya da sorgulama olaylari bisekilde insanlari ileri tasidi tarihte. Eger herkes hala 'Tanri kilisiye daha cok versin' ya da 'tanri efendilerimize daha cok versin' tarzinda dusunseydi olay bundan cok farkli olurdu.

Neyse, bu bir yana bir de bizim yasayis seklimizi hep bir rekabet ustune insa etmisler. Bu yanlis mi? Elbette yanlis bence ancak su kiskanclik olaylarinin da sebebi bu aslinda. Mesela daha kucukken bile bir karsilastirmaya maruz kaliyordun, atiyorum 'X kisisinin cocugu sunu boyle iyi yapmis' seklinde. Sonra okulda not yarisi, sonra liseler giris sinav yarisi. uni sinav yarisi, is bulma yarisi, iste yukselme yarisi. Hep ama hep rekabete yonlendirdiler. Bu tur bir ortamda yetisen biri elbette kiskanc olabilir.

Olayi sadece 'kiskanc kisi boyle kotudur' seklinde dile getirmek bir yerde bence kendini yuceltmeye calisma ve isin kolayina kacmaktir. Tamam da bu insan neden kiskanc? Neden insanlarin surekli rekabet ettigi bir sistemi degistirmeye calismiyoruz? tarzi sorular hic sorulmuyor.

Neyse, yine cok uzattim. Sonuc olarak, ekonomik anlamda kiskanclik ya da nasil soyleyeyim esitsizlige itiraz tarzi bir olay bence dogal. Sistem rekabet ustune kurulu oldugu muddetce de hayatin her alaninda bir kiskanclik olacak.
  • j r r tolkien hayrani  (03.06.21 14:41:17 ~ 14:42:50) 
@j r r tolkien hayrani, guzel yere deginmissin, hak verdim.

Hahah bir yerde hizimi alamayip kendimi övmüşüm doğru :( Belki bende de biraz kendini beğenmişlik vardir da o yüzden kıskanmıyorumdur kim bilir :/
  • ananiyimioguz  (03.06.21 14:47:49) 
“ Zaten her şeye kolay ulaşabilen insanların çoğunun da psikolojileri bozuk, onları da gördüm.”

Şunu diyen kişi bence kendisine bile itiraf edemediği halde kıskançtır kusura bakma.
  • zoghurt  (03.06.21 14:57:10) 
@zoghurt biraz, sanki kiskaniyormusum da kotulemek ve kendimi rahatlatmak icin oyle dusunuyormusum gibi anladin degil mi?

Hayir, bizzat gördüğümü ve olanı soyledim. + güzel örnekler de var ama onları görünce mutsuz olmuyorum. Başkasının mutluluğu beni mutsuz etmez, keşke herkes mutlu olsa.
  • ananiyimioguz  (03.06.21 15:23:17 ~ 15:45:06) 
Öyle değilse bile kendini övmek için soru sormuş gibisin. Sadece soruyla bıraksan eyvallah derdim de, detayları okuyunca 1) kendini övmek, övülmek istediğin 2)içten içe kıskandığın izlenimi aldım.


  • zoghurt  (03.06.21 20:45:52) 
kendimle övündüğüm konulardan birisi bu. hiç kıskanç değilim. allah herkese daha çok versin.
şeyma subaşı takdir ettiğim birisi. pek çok kadından daha üstün özellikleri var. kıskananlar çatlasın.

  • dafuq  (03.06.21 21:00:04) 
Şeyma Subaşı'dan bağımsız yazıyorum.

olaylar olaylar +1
  • put it in your appropriate place  (03.06.21 22:38:23) 
@zoghurt, Bu sorudan bana nasıl övgü gelebilir? -Aynen kardeşim bence de kötü bir şey, bu arada helal olsun mükemmel bir insansın <3 <3 mı yazacaklar yani böyle bir geri dönüş gelme ihtimali yok, çok mantıksız. Neden rahatsız oldun onu anlamadım soru mu rahatsız etti acaba :/ Başka bir duyuruda övgü beklediğim de olmuştur bu arada bu itiraf edemeyeceğim bir şey değil ama burada yok.

2. maddeni de tekrar sorguladım ama aklıma içten içe de olsa kıskandığım bir anı gelmiyor. Şu ana kadar (çocukluğu saymıyorum) ne kendime, ne anne babama -ya şunların busu busu var benim niye yok? demedim. Birilerinin mutluluğu beni mutsuz etmedi. Veya üzüntüsü de mutlu etmedi. Bu tarz davranışların "kötü" insan davranışı gibi geldiğini ve böyle düşünenlerin hep o batakta kalacağını düşündüğüm için yorumlarınızı almak istedim. Bunu yaparken de doğru olduğunu düşündüğüm şeyi kendim üzerinden anlattım. Katılıyorsan veya katılmıyorsan neden öyle olduğunu söylemen yeterli, bana saldırmana gerek yoktu.
  • ananiyimioguz  (03.06.21 23:03:14 ~ 23:07:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.