[]

Müşterek tapudan bireysel tapuya geçiş süreci için izlenmesi gerek yol?

Merhaba arkadaşlar,

İki sorum olacak; biraz uzun olacak gibi.

1- Tapu dairelerine alım satım haricinde bir tapu işinin süreci hakkında danışmak, prosedürü öğrenmek amacıyla girebilir miyim? (başka bir şehirden tarlanın olduğu il, ilçedeki tapu dairesine gideceğim için soruyorum. Normal zamanda olsa giriliyordur da şimdi pandemi var.
2- Müşterek tapulu bir tarla için ileride olması muhtemel bir sorun için şimdiden önlem almak amacımız.

Bir tarla var ve bu tarlanın ilk sahipleri (dedem ve onun erkek kardeşi.) dedem zamanında kardeşine diyor. Gel oğlum tarlanın istediğin yerini göster. O taraf senin. Tapuda da bunu ortak tapu yapıyor ve yıllarca herkes kendi tarafındaki ağaçları topluyor.

Yıllar sonra dedem vefat ediyor. tarla mirasçılarına yani çocukları ve babaanneme geçiyor. Yıllarca aynı durum devam ediyor. kullanımda bir sorun yaşanmıyor. Sonra babamın amcası vefat ediyor. aradan 1 yada 2 sene geçtikten sonra babamın amca çocuklarından bir tanesi arıza yapma sinyalleri veriyor.

Duyduğumuza göre borç içinde kalmış ve bu sebeple yok onların o tarlada o kadar ağacı yok. ben tarlayı satacağım, edeceğim gibilerinden sağda solda konuşuyormuş. Babam, babaannem ve halam uzakta farklı bir şehirdeler. Yani tarlaların olduğu şehirde ikamet eden (manisa-akhisar) sadece ölen büyük amca ve çocukları var.

Bizimkilerde şu tarlalardın müşterek tapu işini çözelim dediler.

Babam ve halam sağlık açısından bu işlere koşamayacak gibi. Babaannem zaten yaş ve sağlık açısından hiçbir şey yapamaz.

Olay bana kalıyor. O yüzden bu işi en doğru şekilde yapmam gerek ama konu hakkında hiç bilgim yok.

Biraz araştırdım ama doğru bilgiye ulaştığımdan emin olamıyorum.

Amacımız amca çocukları (büyük amca) ve halam+babam olacak şekilde bu işi bölmek.

Yani diğer büyük amca çocukları ile bağı komple koparmak. Kendi paylarına olan kısım ile ne yapıyorlarsa yapsınlar. İster ipotek etsinler, ister satsınlar.

Bu iş için adım adım izlenmesi gereken yol hakkında bilgisi olan var mı?

 
Evet tapu dairelerine danışmak için gidebilirsiniz ama sabah çok erken gitmeyin, genelde satış işlemleri için bazen yoğunluk oluyor ve sizinle ilgilenemeyebilirler. Öğleden sonra 3-4 arası gidin bence.

Tarlanıza ifraz yaptıracaksınız. Yani tarla bölünecek. Bunun için tarım arazisi tipine göre bazı şartlar var. Örneğin bölünebilmesi için en az x dönüm büyülükte olacak ve bölündüğünde de minimum y dönüm araziler (tapular) çıkabilir gibi. Siz arazinizin tipine göre, kuru tarım, sulu tarım, dikili, sera vb. bilgilerini edinin ve tapuya gitmeden internetten de bir araştırma yapın. Eğer kaba bir hesap yaptığınızda sizin hisseniz bölünme sonucu çıkan tarlayı karşılamıyorsa zaten ifraz yapmanızın bir anlamı olmaz.

Bir de bu tip çok ortaklı tarlarda, mirasçılara intikal yaptırılmamış oluyor, veya ortaklardan biri üzerine ipotek koyduruyor, borcu ödüyor ama ipoteği kaldırmayı unutuyor vb. bir sürü sizinle alakasız iş çıkıyor. Eğer atacağınız taş buna değecekse yapın. Yoksa boşa yorulmayın.
  • malheiros  (26.05.21 18:06:05) 
Anahtar kelime İFRAZ.
İfraz diye yazarsan çok güzel bilgiler çıkıyor.
Şurada güzel anlatmış.

www.youtube.com
  • Mirket  (26.05.21 19:04:37) 
Arsanın / Arazinin bulunduğu bölgedeki bir harita mühendisine danışın, hatta iki mühendise danışın. Onlar bölgeye ve konuya hakim oldukları için bölünüp bölünemeyeceğini bilirler ve söylerler.

Tarım arazilerinde bölünme sorunu var, bölemeyebilirsiniz.
  • John Bloor  (27.05.21 10:32:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.