[]

Şirketim tam zamanlı çalıştırıp kısa çalışma ödeneği alıyor?

İş yerimdeki herkes tam zamanlı çalışıyor, pandemiden dolayı işlerimiz azalmış da değil, daha yoğun olarak devan ediyor. Zaten hastanelere yazılım sağlıyoruz, işler günden güne artıyor.

Şirketim ikinci kez, bizler tam zamanlı fakat evden çalışıyoruz diye(ki ben evden bile çalışmıyorum) devletten kısa çalışma ödeneği alıyoruz ve maaşın geri kalanını şirket bize ödüyor. Bu yasal mı? Kısa çalışma ödeneği alarak devleti dolandırmıyorlar mı? Benim de sigorta prim gün sayım eksik gösteriliyor. Ben de dolandırılıyorum aslında.

Sizce ne yapmalıyım? Şikayet etmeli miyim? Nasıl bir yol izlemeliyim?

 
Şirketinizin hukuk direktörüne şifahi olarak bu soruyu sorun, alacağınız cevaplar karşısında ağzınız açık kalır. Türkiye'nin en büyük şirketlerinden biriyle yakın temastayım; bu konuyla alakalı çok ciddi soruşturmalar söz konusu olacak Türkiye'nin dört bir yanında. Şikayet edip etmemek sizin kararınıza kalmış.


  • vedatchilipeppers  (01.05.21 09:27:19) 
@vedatchillipeppers sorusturmalari sikayete gore mi acacaklar? calisanlarin ekmegimizden oluruz korkusuyla sikayet edemedigi ve soruda bahsedildigi gibi kçö'den yararlanip tam zamanli mesai yapan sirketler nasil tespit edilecek? nasil olur sizce?


  • in vino veritas  (01.05.21 10:22:59) 
Eğer gerçekten ciddi bir denetim olursa şirketin IT sistemlerinden anlarlar bence çok kolay.

Bizim şirkette sırf bu yüzden kısa çalışma ödeneği sırasında çalışmadığımız günlerde iş bilgisayarını açmamız, telefondan bir mail ya da mesaj yazmamız vs. yasaklanmıştı.
  • king lizard  (01.05.21 10:32:46) 
@in vino veritas, bugün 1 Mayıs olması sebebiyle daha bir anlamlı oluyor bu sorunun cevabı; çalışanlar yığın halinde şikayette bulunursa eğer şirketlerin olayın üstünü kapatmaları çok zor. Zaten herkes durumdan şikayetçi herkes dert yanıyor, sırtını hukuka yaslayan cesur insanlar varsa eğer işler hızlanır, aksi durumda yavaş ilerler ancak patlayacak bombanın önüne geçmek mümkün olmayacak gibi duruyor zira bir iki şikayet neticesinde re'sen inceleme yapılacak. Kçö'den yararlanıp tam zamanlı mesai yapan şirketlerin tespiti ise çocuk oyuncağı, bir outlook denetimine bakar.


  • vedatchilipeppers  (01.05.21 10:42:28) 
@vedatchillipeppers, bizim sirket genelde bu tur hukuki sureclerde hep temkinli olmustur ama gecen sene kçö ilk basladiginda mail gonderdiler biz de basvurduk kçö'ye ve evde oldugunuz gunler icin de mesai saatimiz 8-17 olacaktir seklinde :) gecen sene kasim ortasinda dogum iznine ayrildim ve oncesinde tam zamanli mesai yaptim evde. odenen prim gun sayim 180mis simdi baktim edevlete. kafamin almadigi acikca delil sayilabilecek o maili sirketin neye dayanarak bu kadar rahatca tum calisanlara gonderdigi. dedigim gibi hukuken baslarina bela olabilecek bir seye hic kalkismazlar normalde. o yuzden acaba bir acik mi buldular diye merak ediyorum 1 senedir :) bir de tespit edilse acaba baslarina ne gelir onu merak ediyorum.


  • in vino veritas  (01.05.21 11:27:04) 
@in vino veritas, bu tür hukuki süreçler derken aslında buna benzer kapsayıcı ve bağlantılı süreçler pek gerçekleşmez. Daha dar ölçekli hukuki süreçlerde de olayların vahametini fark eden hukukçular önleyici birtakım hamlelerde bulunarak bir şekilde şirketin yöneticilerini cezai sorumluluk anlamında sağlama alıyorlar. Şirket yöneticileri ifade vermekten, sorgudan, savcılıktan ve ceza mahkemelerinden çok korkar; bilhassa üst yönetim, yeter ki olay adli mercilere intikal etmesin kafasında olur pek çoğu. Hatta bu sebeplerle şirket içi birçok hukuksuzluğun "üstü kapatılır". Ben de diyorum ki, bu KÇÖ'ler ile ilgili olan hukuksuzluk öyle büyük ki, üstünü kapatmaya branda yetmeyecek.

Tespit edilirse ve olay Türkiye'deki şirketlere yayılırsa makro ölçekte hisse senetleri çakılır ve borsa patlar benim tahminim. Mikro ölçekte bakarsak da konuyla ilgisi olan imza yetkilisi yöneticiler, üst yönetim falan zaten ağır cezada yargılanır resmi belgede sahtecilik, nitelikli dolandırıcılık vs.

Eğer sizin şirketteki avukatlar bir açık buldularsa onlara helal olsun diyorum kendileriyle tanışmayı gerçekten çok isterim zira ben ve çevremdeki onlarca hukukçu bu problemin içinden çıkamadık :)
  • vedatchilipeppers  (01.05.21 12:14:38 ~ 12:29:39) 
@vedatchilipeppers anladim cok tesekkurler, bakalim ne olacak gorecegiz hep birlikte oyleyse. her sey patronlarin yanina kar kalacak gibi hissediyorum genel turkiye tecrubem dolayisiyla ama bir yandan da devletin hicbir alacagini kimsede birakmayacagina guvenim de tam :) olan bizim gasp edilen haklarimiza olacak bence :) hayirlisi.


  • in vino veritas  (01.05.21 12:32:04) 
Bu durum işçi için haklı nedenle fesih gerekçesidir. İleride işyerinden herhangi bir nedenle ayrılmak isterseniz sanki onlar sizi işten çıkarmış gibi tazminatlarınızı alıp ayrılabilirsiniz, bu da aklınızda bulunsun.


  • escherichiacoli  (01.05.21 12:53:24) 
iş arayın, bulduğunuz anda haklı fesih yapıp mevcut işinizden ayrılıp tüm tazminatınızı isteyin. Vermeyecekler, bu yüzden dava edeceksiniz. bir ya da iki yıl sonra dava sonuçlanır, güzel tarafı tazminatınızı tüm yasal faizi ile birlikte alırsınız, paranız içerde kalmaz, erimez.

Bunun dışındaki tüm seçenekler can sıkar, yorar. Gerek yok.
  • thracia  (01.05.21 14:42:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.