[]

İş bulma olasılığı

Merhaba. Çevremde tanıdığım çoğu arkadaşım yurtdışında yüksek lisans yaparken aynı zamanda iş veya staj buldular. Çevremdeki bu yüksek olasılığı görünce bu kadar kolaysa neden herkes gitmiyor diyorum ama iş bulamayan ve tr’ye dönmek zorunda olma olasılığı da oluyor mu sizin çevrenizde de hep pozitif mi bu hikaye?




 
bu kadar kolaysa derken? yüksek lisansa kabul almak, oturum izniyle, taşınmakla uğraşmak, ilk masrafları karşılamak, sonra burs bulmak, orada tutunmak, dersleri geçmeye uğraşırken bi yandan iş aramak, iş bulduktan sonra orada tutulmak bana pek kolay gibi gelmedi.


  • roket adam  (14.03.21 23:36:57) 
Haklisiniz yanlis ifade ettim tum bu saydiklariniz kesinlikle kolay degil ama demek istedigim bu surecleri; cevremdeki 10 ornekleme bakarak soyluyorum; hepsi basariyorsa yapilabilen bir sey gibi goruyorum. Basaramayan varsa neden basaramiyor diye sormam belki daha dogru olur.


  • karaca2  (14.03.21 23:44:16) 
Mesleğe göre, bölüme göre değişir o. ama bence türkiye'de iş bulmaktan kolaydır.


  • horowitz  (15.03.21 00:12:49) 
Yurtdışına yüksek lisans öğrencisi olarak giden 5 kişi tanıyorum. Üçü gittikleri ünide asistan olarak çalışıyorlar.Bir tanesi daha Almanya'ya gitmeden işini bulmuş. Bu süreçte çok da zorlandıklarını biliyorum. Ama Türkiye'de kalsalardı iş bulamayacaklarının da farkında oldukları için çabalıyorlar. Bu arada çalışanlar gittikleri ülkede tanıdıkları, akrabaları yok. Ama bir tanesi var ki, iş bulamadı ve de derslerini de geçemedi. Okulu baya uzayacak belli ki. Ve içlerinde almancayı bilen ve akrabaları olan o. Yani şans mı insan zorunda hissetmeyince boşluyor mu bilmiyorum. 5'de 1 olumsuzluk gördüm kısacası.
Bu arada youtubeda Serkan Beyde'nin kanalını öneririm. Eşi yüksek lisans sonrası stajyer olarak başladığı yerde işe girmiş. Süreci gerçekçi bir şekilde anlatıyor. Tam olarak günlük gülüstanlık gözükmüyor.

  • tulumba  (15.03.21 00:16:35) 
yapılabilir bir şey olduğuna katılıyorum ben de, hatta mesela almanyada düzgün bir kariyer sahibi olmak buraya göre çok daha kolay iş imkanı daha çok olduğu için. ancak tabii ki emek ve şans isteyen bir süreç. fi tarihinde öğrenciyken almanya'da staj ayarlamıştım, aynı firmanın tr şubesi beni kapısından almazdı ama almanya'daki genel merkezinde baya maaşlı staja girdim. yani olabiliyor. giden çok arkadaşım var, öyle acayip zorluklar yaşamadılar genel olarak. iş imkanı fazla çünkü, iş çok.


  • roket adam  (15.03.21 00:18:57) 
İtalya’da yüksek lisans yaptım. Çalışma izni alamadığım için trye geri döndüm:/ her zaman herkes iş buluyor ve çalışma izni alabiliyor değil bence:(


  • suicides underground  (15.03.21 09:13:27) 
Yurtdisi bir deneyim, ilk 2-3 seneyi atlatabilirsen gerisi gelir. Yurtdisinin sagladigi en buyuk avantaj i$ imkani. Eli yuzu duzgun ulkelerde ortalama bir zekaya sahipsen ve asiri tembel biri degilsen issiz kalma olasiligin bence sifir.

Hikayeler tabiiki hep pozitif sonuclanmiyor. Ben kafayi yiyip donen birini gordum mesela, baya hunilik oldu eleman.
  • cooperr  (15.03.21 10:21:39) 
Y.lisans yaparken is, staj bulmuslar yani part time calisiyorlar, staj neyse o bulunur, firmaya beles ya da dusuk fiyata is gucu sonucta. Okurken kendi alaninda part time is bulmak kolay degil, kolay olsaydi kendi vatandasi native ogrenciler kasiyerlik, garsonluk, tezgahtarlik yapmazdi kaldi ki bu isleri dile hakim olmayana da vermezler sonucta musteri ile iletisim kurman lazim. Atiyorum Italya'da magazada calisican musteri gelmis bir seyler soruyor sen anlamiyorum falan diyorsun kovarlar yani depoda beden gucu isi yaparsin insaflilarsa. Calisma izni sorunu da var, avrupa vatandasi olsa neyse. Atiyorum part time calisacak adam icin calisma izni cikartiyorsa firma cok kalifiyedir o zaman zaten o kisi ya da mesleginde inanilmaz acik, ihtiyac vardir ya da itci, yazilimci tayfadandir buyuk ihtimal. Bana biraz abarti geldi senin cevren (rte mode). Mezun oldukta sonra, dili de gelistirirse kendi alaninda bulabilir keza zor da olsa ama okurken cok zor bence universitede falan asistanlik gibi seyler denk getirirse baska. Bir de kimse Turk donercide, Turk supermarketinde saati 3 euroya calisiyorum demez yani:) O ilk zamanlar, gecis, alisma sureci toz pembe degildir bir de algida secicilik var sen sadece basarmislari goruyorsun bir premier ligi maci actigimizda nasil 19,20 yasinda fisek gibi gencler gorup vay be adamlara bak diyoruz ama onlar binlerce kisi arasinda basarip gelebilenler, arka planda basaramamis o seviyeye gelememis, sakatlanmis, harcanmis binlerce genc var biz onu gormuyoruz orada mesela


  • neverletyougodown  (15.03.21 10:39:49) 
isvec icin konusuyorum - y.lisans yapip is bulanlarin buyuk cogunlugu teknik/muhendislik bolumu ogrenciler turk ve diger milletler hepsi dahil.

mba ve benzer bolumlerde dil bariyeri daha cok one cikiyor diye gormustum. mba, social sciences ogrencileri doktora kabulu almadikca bir turk firmasi, bahis sirketi vs gibi alaniyla alakasi olmayan yerlerde buluyuorsa buluyordu 2010-2011 senelerinden bahsediyorum bu arada.
  • bay b  (15.03.21 11:35:12) 
Kuzenim berlinde yüksek lisans yapıyordu baya da borç yapıp gitti ama iş bulamayınca ger döndü malesef. Sosyoloji mezunu.


  • Olric  (15.03.21 13:08:46) 
zeki ve çalışkan insanlar gidebildiği için gerisi geliyordur


  • bir soru sorcam  (15.03.21 13:47:09) 
Vallaha gidip hiçbir şey yapamadan dönenler var ama bunlar burada da yapamiyordu, gidip 30 bin euro bayilip geri donduler.
Tam tersi burada da yapip orada da yapanlar var ki ben de dahilim; hiç sıkıntı yaşamadan is bulunuyor. Ben Fransa'ya yerlesmeden önce daha Fransa'ya varmadan iş buldum. Sonraki isimi de telefonda 30dklik görüşme ile aldim. Eger mobilseniz, ingilizceniz ve fransizcaniz (az/orta) varsa, kafaniz calisiyorsa her türlü iş bulursunuz. Çünkü Türkiye'deki gibi bir ilana 5 bin kisi başvurmuyor. Hep örnek veririm ama bir ilan açıyoruz 10 kisi anca basvuruyor. 3'u anca aday olabilir. Türkiye'de aynisi olsa temiz 2bin kisi.

  • logisticsmanager  (15.03.21 14:53:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.