[]

Türkçede sonradan öğrendiğiniz kelimeler

Geçenlerde İngilizce bir yazı okurken porch kelimesi çıktı karşıma. Sundurma çevirisi varmış. Sundurmanın ne olduğunu bilmiyordum.

Şuymuş.

bit.ly

Sizin de böyle Türkçede sonradan öğrendiğiniz kelimeler var mı? Sundurma kelimesini biliyor muydunuz?

 
porchu da biliyordum sundurmayı da.

ama sorunun kalanı için şimdi aklıma gelmedi ama vardır bir sürü.
  • AlsterWasser  (24.03.21 00:05:14) 
var. değirmi sözcüğünü birkaç yıl önce öğrenmiştim. yaşar kemal okurken böyle sözcüklere çok rastlıyorum. almanca okurken karşılaştığım bazı kelimeler google translate'te falan çıkmıyor mesela, alman arkadaşlarıma soruyorum bazıları o kadar detay ki onlar da bilemiyor. geçen bir şey sordum meğer bir bölgede orman içinde inşa edilmiş ufak kulübelere verilen bir isimmiş. google translate'te çevirisi yoktu. böyle şeyler yaşar kemal'in kitaplarında çok var türkçe sözkonusu olduğunda. gerçi türk edebiyatı ile ilgili çok bilgili sayılmam ama benim tecrübem bu yönde.

edit: erinmek sözcüğünü de üniversitede anadoludan okumaya gelmiş bir çocuktan öğrendim. erinmek ne demek diye sormuştum yüzüne.
  • bohr atom modeli  (24.03.21 00:10:03 ~ 00:31:05) 
Eğreti kelimesini bilmiyordum. Eğreti gelin diye bir film vardı sanırım. Ondan sonra öğrendim.


  • mezarkabul  (24.03.21 00:17:43) 
Evet. Sundurmayı üniversite projemde öğrenmiştim. Hatta araştırmadan sündürmedir bunun doğrusu deyip düzeltmiştim. Proje hocası görünce yüzüme garip garip bakmıştı:)


  • Unde bach canim  (24.03.21 00:23:11) 
benim ingilizce olarak bilip turkce anlamini bilmedigim kelimeler var :) mesela "amplitude". bunu ingilizce olarak tanimlayabilirim ama turkce karsiligi olan "genlik"le daha gecen gun karsilastim. cok sacma, halbuki millet bunu lisede goruyomus :)


  • e mice  (24.03.21 00:39:11) 
"Sundurma" bahçede olan bir şey. Bağlamını biliyorum ama tam ne olduğunu bilmiyorum. Mesela "ombudsman" var. Senelerdir ne olduğunu öğrenemediğim ve nispeten sonradan duyduğum bir kelime.


  • prole  (24.03.21 00:43:42) 
Sundurmayi bilmemek cok da garip degil, eski mustakil evlerde olurdu artik pek kullanilan birsey degil. Ben cocuklugumdan beri biliyorum cunku aile insaatci. Yurtdisinda ise porch karsiniza cokca cikan bir kelime, cunku hala yeni evlerde bile yapiliyor.

"Ezcumle" 20li yaslarda ogrendigim kelimelerden biridir. Bir de akpli arkadaslarin son donemde dilimize kattigi garip arapca kelimeler var, "mutmain" falan gibi.
  • cooperr  (24.03.21 01:18:23) 
Çemkirmek kelimesini ilk duyduğumda şaşırmış, yöresel bi laftır diye düşünmüştüm. TDK sözlüğünde olduğunu görünce daha da şaşırmıştım.


  • Mirket  (24.03.21 02:17:45) 
porch'u da sundurmayi da biliyordum. benim nispeten sonradan ogrenip anlamina cok sasirdigim kelime defaten. tek seferde demekmis, defaatle kelimesiyle karisiyor ve tekrarli gibi bir anlami var saniyordum, bir ihale sozlesmesi sayesinde zor yoldan ogrenmis oldum :) yine ihale sozlesmelerinden ogrendigim baska bir kelime, muteselsilen. bir de cooperr'in dedigi gibi akp sayesinde ogrendigimiz arapca kelimeler var iste.


  • in vino veritas  (24.03.21 09:44:26) 
Porch'u bilmiyordum. Sundurmayi cok eskiden beri biliyordum. Sundurmali bir evimiz hic olmadi, nereden ogrendigimi hatirladigim bir kelime degil.

Cevaplari okuyunca hatirladim, defaten+1 :) Emre Kongar'in bir tweet'inden ogrenmistim. Defaatle kelimesiyle karisabiliyordu gercekten. Ogrendik sukur :D

Merdumgiriz'i ogrendim en son ben. İnsan arasina karismayi sevmeyen demek.covid tekrar patlamisken keske herkes merdumgiriz kisilige burunse. :)
  • invictae  (24.03.21 12:14:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.